Ook in Oost-Europa winter

Bericht van: Frank (Antwerpen) , 23-11-2008 11:27 

Het weerpraatje van Jan Visser :
-------------
Noodweer in Oost-Europa; bij ons vanaf woensdag stijgende temperaturen en kans op enige regen

Onbegaanbare wegen, vliegvelden die gesloten moeten worden: dat is de actuele situatie in het oosten van Europa waar een sterk utdiepende depressie op weg is van Wit-Rusland naar Estland. De druk in de kern van het lagedrukgebied is gedaald tot circa 965 hPa, de komende nacht wordt boven Estland een laagste luchtdruk van 954 hPa verwacht. De diepe depressie veroorzaakt op uitgebreide schaal hevige sneeuwval: Sint Petersburg meldde vanochtend onafgebroken zware sneeuwval. De barometer ging daar met een vaartje van 8 hPa/3 uur naar beneden, eerder in de nacht kwamen in Wit-Rusland luchtdrukdalingen tot 10 hPa/3 uur voor. Ook delen van Finland en het oosten van Zweden (regio Stockholm) krijgen met zware sneeuw en veel wind te maken. Elders in Noord-Europa is het eveneens volop winter. In het Noorse Karasjok was het vanochtend om 7 uur -27,0º, tot in Zuid-Zweden vroor het streng (Ulricehamn -11,0º) en zelfs in de regenstad Bergen ligt 11 centimeter sneeuw.

In ons land blijft het tot woensdag licht winters. Daarna bevindt de as van een Atlantische hogedrukuitloper zich ten zuiden van Nederland. De wind gaat dan uit het westen tot zuidwesten waaien en de aanvoer van minder koude luchtmassa’s komt op gang. Dat proces gaat gepaard met wat regen of motregen (woensdag/donderdag): grote hoeveelheden regen worden echter niet verwacht.
Vrijdag zakt een depressie tussen IJsland en Noorwegen naar het zuidwesten uit, in het weekeinde posteert een lagedrukgebied zich ten zuiden van Ierland. Het gevolg is dat de wind dan uit zuidelijke richtingen gaat waaien. Deze ontwikkeling lijkt niet meteen een verdere stijging van de temperatuur tot gevolg te hebben omdat de aangevoerde lucht continentale trekjes heeft. Tijdens de maandwisseling wordt het onder invloed van een Spaanse randstoring wel vrij zacht en dan nemen ook de regenkansen verder toe.

--------------

Webcam St Petersburg :

Bericht laatst bijgewerkt: 23-11-2008 11:30
Was sein muss, muss sein.

Ook in Oost-Europa winter   ( 719)
Frank (Antwerpen) ( 5m) -- 23-11-2008 11:27
Re : Ook in Oost-Europa winter   ( 472)
Stijn (Leuven) -- 23-11-2008 11:42
  Kerndruk is er gedaald tot 957 hPa  
Marcus (Sleidinge) ( 6m) -- 23-11-2008 11:56