hier de integrale tekst van J-J

Bericht van: john heydanus , 01-01-2009 13:56 

Jaap-Jan's weerbericht

Heerlijk winterweer
(Donderdag 1 januari 2008 13:00 uur)

Even een korte update van mijn weerbericht op deze Nieuwjaarsdag. Vanaf dinsdag is de Assendelftse ijsbaan open en aan de drukte was te merken dat veel mensen genieten van het heerlijke winterweer waar we mee te maken hebben. Het was loeidruk op de ijsbaan en wat vooral opvalt zijn de grote aantallen kinderen die je al schaatsend op de ijsbaan tegen komt. Ook op de Delft was het op oudejaarsdag een drukte van belang. Voor het eerst sinds 2003 is de Delft weer beschaatsbaar en het ijs ligt er redelijk mooi bij, zo mooi zelfs dat priksleevereniging 'De Wakkenhakkers' er vanmiddag om 15:00 uur haar clubkampioenschappen houdt. De komende dagen houdt de winter stand. Wel dooit het nu en dan wat, maar dat zal nauwelijks tot aantasting van het inmiddels gevormde ijs leiden. Wel is het de vraag welke invloed regen, sneeuw, dooi, wind en terugkerende vorst op de kwaliteit van het ijs hebben.

De onderstaande kaart laat de interessante weerssituatie van maandagochtend zien. Een storing met daarbij een kleine hogedrukkern bevindt zich boven ons land. De aanwezigheid van de lagedrukkern valt af te leiden uit de windvaantjes, die boven Nederland uit alle richtingen komen. In eerste instantie is de wind westelijk, maar naarmate de lagedrukkern over Nederland naar het zuiden zakt draait de wind naar het noordoosten en neemt daarbij toe tot krachtig of hard. Vanaf dat moment stroomt de ijskoude lucht die zich aan de noordzijde van het front bevindt over Nederland uit, gaat de neerslag over in sneeuw en is de winter weer terug!


Aanhoudend winters

Het hogedrukgebied dat vanaf Eerste Kerstdag voor een oostelijke stroming zorgde is inmiddels naar het zuidoosten van Europa weggetrokken. Sinds oudejaarsdag is een krachtig hogedrukgebied waarvan de kern boven het zeegbied tussen IJsland en Noorwegen ligt bepalend voor ons weer. Op oudejaarsdag is de wind geleidelijk naar noordelijke richtingen gedraaid, waardoor relatief zachte en vochtige lucht het land binnen is getrokken. Hierdoor vroor het tijdens de jaarwisseling nauwelijks en komt het kwik op Nieuwjaarsdag iets boven het vriespunt uit. Doordat het hogedrukgebied een uitloper ten noorden van ons land uitrolt ruimt de wind van donderdag op vrijdag naar het noordoosten, waarna koude en droge lucht het land binnenstroomt. Vrijdag en zaterdag is het vervolgens gewoon weer koud met in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw matige vorst. Zondag volgt een nieuwe dooiaanval, maar ook deze is gedoemd te mislukken!


Nieuwjaarsdag verloopt nevelig, met in de tweede helft van de middag een toenemende kans op wat motregen als een weinig actief koufront het land overtrekt. Doordat de motregen op een bevroren ondergrond valt kan dit aanleiding geven tot de vorming van ijzel. Pas dus goed op als u de weg op moet voor bijvorbeeld een bezoek aan familie of vrienden! Er staat nauwelijks wind en het kwik loopt op tot een graad of 2 boven het vriespunt.

In de nacht van donderdag op vrijdag klaart het vanuit het noorden wat op en gaat het licht vriezen. Overdag zien we een afwisseling van wolken en zon. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind loopt het kwik op tot iets boven het vriespunt. Vrijdagavond valt de wind weg en daalt het kwik snel tot onder het vriespunt.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het op de meeste plaatsen zo'n 6 a 7 graden. In het oosten van het land duikt het kwik hier en daar weer onder de grens van de strenge vorst (-10)! Aangezien de hogedrukuitloper zaterdag naar het zuiden wegzakt, steekt er overdag geleidelijk een zwak westelijk briesje op. Na een koude start van de dag loopt het kwik in de middaguren dan ook op tot iets boven het vriespunt.

De doorstaande westelijke wind zorgt ervoor dat het in de nacht van zaterdag op zondag niet tot vorst komt. Overdag is het bewolkt en gaat het vanuit het noorden ligt regenen, met als gevolg opnieuw kans op ijzel aangezien de regen op een bevroren ondergrond valt!. In de avonduren gaat het harder regen als een koufront vanuit het noorden over ons land trekt. Aan de achterzijde van het front bevindt zich een portie zeer koude lucht. In de tweede helft van de nacht naar zondag draait de wind naar het noordoosten en begint deze koude lucht vanuit het noordoosten ons land te heroveren. Het gevolg is dat de neerslag maandagochtend eerst in natte en later zelfs in droge sneeuw overgaat! Houdt u er rekening mee dat dit alles waarschijnlijk tot een problematische maandagochtenspits leiden. Overigens is de noordoostenwind maandag krachtig, mogelijk zelfs hard (windkracht 7!). Gedurende de maandag daalt de temperatuur alleen maar, waardoor het 's middags waarschijnlijk alweer vriest. De nacht van maandag op dinsdag verloopt vervolgens zeer koud met ook in onze omgeving wellicht temperatuur rond of onder de -10 graden!

Het Amerikaanse weermodel berekent voor de tweede helft van de komende week een mooi winters scenario onder regie van een krachtige Atlntische hogedrukblokkade. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied stroomt koude lucht richting onze omgeving, met als gevolg aanhoudend winterweer, maar deze keer een vuiler weertype met nu en dan sneeuw(buien).




