Flashback: 28 november 2004 - 2023

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 28-11-2024 17:18 

Zondag, 28 november 2004

 

Ook vandaag heeft de zon zich strategisch teruggetrokken achter een kilometers dik wolkendek waaruit vooral in de voormiddag flink wat regen viel, goed voor een dagtotaal van 4,2 mm. In de loop van de namiddag werd het geleidelijk droger, maar aangenaam herfstweer werd het allerminst; de bewolking bleef hangen en af en toe viel er nog wat motregen. Een koufront is in de voormiddag in zeer traag tempo doorheen het land gestroomd maar van de koudere lucht aan diens achterzijde is weinig te merken want de temperaturen schommelden tussen een nog steeds erg zachte 7,3 en 9,3 graden. De wind heeft er in de loop van de dag echter tamelijk wat vaart achter gezet met pieken tot 29 km/h en een daggemiddelde van 8,5 km/h. Ook bij het vallen van de avond is de sterrenhemel nog steeds verborgen achter een dik pak wolken dat voorlopig niet van plan is om open te breken.

 

 

Maandag, 28 november 2005

 

Ondanks de opklaringen is het de voorbije nacht alsnog vorstvrij gebleven en daalde de temperatuur niet beneden de 0,9 graden. We moesten er vooral in de voormiddag echter veel bewolking bij nemen die lang bleef hangen en er aldus een erg sombere boel van maakte. Af en toe vielen er buien die hoofdzakelijk uit regen of wat natte sneeuw bestonden en vanaf de middag kwamen er terug wat schuchtere opklaringen binnengesijpeld waarbij het droger werd, doch ondanks dit alles bleef de bewolking in de meerderheid en heeft de zon maar weinig geschenen. De uiteindelijke som van smeltwater en regen bedroeg vandaag 3,6 mm en bij een westelijk briesje tot 21 km/h liep de temperatuur langzaam op naar maximaal 5,7 graden maar het resterende sneeuwdek slaagde er erg goed in om het thermische bombardement te weerstaan waardoor het landschap er op dit ogenblik nog steeds erg winters uitziet. De talloze scheefgezakte sneeuwmannen lieten echter merken dat de dooi haar werk heel subtiel verderzet. De winterse buitjes (volgens de recentste weermodellen zullen we het dus toch niet droog houden tot vrijdag) die de komende dagen vanover de noordzee zullen binnendringen zijn voor het smeltende sneeuwdek slechts boter aan de galg terwijl de neerslag overdag veelal uit regen zal bestaan en het dooiproces zal versnellen zodat tegen het einde van de werkweek wanneer een erg aktieve regenzone op bezoek komt, slechts enkele centimeters zullen overblijven op de hoogste toppen van de Ardennen. De temperatuur zal de komende dagen ook lichtjes stijgen en de eerste decade van december lijkt eveneens redelijk zacht en wisselvallig te zullen verlopen. De wintergrens is echter niet veraf en er hoeft maar weinig te gebeuren om de weerkaarten weer helemaal te doen keren.

 

 

Dinsdag, 28 november 2006

 

Net als gisteren begon de dag weer veelbelovend met brede opklaringen en zachte temperaturen die niet lager dan 7,7graden uitkwamen. De bewolking bestond nu voornamelijk uit Cirrus en Cirrostratus, maar er waren ook Stratocumulusvelden aanwezig die vanuit het zuiden kwamen binnendrijven. Hun uiterlijk was erg aantrekkelijk waardoor veel weersfotografen er on getwijfeld hun hartje moeten hebben aan opgehaald. Ze werden hierbij ook nog eens verwend met maxima tot maarliefst 15,8 graden. Na de middag was er echter een invasie van lage wolkenflarden die bovendien ook nog eens gezelschap kregen van Altostratus in combinatie met een erg dichte versie van Stratocumulus die kwam opzette. De gevolgen voor het verdere weersbeeld laten zich al raden: onder toezicht van een zuid- zuidwestelijk briesje tot 30,6 km/h werd het Malderse luchtruim langzaam maar zeker weer netjes toegedekt en van zon viel er dan ook al snel niet veel meer te bemerken. De regendans werd halverwege de namiddag ingezet en was goed voor 1,6 mm vers hemelvocht. Tegen het invallen van de avond keerde de rust echter weer en viel er hooguit nog wat druilerige motregen. De dag werd vervolgens be indigd onder vrij rustige omstandigheden en in droge condities.

