Flashback: 16 december 2004 - 2023 (edit)

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 16-12-2024 11:34 

 edit: blijkbaar de verkeerde grafiek onder 16 december gezet... 

 

Donderdag, 16 december 2004

 

Nadat we in het eerste deel van de voormiddag konden genieten van brede opklaringen en flink wat zon, kregen we opeens een flinke opmars van de lagere bewolking te verduren waardoor het weersbeeld in een mum van tijd er helemaal anders uitzag. Uit een dik laaghangend wolkendek is het in de loop van de namiddag beginnen te regenen terwijl de wind er eveneens een flinke lap op gaf met snelheden tot 45 km/h. De aangevoerde lucht wordt hierbij steeds zachter, zo is de temperatuur vandaag gestegen van 3,1 naar 7,6 graden, en vermits dit de actuele temperatuur is moet het maximum voor dit etmaal wellicht nog bereikt worden. Hoewel de neerslag beperkt bleef tot 2,6 mm is dit toch de eerste betekenisvolle neerslag sinds eind november. In de tussentijd hebben enkel dauwdruppels op nevelige ochtenden de pluviometer in beweging gebracht. De komende 24 uur zal de wind een betekenisvolle rol op zich nemen en zit er in de loop van morgen misschien wel een winterstorm in.

 

 

Vrijdag, 16 december 2005

 

De aangekondigde regenzone volgde netjes het vooropgestelde schema waardoor we deze ochtend inderdaad in zeer vochtige omstandigheden het daglicht zagen wederkeren. Het bleef tijdens de voormiddag nog enige tijd verder regenen, gevolgd door een aantal buien, maar in de loop van de namiddag kregen we dan een adempauze aangeboden waarbij de regen ophield en een aantal opklaringen langzaam binnendreven. Het neerslagtotaal is zo uiteindelijk op 3,8 mm gestrand maar de dagtotalen lijken sterk uiteen te lopen van streek tot streek door de buien die ertussen zaten. Niet alleen de regen geselde ons afgelopen nacht en voormiddag maar ook een zeer temperamentvolle noordelijke wind die met gemak meer dan 40 km/h haalde (pieken tot 43 km/h) droeg haar steentje bij tot het ongure weertype. De temperaturen waren gelukkig erg zacht, we haalden maximaal 10,3 graden en de minima voor dit etmaal moeten nog volgen vermits het onder de opklaringen razendsnel afkoelt en enige vorst zelfs niet uitgesloten is in het tweede deel van de nacht. De koude stroming houdt ons ook morgen in haar greep waarbij er zoals eerder aangekondigd winterse buien zullen gegenereerd worden. Tijdelijk kunnen er sneeuwdekjes tot stand komen maar tot fenomenale sneeuwmassa's zoals we die een paar weken geleden gezien hebben zal het zeker niet komen, en de buien die morgen eerst letterlijk veel van hun 'pluimen' zullen verliezen, zullen dat zondag in figuurlijke zin doen door geleidelijke stabilisatie van de atmosfeer. Het zal tegen dan ook veelal om gewone regen gaan door de stijgende temperaturen. Samengevat kunnen we echter toch nog stellen dat er een erg interessant weekend voor de deur staat...

 

 

Zaterdag, 16 december 2006

 

In het zuiden zijn er vanmorgen erg indrukwekkende stapelwolken te zien maar deze exemplaren zijn duidelijk iets te enthousiast van start gegaan want ze raken snel uitgeput en rafelen vervolgens weer uit elkaar. Na de middag nemen nieuwe buienwolken het over boven de bergen en deze zijn duidelijk succesvoller dan hun voorgangers want een tijdje later schieten enkele vertikale bliksemontladingen uit hun donkere basissen naar beneden terwijl er zich een dreigend regengordijn vormt. De onweersaktiviteit gaat er echter vrij snel uit en het regengordijn lost eveneens op voordat het ons ook maar kan bereiken. De resterende bewolking die uit Altostratus en Altocumulus bestaat, samen met enkele stapelwolken en mammatusstructuren in resterende aambeeldbewolking zorgt andermaal voor een erg fraaie zonsondergang. De rest van de avond verloopt rustig, droog, bliksemvrij en in halfbewolkte omstandigheden.

