1e decade januari beslissend?

Bericht van: Sjoerd (Leiden centrum) , 28-12-2005 23:49 

Hoewel ik er even een paar dagen tussenuit geweest ben ivm de kerst, volg ik de kaarten vandaag weer op de voet en zie toch wel interessante ontwikkelingen. Nog even voor de duidelijkheid, ook het huidige weer is lokaal zeker niet verkeerd, maar grootschaliger winterweer is dichterbij dan je aanvankelijk zou vermoeden.

Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we in de loop van vrijdagmiddag te maken met een dooiaanval die voor de nodige problemen kan gaan zorgen in met name de avondspits, en dan uiteraard het eerst in het westen van NL/BE.
Het verloop na zaterdag en begin volgende week, lijkt vervolgens van de grootste importantie. De centrale vragen daarin zijn, zal het russische hogedrukgebied vanzins zijn, zijn invloed uit te breiden richting Scandinaviƫ. Zal het azorenhoog plat genoeg blijven in eerste instantie en zich westelijk terugtrekken in tweede instantie, met als gevolg dat de 552dam lijn zuidelijker komt te liggen en de straalstroom ook kan zakken. Zullen lagedrukgebieden uiteindelijk de route IJsland,Benelux/Frankrijk,Italiƫ gaan nemen.

Voor wat betreft het russische hogedrukgebied zijn er zeker mogelijkheden. De waarde van dit systeem loopt niet alleen qua luchtdruk op, maar ook de "kracht" van het systeem lijkt steeds verder op te lopen tot boven de 164. (zie kaart 1)
Het azorenhoog lijkt door lagedrukgebieden aardig in toom gehouden te worden en vertoont neigingen om het zwaartepunt naar het westen te gaan verplaatsen. Let bij kaart 2,3 en 4 op het gebied dat 156 aangeeft. Helaas gaat het in de laatste runs steeds "mis" doordat het 'azorenhoog' zich toch telkens nog wat wil bemoeien met onze russische vriend, maar dat kan allemaal nog gemakkelijk ten gunsten keren.

Kort samengevat denk ik dat de eerste decade van januari wel eens heel beslissend kan gaan worden voor het verdere verloop van deze winter en als de voortekenen niet teveel bedriegen, dan liggen er inmiddels goede kansen op iets dat echt winterweer zal brengen ongeacht waar men woont. Maar goed, afwachten is zoals altijd het devies.

kaart 1:


kaart 2:


kaart 3:


kaart 4:

1e decade januari beslissend?   ( 716)
Sjoerd (Leiden centrum) ( 13m) -- 28-12-2005 23:49
Re : 1e decade januari beslissend?   ( 351)
Eric (Boechout) -- 29-12-2005 01:01
Re : 1e decade januari beslissend?   ( 411)
Jan (Brugge) -- 29-12-2005 00:00
  Het lijkt een Thriller te worden Sjoerd, wel spannend 🙂  
Hans (Hulsen) ( 11m) -- 28-12-2005 23:55