 

 

Woensdag, 28 november 2007

 

Met heel veel moeite is het warmtefront dat ons gisteren voor het grootste deel van de dag somber en grijs weer bracht, verder opgeschoven naar het oosten. We bevonden ons nu in de warme sector van de moederdepressie, doch veel beter waren de omstandigheden hier niet te noemen. De bewolking was nog steeds overvloedig aanwezig, zij het dat het droog bleef en er naast de uitgestrekte Stratus en Stratocumulusvelden ook een enkele opklaring te zien was. Kort na zonsopgang wist de zon zich hier heel lenig door te wringen wat zich vertaalde in mooie kleureneffekten bij het aanbreken van de daglichtperiode. Naarmate de voormiddag verstreek gingen de opklaringen zich consentreren in een smalle band net boven de zuidwestelijke horizon, die de zonneliefhebber behoorlijk het bloed vanonder de nagels haalde door daar de hele dag door te blijven hangen terwijl de rest van de hemel sombergrijs bleef. De afwezigheid van de zon zorgde er ondanks de zachtere luchtaanvoer voor dat het kwik tussen 5,7 en 6,4 graden bleef hangen. Samen met de aanwakkerende zuidwestenwind met snelheden tot 27 km/h zorgde dit voor een guur herfstgevoel. De bewolking zorgde enkel in het noorden van Nederland voor lichte neerslag waardoor we het in Malderen droog hielden met 0,0 mm.

 

 

Vrijdag, 28 november 2008

 

Net als gisteren was het vanmorgen en tijdens de voormiddag maar een levenloze bedoening onder ons ondertussen reeds vertrouwde Stratus wolkendek. Na de middag leek de bewolking wat dunner te worden, en kwamen er zowaar enkele opklaringen tevoorschijn terwijl de rest overging in Stratocumulus. De bewolking bleef echter flink weerwerk bieden waardoor er steeds ruimschoots 7/8 van het luchtruim mee bedekt was. Voor de rest veranderde er nauwelijks wat aan het weersbeeld, buiten de temperaturen die opliepen van 2,4 naar 4,6 graden. bij een zuid- zuidwestelijke bries met snelheden tot 32,2 km/h. Op een paar verdwaalde motregendruppeltjes na bleef het droog zodat we er met een neerslagtotaal van 0,0 mm vanaf komen.

 

 

Zaterdag, 28 november 2009

 

Na de buien van gisteren kregen we vandaag met gewone regen te maken, die echter met bakken naar beneden kwam uit een somber Nimbostratus wolkendek. De neerslag viel ononderbroken naar beneden, en werd opgezweept door een nijdige zuidwester die aanwakkerde tot 53,1 km/h. Rond de middag keerde de rust weer en verschenen er een aantal schuchtere opklaringen die vanuit het noordwesten kwamen binnengedreven. Het 'zwaarste' deel hadden we echter nog voor de boeg, want een beetje verderop in de stroming lagen reeds actieve buien klaar die het door een gunstige ligging van de straalstroom prima naar hun zin leken te hebben. Voorafgegaan door fraaie en chaotische wolkenluchten kwamen ze in de late namiddag het Malderse luchtruim binnengetuimeld en kregen we opnieuw felle regenval te verwerken die zelfs gepaard ging met hagelstenen van 1 tot 1,5 centimeter. Op verschillende plaatsen werd ook onweer waargenomen, maar in Malderen was dit voor zover bekend niet het geval. De hagel bleek eveneens erg plaatselijk te zijn, want een paar kilometer verderop in Londerzeel bleef het beperkt tot gewone regen die echter werd voorafgegaan door een indrukwekkende shelfcloud. Na de buien volgden er opnieuw een aantal opklaringen, die op hun beurt echter gevolgd werden door meer buien tijdens de avond. Hoewel deze niet meer zo pittig waren als de hagelbui tijdens de namiddag, werd het neerslagtotaal verder aangevuld tot 8,6 mm. Echt warm kon het door de buien en wolken niet worden, maar met temperaturen tussen 6,7 en 11,1 graden was het opnieuw aan de zachte kant voor de tijd van het jaar.