 

 

Zondag, 16 december 2007

 

Net als gisteren konden we weer voluit genieten van een zonovergoten winterdag. De aangevoerde lucht was echter nog steeds erg koud waardoor dat genieten af en toe met een korreltje (strooi)zout moest genomen worden. De temperaturen hielden het uiteindelijk bij een erg winters aandoende -3,6 tot 5,3 graden terwijl er vooral tijdens de namiddag wat hoge sluierbewolking voorbijdreef. Voor de zon vormde deze echter geen enkele hindernis terwijl dezelfde wolkjes wat extra sfeer aan de zonsondergang toevoegden. Kort voor zonsondergang zette zich opnieuw een flinke temperatuursdaling in waarbij het al snel weer is gaan vriezen, al bleven schaduwrijke plekjes wel de ganse dag bevroren doordat de dauwpunten de hele dag onder nul bleven. Bij deze lage temperaturen was de oostenwind gelukkig niet al te krachtig met maximaal 12,9 km/h waardoor het koudegevoel niet heel veel groter was. Vanzelfsprekend was dit ook een droge dag.

 

 

Dinsdag, 16 december 2008

 

Veel is er aan het weersbeeld niet meer veranderd afgelopen nacht. De laaghangende bewolking behoedde ons voor vorstige temperaturen (kouder dan 0,7 graden werd het niet), en zorgde ervoor dat het overdag nauwelijks kon opwarmen met maxima van 3,3 graden tot gevolg. Rond de middag verschenen er een paar kleine opklaringen alvorens de bewolking zich weer sloot, terwijl er een briesje opstak tot 12,9 km/h uit oost- zuidoostelijke richtingen. Bij gebrek aan inspiratie kunnen we nog het sterke contrast opmerken tegenover de noordelijke helft van Nederland, dat in tegenstelling tot gisteren ook van zonlicht verstoken bleef, maar de hele dag werd geconfronteerd met vrieskou in tegenstelling tot het licht positieve Malderen. De vrieskou ging daar gepaard met zeer dichte mist die onvermijdelijk in gladde wegen en (fotogenieke) rijpafzettingen resulteerde. Te Malderen verliep de avond nog steeds rustig en betrokken zonder dat er mist of nevel werd gevormd. Neerslag viel er al evenmin zodat we terug 0,0 mm kunnen noteren.

 

 

Woensdag, 16 december 2009

 

Massale hoeveelheden laaghangende bewolking zijn afgelopen nacht het land binnen gedreven waardoor het een sombere bedoening was vanmorgen. Kouder dan -7,7 graden werd het niet maar het voelde in deze omstandigheden wel degelijk kouder aan dan gisteren. De bewolking bestond uit Stratocumulus, Stratus fractus en Stratus nebulosis terwijl de enkele zonnestraaltjes die we te zien kregen een opvallende, ambere gloed vertoonden. Na de middag bleef het zwaarbewolkt met af en toe een schuchtere opklaring, maar werden er af en toe een paar vlokjes motsneeuw aan het weersgebeuren toegevoegd. De temperatuur steeg hierbij tot -0,2 graden, en ook de dauwpunten kwamen heel even boven het vriespunt uit waardoor een klein gedeelte van de rijp en het ijs smolten. Nog lang voor de zon onderging, was er echter nieuwe ijsaangroei en even later doken ook de luchttemperaturen onder het vriespunt. De bewolking zorgde er voor dat het niet tot felle vrieskou kwam, maar een zuidwestenwind tot 20,9 zorgde voor extra koelte terwijl de ijsaangroei erdoor versneld werd. We eindigden met een neerslagtotaal van 0,0 mm.

