Omdat hierbij de zeewatertemperaturen dalen rond IJsland en verder zuidelijk op de oceaan en meer nog aan de oostkust van de VS juist stijgen. De toegenomen temperatuurgradiënt bespoedigt de vorming van het IJslandlaag. Dat speelt trouwens ook in de zomer, zie plaatje. Zo was deze zomer de luchtdruk bijzonder laag bij IJsland.Dat het bij ons sterker opwarmt dan elders schijnt te komen door een vaker in de zw hoek zitten vd wind.Dit zou een oa gevolg kunnen zijn van bovengenoemd IJslandlaag.
Misschien moeten we nog even geduld hebben totdat de AMOC verder afzwakt en het bij winden uit west , noordwest en noord aanmerkelijk kouder gaat worden.
Misschien zijn de eerste signalen de koude IJsland en Scandiwinters van kort geleden.
Wishful thinking. De noordwestenwinden zijn afgelopen decennia al sterk opgewarmd, de Noordzee warmt de komende decennia alleen nog maar verder op. De Arctische ijsbedekking wordt steeds kleiner in met als resultaat meer warmte-absorptie van het water wat ooit ijs was. Dát zijn de gegevens waar we mee te maken hebben.
Heb je je glazen bol weer tevoorschijn getoverd Jan
waarom ben je zo stellig? Dat weet je niet. Tot nu toe was de trend opwarmend, maar bij een zwakker worden straalstroom kan dat wel degelijk omkeren. We weten het niet maar een kouder IJsland en Scandinavië kunnen de kanaries in de kolenmijn zijn. Het vriest nog steeds flink op IJsland.
De gevolgen van de verzwakkende AMOC is een glazen bol verhaal. Teveel onzekerheden en veel te ver weg. Het begint hier helaas een ongenuanceerd gehyped verhaal te worden. Een soort Elfstedenkoorts op basis van virtueel ijs