Samenvatting maandoverzicht:
Met een gemiddelde temperatuur van 3,3°C is januari ongeveer rond de normaal verlopen. Voor een lange tijd lag dit gemiddelde een eindje onder de normaal, maar de zachte laatste week van januari heeft dit recht gezet. De tweede decade van de maand was er een sterk hogedrukgebied de baas boven Europa, tijdens deze dagen viel er nauwelijks regen (wat er wel viel was vooral miezer of mist die oploste) en was het vaak windstil. De periode van 17 t/m 21 januari verliep licht winters met dagelijks nachtvorst en maxima rond het vriespunt. Deze periode werd ook gekenmerkt door hardnekkige mist die dagenlang bleef hangen. Dit zorgde uiteindelijk voor rijpvorming op de wat meer open plekken, wat het aanblik toch wel winters deed voelen!
Sneeuw viel er niet veel deze maand, maar een front bracht op zondag 5 januari in de ochtend meerdere centimeters sneeuw, wat genoeg was voor een echt winterse aanblik in het landschap. Echter transformeerde de sneeuwval tegen negenen in de ochtend in regen door dat de zachte lucht op hoogte er al eerder in kwam en smolt alles in de loop van de middag weg. Desalniettemin een mooie ervaring en ik heb er zeker van genoten!
De maandsom neerslag komt uit op 113,1 mm en is daarbij aardig nat verlopen. Ook wist deze maand 3,5 Hellmann-punten te scoren, met name tijdens de eerder genoemde licht winterse periode.
Dagen met een Tmax >5°C: 18
Dagen met een Tmax >10°C: 3
Dagen met een Tmin <0°C (vorstdagen): 11
Dagen met een Tmax <0°C (ijsdagen): 1
Dagen met gemeten neerslag: 27
Hellmann-koudegetal W2024-'25: 3,5 (november +0, december +0, januari +3,5)
Dagen met een hoogste/laagste waarde:
Hoogste maximumtemperatuur, minimumtemperatuur en neerslagintensiteit: 27 januari:
Dit was de zachtste dag van de maand met een maximumtemperatuur van 12,9°C. Ook had deze dag de hoogste minimumtemperatuur van deze maand, met een minimum van 5,8°C.
Regen viel er niet veel op deze dag, maar dat ene buitje die er wel zin in had was ook meteen de zwaarste bui van de maand met een piek neerslagintensiteit van 15 mm/h. Dan tikken de millimeters wel aan!
Laagste maximumtemperatuur en daggemiddelde temperatuur: 18 januari:
Deze dag mocht de laagste maximumtemperatuur van deze maand noteren, deze bleef slechts op -0,1°C steken en is tevens ook de enige dag deze maand dat de temperatuur het gehele etmaal onder nul wist te blijven (ijsdag). Op 19 en 20 januari lukte dit net niet met respectievelijk maxima van 0,1°C en 0,2°C.
Ook de daggemiddelde temperatuur was het laagst op deze dag met een waarde van -1°C. Logischerwijze scoorde deze dag ook de meeste Hellmann-punten (1).
Laagste minimumtemperatuur: 14 januari:
De koudste nacht van deze maand viel op 14 januari, met een minimumtemperatuur van -2,9°C.
Hoogste dagsom neerslag: 5 januari:
Deze dag verliep kletsnat met een totale neerslagsom van 29,9 mm, waarvan een deel als sneeuw viel.
Hoogste luchtdrukwaarde: 13 januari:
Deze dag markeerde de piek van de periode met een krachtig hogedrukgebied boven Europa, de luchtdruk bereikte hier een maximumwaarde van maar liefst 1043,3 hPa! Een groot contrast met een week daarvoor..
Laagste luchtdrukwaarde: 6 januari:
Lagedruk alom! Deze dag noteerde een minimum luchtdruk van 977,6 hPa. Het was een vrij onstuimige dag, maar regen viel er niet zoveel. Dat was vooral op de dag ervoor.
Op naar februari, de laatste maand van de meteorologische winter! Deze gaat uit de startblokken als redelijk koud met dagelijks nachtvorst maar overdag wel ruim boven nul. Zou februari nog echt winterweer kunnen gaan geven of gaat dat dit jaar niet lukken? We zullen het afwachten!