 

 

Donderdag, 16 december 2010

 

De krachtige stormdepressie die zich in diverse weermodellen een week geleden nog aankondigde als de sneeuwbom des doods, arriveerde tijdens het tweede deel van de nacht in de Lage Landen. Haar koers werd echter steeds westelijker berekend en uiteindelijk kregen we met aanlandige stromingen te maken die zachte zeelucht aanvoerden zodat een groot deel van de neerslag als regen of smeltende sneeuw viel. Het was dan ook al opgewarmd tot +1,5 graden toen de eerste winterse bui het weerstation met haar natte flatsen inzegende. Daarna werd het eventjes droog en nog wat later was het gewone regen die naar beneden stroomde bij een gestaag oplopende temperatuur. Het deed ronduit herfstachtig aan en bij maxima van 4,4 graden voelde het vooral tijdens de namiddag redelijk zacht aan. De regen werd opgejaagd door een flink aantrekkende west- zuidwestenwind die er met snelheden tot 40,2 km/h tegenaan vloog. Kortom, niets dat in de richting van de verrassing wees die ons bij het vallen van de avond te wachten stond. Een actief koufront met uitzonderlijk sterke temperatuursgradi nten aan beide zijden denderde door de Lage Landen en deed de warme herfstregen in een fractie van een seconde omslaan naar stofhagel. Een 40-tal seconden later ging deze over in natte sneeuw en nog eens drie minuten later was dat droge sneeuw die zich zeer snel ophoopte tot een dekje van een tweetal centimeter. De sneeuw werd aanvankelijk door een krachtige noord- noordoostenwind opgejaagd waardoor we echte blizzard- taferelen te zien kregen maar na verloop van tijd ging de wind liggen en werd het een stuk rustiger. We kregen nu matige tot vrij zware sneeuwval te zien die erg sprookjesachtig aandeed in de compleet verstilde omgeving. De bewolking ging vervolgens over in Altostratus en vanuit het noorden dreven opklaringen binnen die het snel deden afkoelen zodat we nu pas de minima van deze dag konden optekenen met -1,7 graden kort voor middernacht. Het deel van de neerslag dat nog vloeibaar was, zorgde enerzijds voor een dagtotaal van 7,4 mm en anderzijds voor spekgladde wegen door de snel invallende vorst.

 

 

Vrijdag, 16 december 2011

 

Zware regenval teisterde afgelopen nacht het weerstation waarbij opviel dat er buienkernen in het stratiforme neerslaggebied verscholen zaten. De depressiekern bereikte ons in de vroege ochtend waarbij Malderen een record lage luchtdruk van 965,8 hPa kon optekenen. Het was windstil in die kern en de bewolking was er dun waardoor het droog en rustig werd. Dan kwamen we aan de andere zijde ervan terecht en werd de bewolking weer dikker waarbij het terug ging regenen. De echt pittige regenval bereikte ons pas in de late namiddag en ging na zonsondergang ook gepaard met natte sneeuw. De temperaturen die in de ochtend eventjes piekten op 10,2 graden (snelle afkoeling en opwarming van en naar een viertal graden op een tijdspanne van slechts een paar uur) zakten immers naar 0,6 graden. De wind wakkerde nu ook aan en draaide naar het west- noordwesten met snelheden tot 43,5 km/h. De natte sneeuw ging tot eenieders verbazing over in droge sneeuw en de verwondering was compleet toen dat voor Vlaanderen enkel in de ruime omtrek van Londerzeel bleek het geval te zijn. De sneeuwval was intens en binnen de kortste keren was de omgeving met drie tot vier centimeter sneeuw bedekt. De sneeuw ging na een paar uur plots over in regen, maar het dekje bleef stand houden door de lage temperaturen die later aan de grond weer onder het vriespunt zakten toen er opklaringen binnendreven. De niet- vaste neerslag bleek een dagtotaal van 17,8 mm op te hebben geleverd.