 

 

Zondag, 28 november 2010

 

Vanochtend was in Malderen sprake van de eerste 'echte' nachtvorst bij temperaturen die op een ijzige -4,3 graden zijn uitgekomen. Er was nauwelijks bewolking te zien waardoor de zon al snel wat warmte in de onderkoelde atmosfeer kon blazen, maar de gure oost- zuidoosten wind was hier duidelijk sterker in wat koude betreft, en het kwik bleef dus steken op 2,8 graden. De snelheden liepen op tot 25,7 km/h en tijdens de namiddag werden er vanuit het oosten wat losse wolkenflarden aangevoerd die gaandeweg werden aangevuld met Altocumulus op middelhoge niveau's en verspreide sluierwolken. Dit was een gevolg van sneeuwzones die ons langs alle kanten hebben omsingeld en ons nu proberen te bereiken. Veel succes had dit echter niet want de bewolkingsgraad bedroeg meestal niet meer dan 3/8 en de invasie van Stratus fractus zorgde kort na de fraaie zonsondergang slechts korte tijd voor een volledig betrokken weersbeeld. De opklaringen die daarna volgden deden het kwik dalen naar ongeveer -2 graden waar het vervolgens de hele tijd bleef rond schommelen. We sloten uiteindelijk af met een neerslagtotaal van 0,0 mm (0,2 mm aan gesmolten rijp kristalletjes).

 

 

Maandag, 28 november 2011

 

In de polaire luchtsoort is het afgelopen nacht terug tot vorst gekomen zodat de omgeving er witberijpt bijlag. De minima zijn in thermometerhut op 0,9 graden uitgekomen. De brede opklaringen zaten er natuurlijk ook voor iets tussen want er viel geen wolkje te bespeuren en we zijn de dag onder een blakende zon van start gegaan. Overdag wamde het op tot 12,2 graden terwijl er in de hogere luchtlagen wat sluierwolkjes binnendreven, voorboden van een wiselvalliger en natter weertype dat ons de komende dagen te wachten staat. Ook aan de grond was dit merkbaar want er stond (nog) opvallend veel wind met snelheden tot 33,8 km/h uit het zuid- zuidwesten. Tegen de avond zagen we dan Stratocumuluswolken tevoorschijn komen in het westen, al hadden we hier eerder voordeel van daar de warmte die de zon overdag in de atmosfeer pompte, nu goed werd vastgehouden. Omstreeks 22H was het reeds volledig betrokken met Stratus en werd de afkoeling stopgezet bij ongeveer 7,5 graden. Neerslag was echter nog steeds in geen velden of wegen te bespeuren waardoor we andermaal 0,0 mm konden bijschrijven als dagtotaal.

