Vrijdag, 11 maart 2005
Toen de Malderse bevolking vanochtend ontwaakte was er opnieuw geen zon te zien, doch deze keer lag het niet aan de mist maar aan een binnengeschoven regenzone die momenteel nog steeds over België ligt. Het grootste deel van de dag verliep nog droog bij temperaturen tussen 1,2 en 8,6 graden, maar de wind spande snel aan uit westelijke richting en haalde snelheden tot 48 km/h waardoor de zachte zeelucht niet als dusdanig ervaren werd. Tegen de avond was het dan zover en vielen de eerste regendruppels, al heeft dat tot nu toe nog niet veel voorgesteld want de pluviometer heeft nog geen vin verroerd vandaag. Er kunnen de komende uren echter wel enige litertjes naar beneden komen, en morgen zouden we dan kennis maken met de echte Maartse buien, al lijkt het met de activiteit te zullen meevallen gezien er weinig lifting en potentiële verdampingsenergie wordt berekend boven onze streken, doch een sterke jetstreak op grotere hoogte en opwarming van de onderste luchtlagen door de krachtigere maartzon zou toch moeten volstaan voor wat plaatselijke animo. Tegen eind volgende week gaat het de andere kant op met het weer en zouden we een lente opstootje kunnen krijgen...
Zaterdag, 11 maart 2006
Tijdens de vroege ochtenduurtjes kreeg Malderen een nieuwe lading regen te verwerken, afkomstig van twee heractiverende occlusiefronten die zich door de opmars van koude landlucht naar het westen terugtrokken. Deze koude lucht bereikte ons al snel waardoor de regen overging in stofhagel en vervolgens smeltende sneeuw. De atmosferische condities waren halverwege de voormiddag gunstig om een sneeuwdek te vormen, maar de grond was nog niet afgekoeld waardoor een winters landschap er niet meteen inzat. Met momenten was de sneeuwval vrij intens maar na de middag volgde droog weer, waarop we uiteindelijk omstreeks drie uur de eerste opklaringen te zien kregen. Droog bleef het hierop echter niet want vanuit het noorden kwamen al snel een aantal buitjes opzetten die volledig uit sneeuw bestonden. Het temperatuursverloop was erg opvallend bij dit weertype, zo kon het kwik nog stijgen tot 4,9 graden tijdens de nacht om dan bij de stortvlagen vanochtend een flinke duik te maken naar ongeveer een graad terwijl de opklaringen in de late namiddag voldoende waren om ook de luchttemperatuur beneden het vriespunt te krijgen. De wind ruimde tijdens de voormiddag naar het noordoosten bij snelheden die tot 32 km/h opliepen. Uiteindelijk zorgden de neerslagzones en de erop volgende buien voor een neerslagtotaal van 1,7 mm.
Maandag, 12 maart 2007
Deze keer konden we reeds van 's morgens vroeg genieten van heldere luchten en felle zonneschijn. Het ochtendlandschap werd tijdens de eerste ochtendschemering prachtig getooid met dunne, nevelslierten die zich als een satijnen laken over het platteland uitspreidden envervolgens door de zon in een oogwenk werden opgeruimd Wat overbleef was 0,2 mm dauw, het 'neerslagtotaal' voor vandaag. Nadien was het dan aan het kwik om haar opwaarste spurt in te zetten, iets wat aardig wat moeite moet gekost hebben vermits we vanochtend weer op een erg frisse 2,8 graden zijn terechtgekomen. Bewolking werd er in de loop van de voormiddag niet gevormd en in tegenstelling tot gisteren was er ook niet de minste sluierbewolking te zien en uiteindelijke maxima van 18,7 graden waren dan ook een logisch gevolg. Met een zwak zuid- zuidoostelijk briesje tot 17,7 km/h was dit een bijzonder aangenaam weertype. Na de middag kwam er dan toch nog wat Cirrusbewolking opzetten maar net als gisteren zonder verdere gevolgen. De avond kenmerkte zich opnieuw door een gevoelige afkoeling en het vriespunt kan komende nacht dan ook erg dichtbij komen, zeker aan de grond.
