Uitgebreide bespreking buiensituatie komende dagen!

Bericht van: Bart (O.-L.-V.-Waver) , 11-08-2006 20:59 

Rond deze tijd ligt een uitloper van een lagedrukgebied boven Oost-Europa over het noorden van Nederland. Daarrond zitten veel buien gekruld maar in de kern van het lagedrukgebied komen enkele brede opklaringen voor. Dit is duidelijk te zien op de radar- en satelietbeelden.


De volgende uren trekt het lagedrukgebied geleidelijk naar het zuiden.




Vannacht minderen de buien in activiteit en aantal maar er kunnen toch nog enkele buien voorkomen. Vooral dan in het westen van België en het zuidwesten van Nederland. Over het centrum van Nederland is het droger en zijn er meer opklaringen omdat daar de kern van het lagedrukgebied ligt. Rond het lagedrukgebied onwtikkelt zich de volgende uren geleidelijk een trog. Deze draait dan morgen in rond het lagedrukgebied. Op de plaats waar deze trog over het binnenland indraait kan er zeer veel neerslag vallen. Tot gisteren zag het er nog naar uit dat dit het geval zou zijn in België maar het lagedrukgebied lijkt zich iets zuidelijker te positioneren waardoor de meeste neerslag voor het noorden van Frankrijk zal zijn. Dit wordt verduidelijkt als we de verticale bewegingen er even bijnemen.




Echter rond het lagedrukgebied is de lucht nog onstabiel. Vooral over het oosten van de Benelux kunnen er zich nog enkele buien vormen. Gezien de licht negatieve KO-index en vrij hoge CAPE kan dit ook met onweer erbij.



Het temperatuurverschil tussen 850hPa en 500hPa bedraagt zo'n 26-27°C wat ook bevorderlijk is voor onweer.



Tegen zondag is het lagedrukgebied dan weggetrokken naar het zuidoosten. We komen dan wel wat meer onder de invloed van het lagedrukgebied boven oost-Europa. De bovenluchten warmen wel wat op waardoor de onstabiliteit wat minder wordt. Er komen dan nog wel buien voor, vooral dan over het noordoosten van de Benelux. Maandag komt het (uitdiepend) lagedrukgebied nog wat dichterbij waardoor de onstabiliteit geleidelijk weer wat groter wordt. Maar de belangrijkste factor wordt dan wellicht de wind.


Het is nog vroeg om nu al details te geven maar aan de hand van de wind op 925hPa kunnen we zeggen dat de rukwinden kunnen uithalen tot 60km/u in het binnenland en 70km/u aan zee.



Samenvatting

Zaterdag
Het westen van België kan misschien nog wat meepikken van de trog en daar kunnen de buien dus wat activer zijn. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat de plaats van de trog nog een beetje onzeker is. Als deze iets noordelijker uitkomt kan het zuidwesten nog enkele hevige buien verwachten.
In de namiddag ontstaan er vooral over het oosten van de Benelux buien met plaatselijk wat onweer. Op het kaartje aangeduid blijft het in de blauwe gebieden overwegend droog met een kleine kans op een bui. In de groene gebieden komen er enkele buien voor met kans op onweer. In de gele gebieden komen er hevige buien voor met een redelijke kans op onweer.


Zondag
Zondag wordt de buienkans minder voor België. In het noordoosten van Nederland kunnen er nog wel enkele hevige buien zijn. Op het kaartje aangeduid blijft het in de blauwe gebieden overwegend droog met een kleine kans op een bui. In de groene gebieden komen er enkele buien voor met kans op onweer. In de gele gebieden komen er hevige buien voor met een redelijke kans op onweer.


Maandag
Maandag staat er vooral aan de kust veel wind. Echter is het nog te ver weg om een idee te krijgen van de exacte windsnelheden. Wel waarschijnlijk is dat de meeste buien zich zullen concentreren over het noordoostelijke deel van de Benelux



http://bart444.websitemaker.nl/meteo
Bericht laatst bijgewerkt: 11-08-2006 21:04

Uitgebreide bespreking buiensituatie komende dagen!   ( 1018)
Bart (O.-L.-V.-Waver) -- 11-08-2006 20:59
Re : Uitgebreide bespreking buiensituatie komende dagen!   ( 530)
Jeffrey (Steenbergen, NB) -- 11-08-2006 21:07
Zeer mooie bespreking.   ( 515)
Bas C. (Oostvoorne) -- 11-08-2006 21:11
Leuke bespreking Bart!   ( 494)
Frank (Doetinchem) ( 14m) -- 11-08-2006 21:27
Re : Leuke bespreking Bart!   ( 480)
Marcus (Sleidinge) ( 6m) -- 11-08-2006 21:38
Mooi gedaan hoor!   ( 478)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 11-08-2006 22:53