 

 

Woensdag, 28 november 2012

 

We ontwaakten onder een mengeling van Stratocumulusvelden en Cumuluswolken waaruit af en toe nog een paar druppels regen vielen. Ondanks de afkoeling gisterenavond vroor het nog niet al is het aan de grond wellicht tot negatieve temperaturen gekomen aangezien het maar een drietal graden was in thermometerhut. De bewolking nam na zonsopgang snel toe waarop een sombere episode volgde. De stapelwolken hadden een rafelig uiterlijk en er was weinig contrast waardoor dit alles de neiging had om in een sombere Stratuslucht te verzanden. Het regende er af en toe lichtjes uit en na de middag werd het weer droger toen er vanuit het noorden een paar opklaringen binnendreven. Het kwik was weinig onder de indruk en hield het bij 9,4 graden voor bekeken. De wind wakkerde wel een beetje aan naarmate de windstille kern van het lagedrukgebied verder doorschoof naar het oosten zonder dat het echter tot ruige toestanden kwam bij maximaal 22,5 km/h uit het noorden. Integendeel, het werd tamelijk vriendelijk weer tijdens de tweede helft van de namiddag met een afwisseling van stapelwolken en breder wordende opklaringen. Deze zorgden later op de avond voor een versnelde afkoeling maar tot vorst kwam het nog niet. De minima van 2,2 graden werden 's ochtends reeds bereikt en de regen tijdens de voormiddag bleek goed/slecht te zijn voor een dagtotaal van 0,2 mm.

 

 

Donderdag, 28 november 2013

 

Bij zonsopgang was alles opnieuw in een dichte mistlaag gehuld, maar deze keer was deze zo dik dat het niet meer volstond om ons op het 15de verdiep van een gebouw of gelijkwaardig te bevinden. Als troostprijs kregen we echter zachte temperaturen van 5,9 tot 7,6 graden aangeboden want we bevonden ons in de warme sector van een depressie. Ondertussen zakte er vanuit Nederland een zwakke regenzone af die voor een fijne motregen zorgde tijdens de voormiddag. De mist bleef erg lang hangen en beperkte het zicht tot enkele tientallen meters. Daarna trok hij weer op en konden we tot een tweetal kilometer ver zien al bleef het wel grijs en somber. De regenzone (koufront) bereikte ons tegen de middag waardoor de mist opeens weer veel dichter werd en het met tussenpozen ging motregenen. De mistvorming was natuurlijk niet verwonderlijk want er stond nauwelijks wind en de weinige zuchtjes die nog voelbaar waren kwamen uit westelijke richting. Deze neerslag was nauwelijks meetbaar en werd gevolgd door Stratus en Stratocumulusbewolking waar hier en daar een klein gaatje in te zien was. Na zonsondergang klaarde het verder op en viel er af en toe nog wat motregen uit de Stratus fractus en Cumulusbewolking die nog net te herkennen was. Het werd een zachte maar ook erg klamme en vochtige avond waarbij alles druipte van het nat. Of dit vocht van regen, neerslaande mistdruppels of condensatie kwam is niet echt duidelijk al ging het waarschijnlijk om een combinatie van de drie. In ieder geval was de lucht zodanig met water verzadigd dat het leek alsof je het er met de blote handen gewoon kon uitwringen. Het neerslagtotaal bleef desondanks beperkt tot ongeveer 0,1 mm en we sloten de dag in rustige en halfbewolkte omstandigheden af.

 

 

Vrijdag, 28 november 2014

 

De bewolking is vanochtend overgegaan van Stratus naar gesloten Stratocumulus die geen zon doorliet maar luchtiger oogde. Het kwik schommelde rond 7 graden en we moesten tot de late voormiddag wachten alvorens de eerste gaatjes in de bewolking ontstonden. Tegen de middag klaarde het opeens uit met brede opklaringen vanuit het zuidoosten en we kregen uitzicht op een bovenlucht die met Cirrostratus en Cirrus gevuld was en daarbij een veelbelovende blauwe kleur had. De zon kwam er al snel door en de resterende Stratocumulusbewolking ging zich in banken en velden schikken die wat rommelig aandeden met brede opklaringen ertussen. Veel profijt kon het kwik niet meer trekken uit die zonnestralen want de koude landlucht kreeg ons steeds meer in haar greep. toch waren er nog maxima van 11,6 graden mogelijk. Tijdens de late namiddag begon het dan toch nog op te klaren vanuit het westen zodat we de laatste uren onder een open hemel doorbrachten. Hier en daar kon een fraaie zonsondergang worden gespot terwijl de bewolking wegtrok naar het oosten. Tijdens de avond begon de aankomst van de nieuwe, polaire luchtsoort goed voelbaar te worden en de open hemel versnelde de afkoeling alleen maar. Daar het kwik tegen middernacht nog steeds niet beneden 6,8 graden was gezakt, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat het vannacht reeds tot vorst zal komen behalve misschien een paar ijskristallen aan de grond.

