Verwachting BSWF

Bericht van: Bart (O.-L.-V.-Waver) , 25-08-2006 20:21 

Geldig: Zaterdag 26 augustus 2006 van 06.00uur tot zondag 27 augustus 06.00 uur (GMT +2)
Opgesteld door: Bart, Joralf en Mark
Bronnen: GFS12z, NMM00z, NMM00z, HIRLAM00z, UKMO00z en DWD00z

Mededeling: De tijdspanne van onze verwachtingen hebben we gewijzigd omdat achteraf de neerslag dan beter vergeleken kan worden met de kaartjes van het KMI. In de legende van onweer is groen veranderd naar 'geen onweer van betekenis' i.p.v. 'geen onweer'

Alle modellen zijn het er mee eens dat er morgen over het noorden van Frankrijk een occlusie ligt. GFS en NMM laten die daar ook liggen met een kleine hogedrukrug boven de Benelux. Hirlam laat het front afschampen op België en ook DWD laat het front niet binnen. Enkel UKMO laat het front tot België doordringen. Op en achter deze occlusie zit redelijk onstabiele lucht. Over het noorden van Frankrijk ligt overgens ook de linker uitgang van de jetstreak. Over het noordoosten van Nederland is de bovenlucht wat kouder en zit men nog onder invloed van het lagedrukgebied.

Qua onweer betekent dit dat er vooral langs de grens met België en Frankrijk enkele buien voorkomen. Gezien de gunstige situatie kan hier ook onweer opzitten. De potentiële onstabiliteit gaat tot 500 J/kg. De KO-index haalt -4 wat toch genoeg zou moeten zijn om matig onweer te produceren. Over Luxemburg en het zuiden van België is het temperatuurscontrast in de verschillende hoogtes groter. Ook is er daar beduidend meer vochtige en warme lucht. Daar is er dus het meeste kans op onweer. Over het noordoosten van Nederland zijn de temperatuurscontrasten eveneens vrij groot. Ook loopt de potentiële onstabiliteit daar op tot 600 J/kg. Wel is er daar geen triggering van het front en de linker uitgang van de jetstreak. Wel in mindere mate door het ULL. Daar zullen de buien dus minder frequent voorkomen. Ook in die regio kunnen er enkele buien met onweer voorkomen. Meestal matig onweer. Over de rest van de Benelux kunnen er verspreidt enkele buitjes voorkomen maar deze stellen weinig voor en zullen geen onweer bevatten.


Qua neerslag is het toch wat opletten gezien de zwakke hoogtestroming. Vooral boven het noordoosten van Nederland zullen de buien nauwelijks bewegen wat hier en daar weer voor wateroverlast kan zorgen. Plaatselijk valt daar meer dan 20mm. In het zuiden is de hoogtestroming wat zwakker maar komen de buien frequenter voor waardoor ook daar wateroverlast niet uit te sluiten is. Ook daar valt op enkele plaatsen meer dan 20mm.

Bericht laatst bijgewerkt: 25-08-2006 20:21

Verwachting BSWF   ( 699)
Bart (O.-L.-V.-Waver) -- 25-08-2006 20:21