 

 

Zondag, 16 december 2012

 

We kregen met een grijs, somber en nevelig weertype te maken dat zowat de ganse dag een constante was. De temperaturen wisten het psychische leed letterlijk en figuurlijk te verzachten met waarden tussen 6,5 en 9,1 graden, al was dit voor de winterliefhebber natuurlijk nog meer zout in de wonde. De wind zwakte geleidelijk af in de loop van de dag nadat we eerst nog snelheden tot 33,8 km/h uit het zuidwesten haalden. Naar de avond toe werd de lucht wat onstabieler en werd de Stratusbewolking opengereten met een aantal opklaringen tot gevolg. Er waren echter uitzonderlijke reflexen nodig om deze opklaringen op te kunnen merken, laat staan de Cumulonimbuswolken die erdoor zichtbaar werden. Deze laatsten verraadden natuurlijk al dat we steeds meer onder de invloed van een buiengebied kwamen dat het later op de avond al een paar keer liet druppelen. Dit leverde ons het uiteindelijke neerslagtotaal van 1,6 mm op.

 

 

Maandag, 16 december 2013

 

We bevonden ons opnieuw in heldere luchtmassa's waardoor we van zonnig lenteweer konden genieten. De luchtaanvoer was bovendien van subtropische oorsprong en maritiem van aard waardoor de nachtelijke afkoeling beperkt bleef en we ook zachte minima van 8,1 graden konden optekenen. Niet meteen een typisch verloop van een winterdag daar helder weer gewoonlijk met lage temperaturen en vorst gepaard gaat. Wat er wel aan bewolking zichtbaar was, bestond uit Cirrus en een aantal condensatiesporen terwijl er na de middag ook Cirrostratusbewolking binnendreef. Deze hinderde de zon een beetje waardoor het zomergevoel er achter glas weer eventjes uitging terwijl er aan de andere zijde van dat glas een herfstgevoel ontstond. Dit werd ook nog eens versterkt door de zuidelijke tot zuidwestelijke wind die op sommige momenten toch pittig uit de hoek kwam. Daarna werd de lucht echter weer helderder en kon de zon nog een laatste keer het beste van zichzelf geven terwijl we genoten van erg hoge maxima van 13,1 graden. Ondertussen verschenen er in het westen Stratocumulus undulatusvelden die aan een hoge snelheid binnendreven en er zeer dreigend uitzagen met hun donkere, blauwgrijze kleuren. Het zag er onheilspellend uit maar het oogde ook erg bizar met de fraaie, golvende patronen die in deze bewolking zichtbaar waren. Hoe dreigend en hoe donker het er ook mag uitzien, alle laaghangende bewolking was tegen zonsondergang opeens verdwenen waardoor we terug alleen maar Cirrus, Cirrostratus en condensatiesporen te zien kregen. Dit zorgde voor een fraaie zonsondergang waarop een lichtbewolkte, droge maar erg winderige avond volgde. De wind wakkerde tijdens de late uurtjes zelfs nog verder aan terwijl er meldingen van lichte regen binnenkwamen uit de kustgebieden. in Malderen konden we het nog drooghouden zodat we nog met 0,0 mm de dag afsloten.

 

 

Dinsdag, 16 december 2014

 