Woensdag, 12 maart 2008
Ondanks de brede opklaringen waarmee we vandaag van start gingen, was het een erg onstuimig, om niet te zeggen stormachtig weertype. Rukwinden die opliepen tot 57,9 km/h uit het west- noordwesten zorgden op verschillende plaatsen voor schade terwijl het ondanks de relatief zachte temperaturen tussen 7,2 en 11,1 graden erg onaangenaam aanvoelde in de open lucht. De heldere lucht was geen lang leven beschoren want de occlusiekrul van de moederdepressie werd met duizelingwekkende snelheid naar het Vlaamse binnenland gezogen waardoor het Malderse luchtruim op een paar minuten veranderde van wolkenloos naar volledig betrokken. De bewolking bestond voornamelijk uit Stratocumulus en Stratus fractus die door de krachtige stroming een vormeloos en rafelig uitzicht hadden. Niettemin bleef het op deze locatie droog en kwamen er tegen de middag weer minuscule opklaringen langsgedreven. Later trok de bewolking weer helemaal toe en volgde een grijze maar droge namiddag die slechts werd onderbroken door een tiental hagelbollen die tegen de vroege avond zomaar uit het niets leken naar beneden te vallen. Nieuwe opklaringen deden tijdens de avond hun intrede en verschaften ons uitzicht op een fraaie met stapelwolken getooide lucht. Hierbij nam de wind langzaam af waardoor we tegen middernacht in rustige omstandigheden een punt kunnen zetten achter dit etmaal. Het neerslagtotaal stond toen op 2,0 mm.
Donderdag, 12 maart 2009
Het was (heel) even wennen toen we vanmorgen weer aankeken tegen onze vertrouwde Stratuslucht, die alles in een herfstachtige sfeer onderdompelde. En in regenwater, want de wolken hadden uiteraard ook regen bij zich. Gelukkig ging het niet om grote hoeveelheden, en hielden we het zelfs droog tot omstreeks 10H. Na de middag werd het opnieuw droog, en kwamen we in de warme sector terecht van de depressie die dit alles op zijn geweten heeft. Dit ging gepaard met zachte temperaturen die zich tussen 6,6 en 12,0 graden ophielden en veel bewolking. In het zuiden en zuidwesten waren er tijdelijk opklaringen zichtbaar, maar de zon kregen we in Malderen niet te zien. De bewolking oogde erg chaotisch met veel Stratus fractus en Stratocumulus door elkaar gemengd, en bracht ons tijdens de late namiddag opnieuw motregen uit een in Nimbostratus overgaande wolkenlucht. Dit hoorde onmiskenbaar bij het koufront, en ging na zonsondergang gepaard met wat intensere regen die een enigszins buiig karakter kreeg. Later op de avond werd het echter weer droger en keerde de rust weer terwijl de west- noordwestenwind die overdag nog 30,6 km/h haalde geleidelijk afzwakte. De regen en motregen die er viel, bleek uiteindelijk goed te zijn voor een eerder beperkt neerslagtotaal van 1,6 mm.
