Mijn Winterwens(en)

Bericht van: Hans (Schijndel/Veghel) , 31-12-2008 11:19 

N.B.: ik plaatste dit verhaaltje+foto gisteren op m'n website, zijn dus een dag oud!

Al vijf vorstnachten en drie ijsdagen achter de rug en nog het nodige winterweer op komst! Zou het dan toch nog eens gaan gebeuren? Ik wens iedere winterliefhebber, nee, wacht even... Ik denk dat bijna alle weerliefhebbers ook wel winterliefhebber zijn, voor mijzelf is dat zeker het geval! Dus: ik wens alle weerliefhebbers een prachtige, échte winterperiode, zo eentje waarover nog jaren zal worden gesproken! Wel is er momenteel wat zorg over een dooiaanval beginnend op nieuwjaarsdag, maar die zal vooral het NW van Nederland treffen, waarna de winter terugkomt. Ik hecht eraan er op te wijzen dat in de grote winters van 1963 en 1979 er ook een aantal keren van die 'dooiprikken' waren, telkens kortstondig en hooguit een deel van Nederland betreffend, waarna Koning Winter hard, nee keihard, terugsloeg!

Verder hoop ik op nog enkele strenge vorsten zonder dat er een gesloten sneeuwdek ligt. Zo kan de vorst flink de grond in, en word hopelijk eens een flinke slag toegebracht aan allerlei vervelende exoten (denk aan parasieten, schimmels, plantenziekten) die de laatste 10 jaar oprukken in onze streken. Wat bijvoorbeeld te denken van de voor hooikoortspatiënten zo vervelende woekerplant ambrosia (of was het ambrosium)?

Bij dat alles kon het wel eens voor velen een dure zaak worden met de huidige energieprijzen. Ook denk ik nu terug aan de vele overlast voor het wegverkeer in de winter van 78/79, ik hoop maar dat dit nu mee zal vallen... Voor de scheepvaart begint het er al zorgelijk uit te zien, zie de foto van de Zuid-Willemsvaart bij Beek en Donk hieronder. Nog eens twee nachtjes vorst en het zal echt lastig gaan worden! Overigens vriest dit kanaal ter hoogte van Veghel niet gauw dicht omdat daar op een tweetal plaatsen koelwater afgelaten wordt, dit scheelt toch aanmerkelijk in watertemperatuur. De laatste keer dat dit wel lukte was januari 1985...

groet, Hans


Mijn Winterwens(en)   ( 791)
Hans (Schijndel/Veghel) ( 9m) -- 31-12-2008 11:19