Synoptische situatie:
Een noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. In de loop van de avond nemen de temperaturen in de bovenlucht (T500) af naar ca. -35°C. In de deze noordwestelijke stroming passeren diverse troggen met verhoogde buienactiviteiten ons land. Woensdagavond bereikt een duidelijkere trog vanaf de Noorse Zee het noorden van de FIR. Deze trekt woensdagavond en de nacht naar donderdag zuidoostwaarts om naar het noorden van Duitsland te trekken. Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan trekt zuidoostwaarts en bereikt donderdagmiddag het westen van Frankrijk. Aan de noordflank van het laag zien we boven het zuiden van ons land een zadelgebied ontstaan en tijdelijk iets hogere bovenluchttemperaturen van ca. -30°C.
Modelbeoordeling:
Voor woensdag is een belangrijk aandachtspunt hoe zwaar de windstoten in het westelijk kustgebied worden in de middag en avond. De windstoten worden in de middag en avond getriggerd door de buien en zijn dus convectief. Harmonie berekent soms windstoten van 100-120 km/uur aan de kust en verder landinwaarts tot ca. 75 km/uur. EC laat beduidend lagere windstoten zien. Het wintercriterium van 90 km/uur aan zee wordt voor de drie westelijke kustprovincies waarschijnlijk wel gehaald, ook de windstoten tot 75 km/uur reiken soms nog landinwaarts, derhalve code geel voor de westelijke kustprovincies. Dieper landinwaarts nemen de windstoten snel af. Een ander aandachtspunt is de mate van clustering van buien en het type neerslag wat we hierbij kunnen verwachten. HA43, in mindere mate ook EC, geven verder landinwaarts signalen voor (natte) sneeuw. Dit zien we vooral terug bij de trog van woensdagavond en de nacht naar donderdag met hogere intensiteiten en clustering van de buien. Op basis van de actuele satellietbeelden zien we ook ten noorden van onze FIR geclusterde buien naar het zuiden trekken dus we achten het scenario voor landinwaarts af en toe (natte) sneeuw bij de buien waarschijnlijk. Hierbij zou heel kortdurend ook wat accumulatie op kunnen treden en tot gladheid kunnen leiden. Echter zijn de bodemtemperaturen nog vrij hoog dus zal het ook snel smelten.
Temperatuur:
Tijdens felle winterse buien kan het ook heel plaatselijk tot iets boven nul afkoelen, Harmonie geeft daar een indicatie voor. In de nacht naar woensdag koelt het in opklaringen sterk af en gaat het vooral in het noordoosten regionaal licht vriezen. Bevriezingsgladheid is dan ook mogelijk op een enkel koud punt. Woensdagavond zien we landinwaarts tijdens buienclusters opnieuw dat de temperaturen naar waardes van iets boven nul zakken, gladheid is hier dan ook zeker mogelijk. In het zuiden en zuidoosten dalen donderdagnacht en donderdagochtend de wegdektemperaturen onder het vriespunt (op uitgebreide schaal opklaringen). Hier is dan een grote kans op bevriezingsgladheid.
Wind:
Vanaf komende nacht geleidelijk weer seinen voor 6 tot 7 Bft in de westelijke kustdistricten. De 8 Bft die Harmonie laat zien is toch vooral gedreven door de convectieve component. Het is niet helemaal uitgesloten dat bij een ‘buientrein’ er toch een gemiddelde 8 Bft wordt gemeten, deze is dus genoemd. Zware windstoten tijdens buien zien we op de Noordzee al vanaf komende nacht, maar het westen van het land opkomen doen ze pas vanaf het begin van woensdagmiddag, zie ook modelbeoordeling. Later woensdagavond en in de nacht naar donderdag afnemende wind.
Bewolking:
Zuid-Limburg kan door stuw nog tot en met vanavond te maken houden met St-bewolking. Dieper in de polaire lucht steeds meer convectieve bewolking. De toppen van de Cb's nemen van het noordwesten uit toe naar ca. FL250, bij actieve geclusterde buiengebieden mogelijk tot ca. FL300, dan dus ook met een grote kans op onweer. In het geval van winterse neerslag kan er gedurende buien ook tijdelijk ST bewolking gevormd worden.
Neerslag:
Bij de buien vanaf de avond opnieuw onweer, korrelhagel en vooral landinwaarts ook natte sneeuw. Het zwakke signaal voor ijzel in Harmonie vanavond en vannacht kunnen we negeren aangezien de oppervlaktetemperatuur in de opklaringen mogelijk even onder nul zouden kunnen komen, maar zodra er een bui met bewolking overheen trekt zal deze gelijk ook weer boven nul komen. Boven de Noordzee is de CAPE dan 1000-2000 J/kg, boven land ca. 500 J/kg. Er is niet veel windschering en dus zal het veelal gaan om single-cells. Bij clustering van de buien is landinwaarts a.g.v. afkoelende temperatuurprofielen kans op (natte) sneeuw, zie modelbeoordeling.
Zicht:
In de polaire luchten buiten neerslag goede zichtcondities, in neerslag vanmiddag soms nog teruglopend naar matig. In wat stevigere (winterse) buien vanaf komende nacht al gauw matig tot slecht zicht. In opklaringen kan er plaatselijk een enkele ondiepe mistbank ontstaan.