Op de A37, vlak ten zuiden van Zwinderen (hectometerpaaltjes 15.9-16.0), zag ik vandaag dat er windschade aan de natuur was. Er waren een stuk of 10, wellicht meer, bomen geknapt, niet ontworteld. Ik heb er helaas geen foto van kunnen maken, maar ik heb wel een screenshot toegevoegd van Google Streetview van het gebied voor de windschade. De windschade was redelijk rechtlijnig, dus het leek er al op dat er sprake was geweest van een valwind.
Afgelopen maandag trok er een occlusiefront over de Benelux, dit occlusiefront had kenmerken van een koufront, met (zeer) zware windstoten, als onderdeel van storm Floriane. Uit de radarbeelden van 6 januari 2025 om 15:35 blijkt dat het koufront op dat moment over Drenthe trok, er lijkt rond Zwinderen een boogsegment zichtbaar te zijn. De Dopplerradar laat een sterk divergentiepatroon zien van rood naar groen, wat in combinatie met de schadebeelden, een duidelijke indicatie geeft voor een potentiële valwind. In het gebied, waar de mogelijke valwind plaatsvond, stond er op 850 hPa-niveau een windsnelheid van 120-130 km/u. Van te voren bleek al uit de fijnmazige modellen, die veelvuldig zeer zware windstoten in het binnenland hebben berekend, dat er verticale uitwisseling tussen het aardoppervlak en de wind op grotere hoogtes in de troposfeer mogelijk was.
Bij een valwind valt de lucht naar beneden. De windsnelheden van hogere lagen in de atmosfeer dalen dan naar beneden, door afkoelingsverdamping, neerslag en velociteit accelereren deze windsnelheden. Ik schat in dat er windstoten in de range van 125-150 km/u mogelijk zijn geweest in het gebied op basis van de waargenomen schade, de windsnelheden op een niveau van 850 hPa en wat past bij de dynamiek van een valwind. Het Arome-model, wat van te voren geregeld windstoten van ≥130 km/u heeft berekent in buien, zat er hiermee goed op.