Lange termijn: waarschijnlijk zachter

Bericht van: Ronald (Deventer) , 26-11-2005 06:08 

ECMWF-model tot +240 uur
Beoordeling door meteoroloog
zaterdag 26 november 2005 05.27 uur, geldig van zondag 27 november tot maandag 05 december
Synoptische ontwikkeling
De depressie boven onze omgeving vult heel langzaam op, maar houdt voorlopig haar greep op ons weer. Na het weekeinde gaat het hoogtelaag over in een noordoost-zuidwest georienteerde hoogtetrog. Een hoogterug boven de Oceaan beweegt zich oostwaarts en passeert ons land op donderdag. Achter deze rug krimpt de hoogtestroming in onze omgeving naar zuid en stroomt er zachtere lucht vanuit Spanje op naar onze omgeving. In de EPS periode domineert de cyclonale zuid tot zuidwesten bovenstroming. Sommige clusteroplossingen geven zelfs een diepe hoogtetrog over onze directe omgeving. Er zijn in de +216 en +240 ook een paar kleine clusters, met in totaal 12 members, die een uitgesproken hoogterug over onze omgeving berekenen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Deze run lijkt in grote lijnen consistent met de voorgaande run, doch verschilt op termijn aanzienlijk met de UKGM12. UKMO laat in de hoogtetrog op woensdag een afsnoering ontstaan in het Middellandse Zeegebied. Ons land komt dan in een zadelgebied terecht. Deze oplossing is niet terug te vinden in het ECMWF model, alhoewel 2 van de 4 tubes toch ook een indicatie geven van deze afsnoering. Al met al zitten daar toch wat onzekerheden in de EPS. Verder zijn de afgeleidde producten tamelijk eenduidig. De neerslag heeft zeker tot en met maandag een winters karakter. Alle parameters wijzen hier op. De kans dat zich ergens (roostervak EPS, 80x80 km) een sneeuwdek van meer dan 1 cm vormt is dan nog 27 %. De neerslag zal vooral buiig van karakter zijn. Maandag lijkt er een secundaire hoogtetrog te passeren en geeft de kansverwachting voor Schiphol zelfs 80% kans op neerslag. De eerste nachten lijken koud te kunnen worden, een beetje afhankelijk van eventuele opklaringen, die overigens niet al te breed lijken te zijn. Tijdens zulke opklaringen kan het in de polaire lucht dan flink koud worden. Onder gunstige omstandigheden (sneeuwdek en windstil weer) zijn in de periode tot dinsdagnacht minimumtemperaturen lager dan -5 graden niet uit te sluiten. Er kan zich dan mist vormen die overdag mogelijk moeizaam verdwijnt. Het operationele model en een minderheid van de EPS-oplossingen houden het ook op de langere termijn aan de koude kant. De meerderheid van de members laten vanaf woensdag de temperatuur duidelijk omhoog gaan, richting normale waarden.

Toelichting bij aanpassingen in tabel
Weinig of geen aanpassingen

Samenvatting meerdaagse-periode
Wisselvallig met geregeld buien, tot woensdag met een winters karakter. Aanvankelijk gedurende de nacht lichte vorst, overdag enkele graden boven nul. Later in de week waarschijnlijk minder koud.

Samenvatting EPS-periode
Grote kans op het aanhouden van het wisselvallige weer met af en toe regen. Temperatuur waarschijnlijk rond normale waarden voor deze tijd van het jaar (Normaal maximum = 7 gr ; Normaal minimum = 2 gr).

KNMI






Lange termijn: waarschijnlijk zachter   ( 475)
Ronald (Deventer) -- 26-11-2005 06:08