 

 

Zaterdag, 28 november 2015

 

Tijdens de nacht is het verder opgeklaard en we begonnen de dag in veelbelovende, heldere omstandigheden waarbij er enkel in het oosten Cumulus fractus bewolking te zien was die geleidelijk wegtrok in die richting. De minima zijn uitgekomen op 3,3 graden. Het leek een zonsovergoten dag met nazomertrekjes te worden, maar niets was minder waar want we bevonden ons onder een hogedrukwigje dat zeer snel wegtrok op nadering van een erg actieve regenzone vanuit het westen. Tegen de middag was het dan zover en zagen we de eerste Cirrostratusvelden verschijnen in het westen. Wie dacht dat het nog wel enkele uren zou duren voordat de neerslag ons zou bereiken bij deze flinterdunne bewolking, had het serieus mis want het ging daarna duizelingwekkend snel. Amper een dik uurtje na deze waarneming regende het al volop waarbij het westen van het land kort na de middag aan de beurt kwam terwijl Malderen het tot omstreeks 15H45 kon droog houden. De neerslag was bij momenten erg pittig en werd opgezweept door een nijdige zuidwestenwind die vooral na zonsondergang flink aanspande, maar later op de avond volgden er drogere perioden toen we in de warme sector terecht kwamen. De wind ruimde hierbij naar westelijke tot west- zuidwestelijke richtingen. We kwamen uiteindelijk uit op een neerslagtotaal van 3,4 mm terwijl het gevoelig zachter werd door het binnenstromen van subtropische lucht. het kwik kwam hierbij uit op maxima van 8,1 graden.

 

 

Maandag, 28 november 2016

 

Het kwik is tijdens het tweede deel van de nacht dan toch nog onder het vriespunt gedoken waardoor ons wagenpark tot een collektie krasbiljetten op wielen werd omgetoverd. In thermometerhut bleek het echter mee te vallen met minima van 0,1 graden, en het ijs dat gevormd werd was dan ook eerder het werk van de lage dauwpunten in de droge lucht, die ver onder het vriespunt zaten. Deze keer was het kraakhelder en konden we al snel op een uitbundige zon rekenen om weer wat warmte in de onderkoelde wereld te brengen. De wind voelde dan misschien koud en schraal aan, maar bij maxima van 5,2 graden hadden we toch niet (heel) veel te klagen in deze tijd van het jaar. Dankzij de lage dauwpunten kon de rijp die vanochtend werd gevormd de hele dag door standhouden zodat we vanuit de aangename warmte van de beschutte zonneterrasjes konden genieten van haar witte schoonheid. De wind is ondertussen verder naar noordoostelijke richtingen geruimd en zocht later zelfs het oosten op waardoor de aanvoer van koude landlucht onverminderd verderging. Maar doordat deze tijdens de avond nog niet volledig is gaan liggen, had het kwik erg veel moeite om weer onder het vriespunt te geraken, hoe koud en guur het ook mocht aanvoelen. Een groot deel van Vlaanderen zat tegen middernacht nog steeds in de plus terwijl het enkel in Nederland weer flink begon te vriezen. We sloten de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Dinsdag, 28 november 2017

 