Donderdag, 11 maart 2010
De eindeloze reeks vriesnachten werd vandaag opnieuw met een eenheid verhoogd door toedoen van ochtendminima die onder de heldere hemel wegzakten naar -1,8 graden. Toen de onzichtbare zon opkwam keken we echter aan tegen een sombere, egaalgrijze laag Stratusbewolking die erg plots is binnengeschoven vanuit het noorden. Dit betekende meteen het begin van een sombere en kille voormiddag ondanks de zachtere zeelucht waarin we terechtkwamen. Gelukkig bleek de bewolking niet zo stevig te zijn als het aanvankelijk leek, en ging ze over in Stratocumulus. Dit bleek op de ene plaats vlotter te gaan dan de andere, maar uiteindelijk kon de zon op deze manier ook in Malderen doorbreken in een ongeveer 7/8 bewolkte hemel. Na de middag veranderde er weinig aan het zwaarbewolkte weertype en klom het kwik langzaam naar 5,2 graden terwijl er een noord- noordoostelijk briesje tot 22,5 km/h stond. Tijdens de avond werd de bewolking opnieuw wat dikker en ging ze over in Stratus, maar het bleef droog. Bovendien hield ze de warmte vast en lijkt het er zelfs op dat we nog eens een vorstvrije nacht zullen meemaken. We eindigden het etmaal bij temperaturen die op een tweetal graden uitkwamen terwijl het neerslagtotaal ongewijzigd bleef met 0,0 mm.
Zaterdag, 12 maart 2011
Ondanks de opklaringen bleven we ook vanochtend van vorstige toestanden gespaard bij minima van 3,1 graden. Er hing opvallend veel sluierbewolking maar de zon was nog krachtig genoeg om, samen met de subtropische luchtaanvoer, voor een aangename lentesfeer te zorgen. Deze luchtaanvoer werd verzorgd door een zuid- zuidwestelijke bries met snelheden tot 38,6 km/h terwijl de temperaturen opliepen tot 15,8 graden. De sluierbewolking was tijdens de eerste helft van de namiddag het dunst maar nam vevolgens weer toe vanuit het zuidwesten waardoor we bij het vallen van de avond met een zwak waterzonnetje genoegen moesten nemen. De temperaturen bleven echter ruim boven de tien graden steken waardoor het onder een weggevallen wind nog vrij aangenaam toeven was in de buitenlucht. Later op de avond vielen er wat regendruppels terwijl de bewolking wat onstabiel oogde met veel binnendrijvende Stratocumulus castellanus. Het was echter nauwelijks voldoende om het nog doorweekte stof te blussen en het neerslagtotaal sprak dan ook boekdelen met 0,0 mm.
Maandag, 12 maart 2012
Hoewel de plotseling opzettende sluierbewolking gisterenavond het ergste deed vermoeden, was het vanochtend nog steeds helder tot lichtbewolkt. De temperatuur heeft wel een flinke duik gemaakt en we kwamen uit op 2,8 graden met aan de grond mogelijk lichte vorst. Na zonsopgang dreven er Stratocumulusvelden binnen en dreigde het fraaie lenteweer om te slaan, doch het grijze intermezzo dat erop volgde duurde maar kort. De zon kreeg weer alle ruimte om er lentesfeer in te blazen terwijl er een mix van Cumuluswolkjes en Stratocumulus lenticularis te zien was. Het fraaie weer was niet overal een constante want de kustgebieden bleven gevoelig voor mistvelden die zich vooral in de namiddag vanuit de zee landinwaarts uitbreidden. Malderen bleef buiten schot en kon zich koesteren in de zon bij maxima van 18,0 graden en een zeer zwakke noordenwind tot 17,7 km/h. Tegen de avond losten de stapelwolken weer op en werd het nagenoeg helder. Dit zorgde voor een flinke afkoeling al waren de temperaturen duidelijk hoger dan gisterenavond rond deze tijd. Neerslag is er uiteraard niet gevallen zodat we met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten.