Na een grijze start met Stratus bewolking en minima van 4,6 graden dreven er opklaringen binnen en kregen we af en toe de zon te zien. De vooruitzichten voor deze dag waren ook erg gunstig voor de zonnekloppers onder ons, maar uiteindelijk bleek dit erg tegen te vallen doordat er nog steeds veel Stratocumulus en Stratus fractus bewolking voorbijdreef. Als de zon er dan toch door kwam gaf ze ook niet veel warmte doordat ze in deze tijd van het jaar erg laag staat en nauwelijks kracht heeft. De maxima van 7,9 graden waren dan ook eerder een gevolg van de zachte zeelucht die werd aangevoerd. De bewolking bleef de hele dag door uit de eerdergenoemde twee soorten bestaan waarbij de opklaringen rond de middag het breedst waren. De wind was zwak en kwam uit westelijke tot noordwestelijke richtingen en tegen zonsondergang nam de bewolking weer toe vanuit het westen. In de weinige opklaringen die overbleven zagen we een nieuwkomer onder de wolkensoorten verschijnen, namelijk Cirrostratus die vanuit het westen begon binnen te drijven net boven de horizon. Deze was de voorbode van een nieuwe regenzone, veel wind en een flinke temperatuursstijging, maar voor vandaag was daar nog niet veel van te merken. Na zonsondergang begonnen de lage wolken op te lossen en bleef de Cirrostratus over die in Altostratus overging en dikker werd. De neerslag bereikte ons echter nog niet voor middernacht zodat we met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten.

 

 

Woensdag, 16 december 2015

 

(Nepal) Na het opstijgen richting Kathmandu verliep alles rustig al was er lichte turbulentie halverwege Turkije en wat zwaardere boven de bergketens die het noordwesten van India flankeerden. Bij de landing op Kathmandu hing de voor dit gebied kenmerkende smoglaag er weer, en op de grenslaag ontwikkelden zich enkele Stratocumulusveldjes. De zon scheen desondanks flink en het deed erg denken aan een fraaie aprildag al hing er een zekere korlte in de lucht. De Stratocumulus loste na een tijdje op en het ging voor een uurtje aangenaam warm aanvoelen, ook in de schaduw. Daarna volgde er een snelle afkoeling in de heldere berglucht en viel er ook hier niet aan het wintergevoel te ontsnappen. Ondertussen bleek de warmte zich in Malderen te bevinden waar het volop lenteweer was ondanks de regen die daar af en toe viel. Kathmandu sloot af in een verlammende kilte bij rustige en heldere maar nevelige omstandigheden.

 

 

Vrijdag, 16 december 2016

 

Tijdens de nacht is de Stratocumulusbewolking verder toegenomen waardoor het nog redelijk zacht is gebleven met minima van 5,2 graden en er alleen aan de grond met veel speurwerk misschien nog een ijskristalletje kon worden aangetroffen. We hoefden voorlopig niet voor sombere Stratustoestanden te vrezen want het was slechts een gebroken Stratocumulus dekje waartussen nog heel wat ruimte was voor blauwe lucht en dus zonneschijn. Boven deze bewolking zagen we terug de Cirrus en Cirrostratus velden die gisteren en eergisteren reeds te zien waren. Natuurlijk is voorlopig maar voorlopig want vanuit het westen begon de bewolking toe te nemen waarbij we ook wat Undulatus vormen konden zien en in de hogere luchtlagen zagen we de sluierbewolking dan toch een meer overtuigende poging doen om over te gaan in dikkere Cirrostratus en Altostratus. Maar toch besloten de weergoden om ons dit nog niet aan te doen want het klaarde weer op en de namiddag verliep verrassend zonnig met enkel wat dunner Cirrostratus bewolking en nu vooral Altocumulusvelden die zelfs een wat zomerse aanblik hadden. We haalden maxima van 10,8 graden en tegen de avond was er alleen nog wat sluierbewolking te zien. Het koelde hierdoor terug erg snel af al is het nog niet gezegd dat dit tot vorst zal leiden. Wel konden we al iets zeggen van het neerslagtotaal dat 0,0 mm bedroeg.

 

 

Zaterdag, 16 december 2017

 

De ene stortbui volgde de andere op en opklaringen tussendoor hebben voor erg lage minima van -1,0 graden gezorgd waardoor het plaatselijk erg glad was. Tijdens de voormiddag bleef de buienmolen rondjes draaien maar na de middag werd het tijdelijk droog en stabiel op nadering van een frontale regenzone. De zon brak weer door en het warmde op tot 3,4 graden bij een naar het zuidwesten krimpende en aanwakkerende wind. In de hogere luchtlagen verscheen er Cirrostratus die geleidelijk overging in Altostratus. De Cumuliforme bewolking verdween snel in oostelijke richting. Lang duurde de droge periode niet want halverwege de avond ging het weer flink plenzen vanuit het zuidwesten en dit bracht het neerslagtotaal uiteindelijk op 8,9 mm. 