Het koufront is tijdens het tweede deel van de nacht over Malderen getrokken waardoor het vanochtend weer helder was met een fonkelende sterrenhemel. Maar het voelde waterkoud aan nu de polaire lucht weer over ons is uitgestroomd. Tijdens de voormiddag volgde een droge periode met veel zonneschijn, maar vanuit het noorden kwamen er weer buien opzetten die zich vooral tijdens de late namiddag en avond met ons gingen bezig houden. Veel stelde het in Malderen echter niet voor maar de bewolking slaagde er nog in om het kwik op peil te houden waardoor het niet kouder dan 0,4 graden werd ondanks de polaire lucht met veel potentie voor vorst. Tijdens een opklaring liep het kwik op tot 7,2 graden. Helemaal op het einde van de avond kregen we met een reeks zwaardere buien te maken die het neerslagtotaal op 6,4 mm wisten te brengen. Ondanks al deze buien bleef het opvallend rustig met slechts een zwak noordwestelijk briesje. 

 

 

Woensdag, 28 november 2018

 

 Een occluderend warmtefront heeft tijdens het tweede deel van de nacht Malderen bereikt en zorgde voor lichte regen en motregen. Door de bijhorende bewolking werd het niet kouder dan 5,8 graden en dit terwijl het in Nederland onder de opklaringen voor het front uit nog tot vorst kwam. De minima werden vroeg bereikt waarna de opwarming zich doorzette. De dag ging hierdoor echter druilerig van start en er bleef motregen vallen uit dikke Stratus bewolking. Deze ging over in Nimbostratus en de neerslagsoort werd daarbij prompt aangepast naar gewone regen. Maar het stelde allemaal weer bitter weinig voor met een neerslagtotaal van amper 2,6 mm en de meeste neerslag trok naar goede gewoonte weer Nederland in. Wat wel tot in Malderen geraakte was de zachte lucht want het kwik liep nu op naar 10,4 graden en het voelde niet meer zo koud aan ondanks de zuidwestenwind die tijdens de avond ging aanwakkeren. De bewolking is bij dit proces weer overgegaan in Stratus en Stratus fractus.

 

 

Donderdag, 28 november 2019

 

 Opnieuw begonnen we de dag in natte omstandigheden. De wind is afgezwakt maar voor de zwakke weggebruikers was het niet meteen een prettige ochtendspits, tenzij als ze baarden hadden misschien. De neerslag was buiig en er zaten dus korte droge perioden tussen. De bewolking bleef echter overheersen, temeer daar er nog een en ander langs een occlusiefront vanuit het noordwesten kwam binnen gestroomd. Met die stroming kwam er ook koelere lucht binnen en de maxima van 10,7 graden werden dus vroeg bereikt. Tijdens de namiddag volgde er een periode van continue regen en tegen de avond zat er weer een buiig accent in met korte droge perioden. Het neerslagtotaal kwam uit op een respectabele 7,2 mm en toen we dit bereikten rolden ook de minima van. 8,4 graden uit de waterbus.

 

 

Zaterdag, 28 november 2020

 

 Het is tijdens de nacht verder opgeklaard en afgekoeld tot 2,1 graden. Overdag kregen we dus weer een schitterend, zonnig weertype zoals we het deze maand opvallend vaak hebben gehad. De wind was zo goed als onbestaande en zodra de zon weer wat op kracht was gekomen was het prima te doen om in T-shirt rond te lopen zolang ja maar geen schaduw opzicht. En dit terwijl het toch al behoorlijk was afgekoeld door de opklaringen tijdens de nacht. Overdag klom het kwik naar 10,9 graden al konden we daar vanop een terras in de zon wel een graad of tien bijtellen. Bewolking hing er niet op een paar condensatiestrepen na en het was wachten tot kort voor zonsondergang toen we de eerste wolkenveldjes met een oostelijke stroming zagen binnenlopen. Dit was Stratocumulus en zorgde voor extra sfeer en compositie bij zonsondergang. Er kwam geleidelijk meer van deze bewolking opzetten na zonsondergang waardoor de afkoeling werd afgeremd en er van de voorspelde nachtvorst misschien niet veel in huis zal komen. Het neerslagtotaal is opnieuw op 0,0 mm blijven steken.

