Dat zou dan de vijfde code oranje voor extreme hitte zijn sinds de implementatie van het waarschuwingssysteem. Eerder is er in juli 2018, juli 2019, augustus 2020 en juli 2022 code oranje afgekondigd voor hitte.
Guidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van dinsdag 01 juli tot zondag 13 juli
Synoptische ontwikkeling:
Een hoogterug ligt dinsdag 1 juli Z-N georienteerd met de as net ten oosten van ons land. Aan de grond ligt dan een hoog met centrum boven Polen. Tussen het hoog en een ontwikkelende thermische vore boven het westen van Frankrijk is de stroming aan de grond zuid tot zuidoost. De aangevoerde lucht is uitzonderlijk warm en bovendien vochtig. Het bovenluchtpatroon is dan nog licht anticyclonaal. Woensdag schuift de hoogterug oostwaarts en dan komend we onder invloed van de NO-ZW georienteerde vore. Bovendien komt het NO-ZW georienteerde polaire front dan nabij het noordwesten te liggen. Donderdag 3 juli trekt het polaire front steeds verder over het land, waarna ons land in minder warme lucht terechtkomt. Er ontstaat dan een licht meanderende zonale stroming met een afwisseling van uitlopers van het Azorenhoog en van tijd tot tijd een storing.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Dinsdag 1 juli is het extreem warm met 34-36, graden in het zuiden en zuidoosten. De hitte wordt later op woensdag of donderdag verdreven, maar het is nog onzeker wanneer precies. De spreiding in temperatuur is op woensdag 2 juli zeer groot, m.u.v. het zuidoosten en uiterste oosten, waar het dan waarschijnlijk nog extreem warm blijft. Dan lijken daar temperaturen mogelijk van 36-38 graden, waardoor voor het zuidoosten code oranje voor extreme hitte in beeld komt. Het lijkt vrij zeker dat het vanaf in ieder geval donderdag 3 juli minder warm wordt, in veel EPS leden zien we dan een sterke afkoeling. Echter, in ongeveer 30-40% blijft het (uiterste) zuidoosten nog in de warme lucht, ten gevolge van vertraging van het polaire front/golfvorming. De overgang naar beduidend minder warm weer gaat woensdag/woensdag op donderdag mogelijk gepaard met (stevige) onweersbuien. EFI CAPExShear gaat woensdag naar hoge waarden van 0,7-0.8, in combinatie met de verhoogde neerslagkansen een duidelijke indicatie voor mogelijk forse (convectieve) ontwikkelingen. De beschreven ontwikkeling langs het polaire front rond donderdag 3 juli is nog uiterst onzeker, deze schuift zeer sterk in de opeenvolgende runs. Wat opvalt is dat een enkel lid uit het EPS-ensemble 3/4 juli nog steeds extreme neerslaghoeveelheden berekent (60-80 mm!). Daarbij ook een zeer kleine kans op zware windstoten aan de zuidwestzijde van een evt. te vormen actieve randstoring. Vanaf het weekeinde van 5-6 juli lijkt de stroming wat meer cyclonaal te worden, met hogere dagelijkse neerslagkansen t.o.v. de voorgaande modelruns. We zien dan geregeld wel een uitloper van het Azorenhoog zich uitbreiden, soms weer afgewisseld door wat cyclonaliteit.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Droog, zonnig en de komende dagen op steeds meer plaatsen tropisch warm. Dinsdag en woensdag is er in het zuiden en (zuid)oosten vrij grote kans op extreme hitte met mogelijk maximumtemperaturen boven 35°C. Door de hoge luchtvochtigheid zal het dan zeer benauwd aanvoelen. Woensdag en donderdag toenemende kans op stevige regen- of onweersbuien gevolgd door afkoeling.
Samenvatting EPS-periode:
Licht wisselvallig met maximumtemperaturen rond het langjarige gemiddelde.
Paraaf meteoroloog: buscher