Onweersverslag vandaag 🙂 *PICS*!!

Bericht van: Erwin (Zelhem, Gld) , 22-06-2008 20:30 

Onweersverslag 22-06-07

Zondag… Tja het werd al een tijdje gemeld op Weerwoord. Het kon wel eens flink losgaan. Uiteindelijk was de dag dan gekomen. Toen ik om 10:00 uit m;n bed kroop na een onrustig nachtje met nog al wat buikkramp en veel gedraai vanwege de plakwarmte, was het al vrij warm in de kamer. De zon stond pal op m’n raam te schijnen en de temperatuur buiten was dan ook al rond de 25C.
na een tijdje de gordijnen maar open gegooid en wat raampjes open gezet. Wat me opviel was dat de lucht aardig onstabiel was. Zag er goed uit.

Hoge bewolking ten W van Zelhem


Castellanusveld ten ZO


Mooie contrailschaduw


Verticale panorama van een floccusveld.


Op Weerwoord las ik echter van een enkeling dat het voor Duitsland zou zijn. Een enkel bericht gaf nog wat hoop. En ja hoor, na een tijdje niet te hebben opgelet, hing er boven Noord Brabant een bui. Deze ontwikkelde zich vrij snel en kwam rap deze kant uit. Hij trok echter te W en trok richting Arnhem en omgeving. Wat daar gebeurde is hier wel bekend denk ik. Omdat het toch vrij vlak langs trok was het uiteraard vrij donker geworden en rommelde het aan één toer door, soms vrij diepe dreunen.

Overtrekkende ijskap van de ‘’Arnhembui’’, gezien richting NO.


Voor hier was het nog niet echt veel soeps, de bui trok langs en andere buien leken te Z te ontstaan. 10minuten later was de situatie ineens totaal anders en was er ineens sprake van naderend onweer🙂. Ver aan de zuidwestelijke horizon was een mooie inflow zichtbaar met wolkenflarden zowat tot aan de grond. Uiteindelijk werd er toch wel een leuke begrenzing zichtbaar van de bui🙂 Shelf? Rolwolk? Wat was het? Het leek een Shelf te zijn.

Onheil op komst?


Lijkt er wel op


De begrenzing naderde vrij snel, ik was dan ook bijna te laat nadat ik weer eens afgeleid werd door het meest irritante toontje op zo’n moment, het MSN ge-dung.. Eenmaal weer boven aangekomen was het beeld ineens flink veranderd. Prachtige luchten waren te zien. In het WZW een woelige lucht vol wolkenflarden, niet echt met structuur dus. Hierachter een mooie neerslagmuur. In het W en NW was een prachtig deel shelfcloud/rolwolk zichtbaar (? De wolk zat aan de bui vast, maar tolde achterover). Daar moesten uiteraard foto’s van gemaakt worden hè 😋.

Groene hagellucht richting WNW


Op z,n mooist


Panorama


Radarbeeld van dat moment


Het overtrekken ging gepaard met fikse windstoten. Bomen bogen maximaal door en veel blad nam het straatbeeld over. Richting het westen kijkend was er nog altijd een mooie neerslagmuur zichtbaar die rap deze kant op kwam. Bomen zag je steeds dichterbij verdwijnen in een grijze waas wat een prachtig gezicht was. Uiteindelijk het raam maar dichtgedaan vanwege de wind en de stortregen welke lekker naar binnen kwam zetten. Dit was echter maar van korte duur en de achterkant van de bui was al snel in zicht. Van onweer was eigenlijk niet veel te merken. Na het overtrekken was er dan ineens toch een CG. Vanaf zolder klonk pa met ‘’ Héé een verticale!!’’. Ik had het gedrocht ook opgemerkt in m’n ooghoeken en een kleine 5seconden later volgde er een flinke knal. De bui was na wat laatste dikke-druppel-stortbuitjes definitief over en de zon scheen al snel weer. Reden om even goed op te letten zo aan de achterkant van zo’n woelige bui.

Wegtrekkende bui met mooie witte neerslagstrepen


Inflow van de bui


Zo, dat was voorbij, na prachtige luchten te hebben mogen aanschouwen, kwam het volgende boeltje alweer opzetten🙂

Radarbeeld 15:00


2e onweer op komst




Hieruit begon het weer snel vrij hevig te regenen, en het onweer was hier actiever dan de vorige bui. Vrij harde rommels hoorbaar en af en toe een flits. Op een gegeven moment 7mm kunnen opvangen in 5 minuten, maar dit was het dan ook wel. De bui kroop meer langsop en al snel was er strakblauwe lucht zichtbaar ten westen. Leuke combinatie: Oosten donker en onweer, richting het westen kijkend alsof het een prachtig wolkenloos weertje is😋

Onder de ijskap van bui 2


Ook deze bui trok zoals alle anderen vrij snel weg en t leek een mooi gezicht te worden, helaas kwam er steeds een wolkenveld tussenhangen waardoor er niet zoveel van was te zien. Na een tijdje was toch de ijskap van de gehele bui volledig te zien en hier heb ik dus ook maar weer een panorama van gemaakt.

Panorama bui richting oost


Goed, dit was het wel denk ik😋. Ondanks dat het niet al te hevig heeft geonweerd e.d. toch niet ontevreden over vandaag. Prachtluchten, wanneer weer? Ik kan niet wachten😉

Grt, Erwin.
Bericht laatst bijgewerkt: 22-06-2008 20:52
Meer van mijn foto's zien? Kijk dan op https://www.instagram.com/erwin_klein1

Onweersverslag vandaag 🙂 *PICS*!!   ( 1689)
Erwin (Zelhem, Gld) ( 18m) -- 22-06-2008 20:30
Schitterende foto's, vooral die   ( 766)
Alie (Weebosch gem Bergeijk NL) ( 37m) -- 22-06-2008 21:40
Nice arcus!   ( 657)
Bart(Doetinchem) -- 22-06-2008 20:40
Re : Onweersverslag vandaag 🙂 *PICS*!!   ( 617)
Tinus Lichtenvoorde ( 20m) -- 22-06-2008 22:24
  Mooie foto's Erwin!  
Saskia (Wageningen) ( 11m) -- 23-06-2008 17:16
Mooi verslag Erwin!   ( 621)
Anthony [Tilburg] -- 22-06-2008 20:46
Re : Mooi verslag Erwin!   ( 574)
Martijn(Rozenburg) -- 22-06-2008 21:47
  Mooi erwin 🙂!  
Miguel (Varsenare) ( 15m) -- 22-06-2008 21:13