Dinsdag, 12 maart 2013
Toen het gisterenavond ophield met sneeuwen liet niets (buiten het internet) vermoeden dat de winter vanochtend een hoogtepunt zou bereiken zoals we het de afgelopen kwart eeuw niet meer gezien hebben. De omgeving lag bedekt onder een bijna 20 centimeter dikke sneeuwvacht die op sommige plaatsen tot duinen van meer dan een halve meter was opgewaaid. De sneeuw kwam met bakken naar beneden en werd opgejaagd door een bijzonder krachtige noord- noordoostenwind die snelheden tot 38,6 km/h haalde. Samen met de opwaaiende stuifsneeuw zorgde dit voor een zeer slechte zichtbaarheid en keken we aan tegen blizzardtaferelen zoals we ze alleen maar in de Verenigde Staten (of binnen de Poolcirkel) zouden verwachten. De verkeerschaos was natuurlijk alom en vooral het zuiden en zuidwesten van het land kreeg het zwaar te verduren met sneeuwjachten tot 2 meter en in noord Frankrijk zelfs complete dorpen die van de buitenwereld waren afgesneden. Het leek wel de omgekeerde wereld van 2005 want het noorden van Nederland dat toen zwaar getroffen werd bleef nu sneeuwvrij op uitzondering van een aantal buien die zich langs de kuststreken hadden gevormd. Het sneeuwen ging in Malderen door tot kort voor de middag en toen zagen we de bewolking overgaan in Altostratus terwijl er steeds fijnere motsneeuw viel. Uiteindelijk was het verschil tussen opstuivende en verse sneeuw niet meer te zien en kunnen we stellen dat het droog is geworden. Er kwam een waterig zonnetje tevoorschijn dat geleidelijk feller werd terwijl de lucht vanuit het noordwesten blauw kleurde. De bewolking bestond uit banden van Altostratus, Altocumulus en Cirrus die redelijk scherp begrensd waren. Er werd ook wat Cumulus gevormd en het deed erg vreemd aan om de krachtige en vrij hoog staande maartzon op een Groenlands sneeuwlandschap te zien vallen met daar dan die zomerse Cumuluswolkjes boven. Er trad wat lichte dooi op maar de maxima bleven laag met 2,2 graden. Tegen de avond trok de bewolking zich terug naar het zuidoosten en koelde het steeds sneller af in heldere omstandigheden. Tegen middernacht was het kwik reeds weggezakt naar -8,3 graden. Het neerslagtotaal bleef onbekend.
Dinsdag, 11 maart 2014
(Nepal) Er hing nog steeds Cirrus en Cirrostratus bewolking die voor een melkachtig en flets uitzicht zorgden. Net als gisteren was de omgeving weer getooid met dauwdruppels terwijl er een aangename, zachte koelte hing. Bij de tocht naar Kathmandu kregen we meer en meer te maken met Cumuluuswolken die het steeds hogerop gingen zoeken. Boven de bergen ontwikkelden zich opnieuw buien terwijl het in de valleien langs de route aangenaam warm en droog bleef. Kort voor het binnenrijden van Kathmandu leek het menens te zijn en kwamen de forse stapelwolken massaal opzetten, doch op een of andere manier kwam het er toch niet tot buien en begon de bewolking weer volledig op te lossen. Enkel de smoglaag en de sluierbewolking bleef over, waarmee we een koele, maar in vergelijking met een week eerder in Kathmandu nog opvallend zachte avond ingingen.
Donderdag, 12 maart 2015
(Nepal) Net als gisteren was het weer helder en koel vanochtend met wat Cirrus bewolking en minima rond 8 graden. Overdag warmde het erg snel op en ging de Cirrus bewolking over in Cirrostratus. Er stak ook weer een goed voelbare maar niet overdreven sterke wind op. Boven de bergen in het noorden waren tijdens de namiddag wat Cumuluswolkjes te zien maar deze leken in de verste verte niet in staat om uit te groeien tot buien. Tijdens de avond was er weer een sterke afkoeling bij een wegvallende wind, al hadden we met maxima van 28 graden behoorlijk wat thermische reserve en werd het niet meer echt koud.