 

 

Zondag, 28 november 2021

 

 Tijdens de voormiddag kregen we nog eventjes een vriendelijk moment met opklaringen die het kwik echter naar een onvriendelijke -0,2 graden lieten wegzakken. En daarna werd het ronduit vijandig toen regenzones vanuit het westen de bewolking deden toenemen gevolgd door regen. Het warmde nauwelijks op waardoor het bijzonder onaangenaam werd om in de buitenlucht te vertoeven. Hier en daar kwam het tot sneeuw en smeltende sneeuw maar in Malderen was het een en al treurnis en kilte waarbij enkel de eerder zwakke noordwestelijke wind wat troost bracht. Warmer dan 4,4 graden werd het niet en een droge periode tijdens de namiddag werd alweer gevolgd door gedruppel dat werd aangekondigd met Altostratusbewolking en castellanusachtige structuren die enige onstabiliteit lieten vermoeden. Ook de avond verliep betrokken en druilerig al bleef de neerslag eerder beperkt zodat we dan toch niet voorbij 2,2 mm kwamen. Vanuit het noordwesten naderden er later in de nacht opklaringen die voor een versnelde afkoeling zorgden.

 

 

Maandag 28 november 2022

 

 (Martinique) Bij de rit van Gros Mourne naar St. Anne kregen we aanvankelijk opnieuw met buien te maken waarna het voor een lange tijd droog werd met mooiweerswolkjes (Cumulus). De stapelwolkjes bleven de hele tijd een constante qua aantal en afmetingen waarna we op het einde van de namiddag plots zagen hoe ze begonnen aan te groeien. Hoewel hun afmetingen nog steeds onschuldig waren kwam het dan toch weer tot buien die veel mensen (behalve de locals misschien) wisten te verrassen. Na zonsondergang volgde er weer een droge periode maar een aantal opvallend krachtige windvlagen werden in de late uurtjes terug gevolgd door een reeks buitjes. 

 

 

Dinsdag, 28 november 2023

 

 Als bij verrassing waren alle wolken vanochtend verdwenen en maakte de dag een heldere start bij frisse minima van 0,6 graden. Enkel ver in het westen waren wat Stratocumulusveldjes te zien. Dit waren uitlopers van een gebied met actieve buien dat langs en boven de Noordzee lag. Op de satellietbeelden was dit mooi te zien, alsook het feit dat er ten oosten van ons eveneens uitgestrekte wolkenvelden zaten. We mogen met de opklaringen in Malderen dus van geluk spreken. De zon scheen ononderbroken van zonsopgang tot omstreeks 14H toen er meer Stratocumulus vanuit het westen kwam opzetten. Het kwik steeg tot 4,6 graden. De oprukkende wolkenvelden zagen er vrij onschuldig uit en zorgden vooral voor mooie effecten bij zonsondergang en tijdens de schemering, dankzij hun gebroken structuur. De aanvankelijk rood oplichtende plakken kregen een inktzwarte kleur die een mooi contrast vormde met de blauwe kleuren erboven. Met de bewolking kwam er ook weer wat warmte in waardoor het in deze polaire luchtsoort waarschijnlijk toch niet tot nachtvorst zal komen. We eindigden met 0,0 mm neerslag alsdagtotaal. 

Lees mijn Flashbacks ook op https://weerdagboek.blogspot.com en krijg toegang tot mijn recentste verslagjes, voorzien van sfeerbeelden en wolkenfoto's

Flashback: 28 november 2004 - 2023   ( 76)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 28-11-2024 17:18