ECMWF Clusterscenario’s
Even weer eens door de clusterscenario's gelopen. De persistentie is best persistent te noemen...
+72 tot +96u / 16-17 mei
Alle clusters wijzen in deze periode op BLOCK. Het zwaartepunt van het blokkerende hoog ligt standvastig in het zeegebied tussen Schotland en IJsland. Lagedruk is te vinden in midden- en oost-Europa.
+120 tot +168u / 18-20 mei
Nog steeds uitgesproken geblokkeerde setting. Klein verschil is dat het hogedrukgebied op de oceaan iets zuidelijker of zuidwestelijker kan komen, doordat er boven Scandinavie meer lagedrukinvloed ontstaat.
+192 tot +240u / 21-23 mei
Die trend is hier duidelijk zichtbaar. Het hoog zit nu meer naar het midden van de Atlantische oceaan. Het valt daarmee nu onder het ATR (Atlantic Ridge) scenario. Vandaar de paarse omkadering van de bovenste, (dus meest waarschijnlijke) clusters. Edit: Leuk om dat lagedrukgebiedje dwars door het hoog te zien gaan!
+264 tot +360u / 24-28 mei
Hier zie je dat de setting in enkele dagen tijd van ATR via NAO+ toch 'gewoon' weer naar een BLOCK-setting gaat, met het hoog weer in het zeegebied tussen Schotland en IJsland.
Dit patroon heb ik in de afgelopen 2 maand zich steeds zien herhalen. BLOCK>ATR>BLOCK. Ik heb 't niet exact geteld, maar in mijn beleving is dit het 4e of 5e 'rondje' die nu in de kaarten staat. De persistentie is inderdaad best wel persistent te noemen...