Zaterdag, 12 maart 2016
(Indonesië De regen is tijdens de nacht weer opgehouden en we begonnen weer met de vertrouwde Stratus fractis en Cumulus mediocris wolken. Bij het opstijgen naar Jakarta bleken de onweerscomplexen zich vooral boven zee te bevinden. In Jakarta zelf bleken uitgestorven complexen te hangen die nog lichtjes uitregenden. Het klaarde er tegen de middag op al gaf dit aanleiding tot nieuwe buienwolken. De neerslag en het onweer bleven echter ver buiten de transitzone van de luchthaven. Het bleef droog en tijdens de avond ebde het schemerlicht in warme kleuren weg. Tijdens de vlucht naar Singapore was het zwaarbewolkt door resterende buiencomplexen en Altocymulusbewolking al was er geen bliksemactiviteit waar te nemen. Ook in Singapore zelf was het rustig en bestond de bewolkig uit Cirrus densus en enkele wat bizarre, compacte stapelwolkjes boven de stad.
Zondag, 12 maart 2017
Het is tijdens het tweede deel van de nacht verder uitgeklaard waardoor we vanochtend weer een diepblauwe hemel zagen met enkel wat Cirrus en een paar Altocumulusveldjes erin. Natuurlijk ging dit heldere en windstille weertype gepaard met een flinke afkoeling waardoor het zeker aan de grond dichtbij vriestemperaturen kwam terwijl het in thermometerhut afkoelde tot 3,7 graden. Overdag deed de zon het zeer snel opwarmen, en we haalden tijdens de namiddag temperaturen van 19,7 graden. De aangevoerde lucht was daarbij opvallend droog wat met heldere en transparante kleuren gepaard ging. Na verloop van tijd kwam er echter weer wat sluierbewolking opzetten vanuit het zuidwesten, en hoewel dit aanvankelijk weinig invloed had op de zon ging het toch nog snel afkoelen eens de dikkere laag Altostratus er voor schoof. Ondanks dit alles konden we wel van een fraai en verwarmend kleurenpalet genieten bij zonsondergang. Het was opnieuw opvallend rustig met een veranderlijke wind waarbij de voorkeur nu naar noord- noordwestelijke richtingen leek uit te gaan. De sluierwolken lieten zich op hun niveau echter voortdrijven op een zuidwestelijke stroming. De avond verliep erg fris en rustig waarbij er nog voldoende opklaringen waren om de omgeving te laten baden in het overvloedige maanlicht. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Maandag, 12 maart 2018
Tijdens de nacht zijn er enkele buien gevallen en het was nog steeds erg zacht met minima van 8,2 graden. Tegen de ochtend klaarde het echter weer op vanuit het westen waarbij in het oosten veel Altostratus te zien was en hier en daar verspreide Stratocumulusvelden terwijl het vrij nevelig was. Hoe vredig het er ook uitzag, de lucht was onstabiel en er werden snel buienwolken gevormd. Klassieke maartse buien, maar boven grote delen van de Benelux vond er zodanige clustering en uitspreiding plaats dat er van fotogenieke luchten weinig sprake was. Daarvoor moesten we naar de zuidelijke helft van Frankrijk waar de buien volgens de satelliet afzonderlijk optraden met mooie, brede opklaringen ertussen. Maar de Londerzeelse buien waren even nat en het was vooral een verschil in zonneschijn dat het opleverde aangezien het hier een erg sombere bedoening werd. En ook nog eens kil want er werd geleidelijk koelere lucht aangevoerd uit het westen tot noordwesten waardoor de maxima op 13,0 graden bleven steken en het tijdens de namiddag vrij snel ging afkoelen. Tijdens de avond kregen we perioden van meer continue regen voorgeschoteld en aangezien deze na middernacht bleef aanhouden was het dagtotaal niet duidelijk.
