HOGEDRUKCONDITIES TENMINSTE TOT 5 NOVEMBER, WAARSCHIJNLIJK TOT 9 NOVEMBER.
-> Een langzame daling van het kwik
-> Veel lage bewolking tot zaterdag, daarna enkele zonnige dagen maar koele nachten.
Hallo allemaal,
Gisteren is een dag van contrasten geweest, met zonnige omstandigheden in het zuiden en veel meer bewolking in het midden en noorden, waar we zelfs een paar verspreide buien hebben gehad. Ondanks dat de omstandigheden nog steeds grotendeels worden gedomineerd door een uitgestrekte anticycloon tussen de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee, trekt er nog steeds een zwak front aan.
De komende dagen blijft dit hogedruksysteem in de buurt, gepositioneerd tussen de Britse Eilanden en de Noordzee, wat ons veel lage bewolking en vocht vanaf zee zal brengen. Dan, vanaf het einde van het weekend, zal dit hogedruksysteem verschuiven naar het centrum van het Europese continent, waardoor we een continentale stroming krijgen die de luchtmassa zal uitdrogen. Vanaf dan zal het weer gedurende 3-4 dagen zonnig zijn, met temperaturen die 's nachts vrij koel zijn maar overdag aangenaam, en in overeenstemming met het seizoen.
Dit zijn ideale omstandigheden om te genieten van luchtballonvaarten, die voor mij tot de mooiste van het jaar behoren, met hun prachtige herfstkleuren, mistbanken en de laatste heldere zonnestralen van het jaar. Aarzel niet om contact op te nemen met onze vrienden van la-haut.org, die vliegen in het mooiste deel van het land tussen het Pays de Herve en de oostelijke kantons, via de Hautes-Fagnes. Hier zijn enkele van hun beste foto's van de afgelopen dagen...
De gedetailleerde voorspelling.
Op woensdag zal het zwakke koufront over het land stagneren, met veel lage bewolking bij zonsopgang en zelfs mistflarden. Er kan een beetje motregen vallen, vooral boven de hogere grond. Vanaf de late ochtend tot het einde van de dag zal het weer over het algemeen droog zijn, met zelfs kans op vluchtige zonnige perioden, die zich naar het einde van de dag toe zullen uitbreiden. De temperatuur zal tussen 11 en 16°C liggen in een zeer lichte oostelijke stroming.
Donderdag zal al dit oceaanvocht gevangen blijven in de onderste lagen met veel lage bewolking, die aan het begin van de dag de vorm van mist kan aannemen. Rond de Ardennen zullen sommige toppen al in de zon kunnen verschijnen.
In de loop van de dag zal de lage bewolking eerst over het hele reliëf en dan in de loop van de namiddag naar het centrum toe uiteenvallen. Over het noorden en een groot deel van Vlaanderen kan de lage bewolking de hele dag blijven hangen.
De temperaturen zullen tussen 11 en 15°C liggen, met de hoogste temperaturen boven de hoger gelegen gebieden, terwijl Vlaanderen de laagste temperaturen zal hebben door de bewolking.
Vrijdag zal een andere zeer zwakke storing binnendringen onder de koepel van hogedruk, waardoor er in de ochtend lage bewolking of mist zal ontstaan. Opnieuw zal er wat motregen mogelijk zijn, vooral in de hogere delen van het land. De zon zal vrij schuw zijn in deze omstandigheden, hoewel de wolkenbasis in de middag wat hoger zal zijn. De maxima zullen tussen 10 en 14°C liggen bij een zwakke west-zuidwestelijke stroming.
Zaterdag is er 's ochtends nog veel lage bewolking met zelfs wat mist of motregen boven de Ardense heuvels, daarna wordt het overal droog met lokaal vrij heldere luchten, vooral ten noorden van de Sambre-et-Meuse geul. Dit is het resultaat van de stroming, die in de namiddag naar het oosten zal verschuiven maar licht blijft. De maxima zullen tussen 9 en 14°C liggen.
Tijdens de volgende nacht zou de lucht overal geleidelijk moeten opklaren, met dieptepunten tussen -2 en +2°C in de koude gebieden en tussen +2 en +5°C elders.
De komende dagen zou het dus over het algemeen helder kunnen zijn tot ongeveer 5-8 november, zodra de laaghangende bewolking of mistbanken zijn verdwenen. Daarna kunnen de Atlantische storingen op een actievere manier naar onze streken beginnen op te schuiven. Maar wat een verandering vergeleken met vorig jaar, toen op hetzelfde moment de Atlantische spoorlijn op gang kwam om ons de hele winter en een deel van de lente niet meer te verlaten. Het ene jaar is het andere zeker niet...
Michael Bleret
Meteoroloog BMCB