 

 

Zondag, 16 december 2018

 

 (Argentinie) Het weertype dat al maandenlang vermist wordt in Londerzeel bleek op een of andere manier in Salta verzeild te zijn geraakt. De dag begon er somber en grijs met af en toe motregen, en naarmate de uren verstreken kregen we met steeds meer en langdurige motregenvlagen te maken. Tijdens de namiddag kwam het zelfs tot heuse regenval die op sommige momenten erg intens was. Erg koud was het gelukkig niet al voelde dit voor de locals, die het over Arctische omstandigheden hadden, wel heel anders aan. Tijdens de late namiddag werd de motregen intenser om over te gaan in regen waardoor het wel herfst leek putje zomer. De neerslag had een stratiform karakter wat ongebruikelijk was daar ze in deze tijd van het jaar meestal als onweersbuien valt. Later op de avond werd de neerslag weer wat lichter en uiteindelijk kwamen er zowaar zelfs weer droge perioden voor. 

 

 

Maandag, 16 december 2019

 

 Aan het zonnige weer is terug een einde gekomen, en het feit dat we nu in zachtere lucht terecht kwamen veranderde daar weinig aan. Tijdens het tweede deel van de nacht kregen we af en toe met regen te maken terwijl een grijze lucht van Stratus en Altostratus haar opwachting maakte tijdens de ochtend. Het was tijdelijk droog en de zon kwam er zowaar eventjes door doch vanuit het westen werd de bewolking weer dikker en ging het weer regenen. Dit waren echter kleine hoeveelheden en hoewel er minstens enkele druppels per minuut vielen was de neerslag amper meetbaar. Ondertussen steeg het kwik van 5,0 naar 9,3 graden terwijl de zuid- zuidwestelijke wind nauwelijks voelbaar was. Tegen de avond overheersten droge perioden weer en werd het een beetje nevelig. Het neerslagtotaal is op een beperkte 0,7 mm uitgekomen.  

 

 

Woensdag, 16 december 2020

 

 De dag begon met overvloedige zonneschijn en een strakblauwe hemel bij minima van 3,5 graden. Vanuit het westen begon er wel langzaam Cirrusbewolking binnen te trekken al deed dit weinig afbreuk aan het mooie weer. De wind is naar het zuidoosten gedraaid en de aangevoerde lucht was nog steeds zacht waardoor het bij veel zon en maxima van 10,0 graden weer lenteachtig aanvoelde. Maar de Cirrusbewolking werd halverwege de namiddag dikker en vervolgens dreven er velden Stratus fractus binnen waardoor de zon het toch liet afweten. Enkel kort voor zonsondergang brak ze er nog even door toen de wolkenflarden verdwenen en er enkel nog Cirrus en wat Altocumulus overbleef. Tijdens de avond bleef er nog redelijk wat wind staan en dit remde de afkoeling af door luchtmenging. Neerslag is er nog niet gevallen, we sloten af met 0,2 mm als dagtotaal (dauw). 

 

 

Donderdag, 16 december 2021

 