Dinsdag, 12 maart 2019
Vanmorgen bleek het luchtruim vol te zijn gelopen met Altostratus en Altocumulusbewolking. Er is zachtere lucht binnengesijpeld waardoor de minima van 2,4 graden al kort na middernacht werden bereikt. Maar de aanwakkerende en naar het zuidwesten krimpende wind liet het juist kouder aanvoelen. Deze kwam immers stormachtig uit de hoek en al het puin, tuinmeubelen en andere bezittingen die tijdens de storm afgelopen weekend al van eigenaar of nationaliteit zijn veranderd konden dus hun tocht in noordoostelijke richting verder zetten. Na de middag werd het luchtruim ingepalmd door fraaie Altostratus undulatus asperatus velden en zag het er dreigend uit maar het bleef droog. We moesten wachten tot omstreeks 17h toen de eerste neerslag ons bereikte en omstreeks 18H30 passeerde dan het koufront wat met flinke buien gepaard ging. Het kwik dat bij het inzetten van de regen reeds haar maximum had bereikt met 11,3 graden, ging nu in vrije val de dieperik in. Door de snelle passage van het koufront bleef de neerslag tamelijk beperkt en we zaten al vrij snel in de opklaringen achter het front. Daar kwamen echter nog een aantal buien in voor waardoor het neerslagtotaal in extremis nog werd aangevuld tot 2,4 mm. Misschien was het zelfs meer aangezien er ook hagel voorkwam die natuurlijk nog moest smelten in de pluviometer.
Donderdag, 12 maart 2020
We kregen een erg gure buiendag te verwerken met heel wat wind uit west- zuidwestelijke richtingen en een aanvoer van polaire lucht. Dankzij die wind bleef het kwik nog op peil met 6,7 graden maar overdag werkte dat allemaal averechts en kelderden de gevoelstemperaturen. Tussen de buien door was er af en toe zon en zeker na de middag waren er een aantal mooie, vriendelijke momenten achter glas of op beschutte plaatsen. Het kwik haalde nog maxima van 13,6 graden. Na een tijdje begonnen de buien zich echter samen te pakken in een lijn in het verlengde van het Noordzeekanaal bij Calais. Deze buientrein trok over Brussel maar bleef netjes ten zuiden van Londerzeel waardoor we er hier van gespaard bleven. Af en toe was er wel een schampschot maar buiten de gure wind viel het uiteindelijk mee en bleef het neerslagtotaal dus ook beperkt tot 1,8 mm. Een afwisseling van buienwolken en opklaringen kenmerkten de rest van de avond.
Vrijdag, 12 maart 2021
We bevonden ons nu aan de achterzijde van de stormdepressie en daar hoorde dus een scherpe windruiming naar noordwestelijke richtingen bij. Vanuit die hoek werden er buien aangevoerd in een erg onstabiele luchtmassa. Deze waren echter zodanig aan elkaar gekoekt dat het betrokken bleef en we de zon amper te zien kregen. Ook voordat de buien ons bereikten was het al erg somber met Altostratus en Stratocumulusbewolking. Door luchtmenging in de nog steeds vrij winderige (maar in vergelijking met gisteren veel rustigere atmosfeer) bleven de minima wel nog wat op peil met 4,7 graden. De buien werden in de loop van de namiddag steeds feller en er kwam ook hagel bij kijken terwijl het hoogtepunt al snel volgde met een flinke donderslag die het seizoen van de voorjaarsbuien wel officieel leek in te willen zegenen. En daar volgde weer felle regen en hagel op waarbij er soms erg dikke bolletjes vielen. Door al die winterse producten en de bewolking was het natuurlijk geen wonder dat het kwik laag uitpakte met 9,8 graden en de polaire oorsprong van de lucht hielp daar ook niet bepaald aan mee. Later op de avond leek het weer wat rustiger te worden maar de bewolking bleef wel overheersen. Het buiengeweld heeft uiteindelijk 0,2 mm aan neerslag in het bakje gebracht.