 De dag begon andermaal grijs en somber, maar deze keer ging het om Stratocumulusvelden waarin gaatjes ontstonden. Langzaam maar zeker begonnen de schollen dunner te worden en plots verschenen er brede opklaringen die vanuit het noorden binnenkwamen. Veel mensen werden verblind of verrast door de plotse zon na dagenlange somberheid, ze waren haast vergeten dat dit verschijnsel nog mogelijk was. Helemaal zonovergoten werd het overigens niet, de Stratocumulusvelden pakten zich samen in het zuiden waar ze een soort van 'last frontier' leken te vormen om de opmars van de opklaringen te stuiten. We moesten het dus doen met een eerder zwak zonnetje dat af en toe achter deze wolkenresten wegdook al maakten de lenteachtige maxima van 11,0 graden veel goed. In het westen dreven na een tijdje dikke Stratus fractus flarden voorbij maar dit was slechts heel tijdelijk en tegen zonsondergang leken alle wolken dan toch nog op te lossen. Of althans degenen die er overdag waren want er kwamen andere in de plaats. Boven velden en dalen vormde zich immers plotseling mist die eerst sfeervol begon en voor een schitterende, fotogenieke setting zorgde bij zonsondergang maar later alles als een hongerige geest leek op te slokken. Het ging gepaard met een snelle afkoeling naar 2,2 graden welke wellicht de oorzaak van dit alles was in de vochtighe lucht.  De zichtbaarheid liep terug naar een paar tientallen meters en er was ook massale condens die het neerslagtotaal aanvulde tot 0,1 mm. Later op de avond liep de zichtbaarheid weer op naar een vijftigtal meter maar blijkbaar was de mist in vertikale richting nooit echt dik waardoor de maan er steeds goed door zichtbaar bleef. De mistdruppeltjes zorgden voor een fraaie corona errond en de omgeving hulde zich in de witte, diffuse gloed van het maanlicht. 

 

 

Vrijdag, 16 december 2022

 

 Een buienlijntje met lichte sneeuw is tijdens de nacht doorheen het land getrokken. In Malderen hielden we het echter opnieuw droog en uiteindelijk zorgde de passage ervan enkel voor wolken en een opvallende kortdurende temperatuursstijging tijdens de nacht tot -1,9 graden. Daarna koelde het weer af en zo konden we alsnog de -5,9 graden aantikken als minimum. Van de buienlijn bleven tegen zonsopgang enkel hier en daar nog wat Stratocumulusveldjes over. Daarna volgde een periode van helder weer waarbij heel af en toe wel een klein wolkenflardje leek voorbij te drijven. Hoe dan ook werd de zon er niet door onderbroken en voelde het van achter glas zomers aan. Tijdens de late namiddag dreef er opnieuw wat Stratocumulusbewolking binnen vanuit het noorden maar dit had geen verdere gevolgen. Het kwik kon behoorlijk wat winst maken (3,9 graden) en ook de dauwpunten kwamen voor korte tijd net boven het vriespunt uit zodat er wat dooi optrad. De zwaar berijpte omgeving bleef echter min of meer intact, althans op schaduwrijke plaatsen. Het klaarde weer helemaal uit tijdens de avond en zo doken we al snel weer ver onder het vriespunt bij een open hemel. De buiendreiging ten spijt is het neerslagtotaal op 0,0 mm blijven steken. 

 

 

Zaterdag, 16 december 2023

 

 Het was grijs en somber maar zacht bij temperaturen die niet onder 6,4 graden zijn gezakt. De bewolking was hardnekkig en na een tijdje werd ze toch weer dik genoeg om motregen te lossen waardoor de voorspellingen dat het een droge dag zou worden de mist in gingen. Gelukkig bleven de hoeveelheden beperkt en tijdens de namiddag werd het weer droog waarbij we hooguit nog een klein microdruppeltje konden voelen. Het kwik bleef steken op 9,9 graden en het temperatuursverloop was in deze omstandigheden erg vlak. De avond verliep in gelijkaardige omstandigheden en we hebben de zon dus niet meer kunnen zien vandaag. De motregen ten spijt bleef het neerslagtotaal steken op 0,0 mm.





Bericht laatst bijgewerkt: 16-12-2024 11:45
Lees mijn Flashbacks ook op https://weerdagboek.blogspot.com en krijg toegang tot mijn recentste verslagjes, voorzien van sfeerbeelden en wolkenfoto's

Flashback: 16 december 2004 - 2023 (edit)   ( 147)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 16-12-2024 11:34