Zaterdag, 12 maart 2022
Het is tijdens de nacht weer opgeklaard en er hing nu vooral Cirrus en Cirrostratus waar de zon niet veel moeilijkheden mee had. De opklaringen ten spijt is het zacht gebleven met minima van 8,1 graden. Op de satellietbeelden was ten zien hoe er vanuit Frankrijk dikkere bewolking onze richting uitkwam maar uiteindelijk zou het nog een hele tijd duren eer die ons bereikte. Wie snakte naar een beetje schaduw hoefde echter niet zo lang te wachten want de lucht was nu vochtiger en er ontstonden gemakkelijk Cumuluswolkjes in waar de zon geregeld achter wegdook. Dit gebeurde in golven waarbij er soms weinig stapelwolken passeerden en dan weer wat meer. Ook de Cirrusbewolking werd soms weer wat dikker om daarna weer helemaal op te lossen vanuit het zuiden. Halverwege de namiddag pakte de sluierbewolking zich plots samen in het zuidwesten waarbij ze overging in dikke Altostratus. Dit zag er behoorlijk dreigend uit door het tegenlicht van de zon die er net boven stond en de wolkenband werd mooi geflankeerd door lager hangende Cumuluswolkjes. Neerslag leek nabij te zijn doch niets was minder waar want in het westen zagen we weer wat opklaringen verschijnen en de bewolking was niet dik genoeg om voor regen te zorgen. Wel riep ze het kwik een halt toe in haar opmars en moesten we het met maxima van 15,9 graden doen. Met de vrij strakke zuidwestenwind erbij voelde dat best wel frisjes aan en die wind bleef ook tijdens de avond aanhouden.
Zondag, 12 maart 2023
De dag startte weer grijs met laaghangende Stratus fractus en Stratocumulus bewolking. Nochtans is het tijdens de nacht nog aardig kunnen afkoelen met minima van 4,0 graden tot gevolg. Vanuit het westen zagen we ondertussen een gebied met brede opklaringen naderen waardoor het leek alsof ons een zonovergoten lentedag te wachten stond. Maar niets was minder waar want het was net de zon die de vochtige lucht in beroering bracht en zo wolken liet ontstaan. Dit gebeurde steeds wanneer de heldere zeelucht boven het opwarmende land kwam en de gevormde bewolking bestond uit Stratus fractus die wat Cumulusachtige trekjes had. De wolkenflarden zaten dicht op elkaar maar toch kon er af en toe een streepje zon doorheen dringen. Tijdens de namiddag gebeurde dat vaker maar toen begonnen de hogere luchtlagen vol te lopen met Altostratus waardoor de zon steeds zwakker werd. We moesten het dus hebben van de temperaturen om een lentegevoel in elkaar te flansen, want er sloop geleidelijk zachtere lucht binnen en zo konden we nog maxima van 12,9 graden binnen rijven. Tijdens de avond koelde het nauwelijks af onder een betrokken hemel en met de nog steeds zachte luchtaanvoer die door een naar zuidwestelijke richtingen draaiende wind verzorgd werd. Neerslag viel er maar nauwelijks op wat verdwaalde druppels na en zo konden we de 0,0 mm als dagtotaal houden.
Dinsdag, 12 maart 2024
We bevonden ons vanmorgen in een smalle zone tussen regenzones in maar de bewolking (Stratus en Stratus fractus) was dan weer ononderbroken waardoor we tijdens deze korte droge episode al zeker niet op een streep zonneschijn hoefden te rekenen. Het was kil maar tegelijkertijd niet koud want de bewolking hield de minima positief met 6,6 graden. Overdag warmde het dan weer moeizaam op en kort na de middag begon het terug te druppelen. We kregen deze keer een periode van zeer constante en matige regen te verwerken. In tegenstelling tot gisteren geen zwaardere buien maar ook geen perioden van lichtere regen, alles bleef gewoon aan dezelfde intensiteit verder gaan. In deze omstandigheden hoefden we geen hogere maxima dan 11,3 graden te verwachten. Het was wachten tot de avond toen de regen werd afgewisseld door drogere perioden al bleef het betrokken met nog steeds Nimbostratus en Stratus. Maar later op de avond begon het dan toch weer intenser te regenen en zo kwamen we alweer op een totaal van 7,0 mm uit tegen middernacht.