IJskoude dinsdag?

De kans is groot dat de maximumtemperatuur dinsdag rond de -5 graden blijft steken! Een ijskoude dag dus. Ook de nacht van dinsdag op woensdag verloopt vervolgens zeer koud, maar daarna wordt de verwachting onzeker. De hoofdberekening van het Europese weermodel laat een hogedrukkern ten zuiden van Nederland post vatten, waardoor de wind naar westelijke richtingen draait.Het Amerikaanse weermodel gaat juist voor een noordelijke stroming dankzij een krachtig noordelijk hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan. Als dat scenario uitkomt houdt de winter stand. We zien dan een afwisseling van sneeuw(buien), heldere en koude nachten en overdag kwikstanden die veelal iets boven het vriespunt uitkomen. Zelf verwacht ik dat de winter ook na dinsdag stand zal houden. Nu ook de dooiaanvallen van de komende dagen de winter niet van zijn stuk brengen, begin ik steeds meer te geloven dat de winter van 2008-2009 een taaie is!


De laatste wintermaand

De afgelopen twee jaar was de laatste wintermaand ook de beste wintermaand. Dat kwam niet zozeer door vorstperiodes, maar meer door langdurige noordelijke stromingen, waarmee koude lucht vanaf noordelijke breedten naar Nederland werd getransporteerd. Het gevolg was vele winterse buien en enkele mooie sneeuwsituaties (met 2 maart 2005 als ultiem hoogtepunt). Ik heb het idee dat februari dit jaar opnieuw met een dergelijk scenario op de proppen komt. Een zachte maand lijkt me in ieder geval zeer onwaarschijnlijk, maar hoe het één en ander precies zal uitpakken moeten we afwachten. Voordeel is dat het water van de Noordzee door het vrij koude weer van de laatste weken behoorlijk is afgekoeld en we daar dus minder last van hebben in het geval van noordwestelijke of noordelijke stromingen. Voor natuurijs op grote schaal begint de tijd wel enigszins te dringen aangezien de zon in februari snel aan kracht begint te winnen en stralingskou alleen niet langer genoeg is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar: weerberichtijsvereniging@hotmail.com

Actueel
Wanneer mij iets opvalt met betrekking tot de komende winter schrijf ik daar regelmatig een apart stukje over waarin ik wat nader in ga op bijvoorbeeld mogelijke aanwijzingen voor het karakter van een winter. Deze stukjes vindt u hieronder.

Herfst 2005 recordzacht. Wat zijn de gevolgen voor de winter?
De herfst van 2005 voert samen met die van 1731 de lijst van zachtste herfsten ooit aan. Wat voor invloed heeft de extreme warmte die de herfst van 2005 kenmerkte op de komende winter? Een onderzoekje naar de gemiddelde herfstemperatuur en de hoeveelheid kou in de daaropvolgende winter (Lees meer)

Warme oktober = zachte winter?
Oktober 2005 is met een gemiddelde temperatuur van 13.3 graden de op één na (oktober 2001) zachtste oktober sinds 1901 geworden. Wat zegt het extreem zachte karakter van oktober over de komende winter? (Lees meer)

Actief orkaanseizoen = koude winter in Nederland?
We hebben allemaal op het journaal kunnen zien welke vernietigingen de talloze orkanen in het Caraïbisch gebied dit jaar hebben aangericht. Het jaar 2005 kende zelfs een recordaantal orkanen. Mij viel op dat er iets opvallends aan de hand is met de winters die volgden op andere jaren mete en zeer actief orkaanseizoen (Lees meer)

Foto's sneeuwval maart 2005!
Begin maart bleek dat de winter van 2005 toch nog een spectaculair einde voor in in petto had. Klik hier om een groot aantal foto's uit deze prachtige winterperiode te bekijken.



Achtergrondinformatie
Onderstaande links verwijzen naar word- of excel-documenten met allerlei verschillende vormen van achtergrondinformatie. Zo is er bijvoorbeeeld een uitleg over het lezen van weerkaarten te vinden. Verder is er informatie te vinden over koudegetallen, winters uit het verleden etc. etc. Neem eens een kijkje!!




Wintergerelateerde artikelen:

Overzicht van de winter van 2004-2005

Overzicht van de winter van 2003-2004

Hoe lees ik weerkaarten?

Strenge winters: iets uit het verleden?

Wintervergelijkingen

Alles over ijsaangroei en ijsdikte

De NAO-index en winterweer

De winter van 1944-1945

De gemiddelde wintertemperatuur van alle winters sinds 1735!

De gemiddelde wintertemperatuur van alle winters in grafiekvorm

Koudegetallen van 1901 tot en met 2005

De koudegetallen van 1901 tot en met 2005 in grafiekvorm


Overige Informatie:

Fotoverslag beginnende shelfcloud 4 juli 2005

Prachtige foto's shelfcloud (rolwolk) 3-6-2005


Links:

www.nlweer.com : op deze site is allerlei overzichtelijke informatie te vinden over het klimaat in Nederland sinds 1901. U kunt er bijvoorbeeld vinden wanneer de laagste maximumtemperatuur in Nederland is gemeten en wat het temperatuursverloop van de zeer koude winter van 1963 is geweest. Deze site is beslist een bezoekje waard!

http://www.schaats-en-skate.nl/cees/wintercees.htm : op deze site publiceert een een collega schaats- en winterfan regelmatig zijn 'winterbulletins'. Deze zijn zeker de moeite van het lezen waard!

Colofon:

De informatie op deze site wordt verzorgd door Jaap-Jan Schavemaker.





Weerbericht: aanhoudend winterweer!   ( 1397)
Jaap-Jan (Assendelft) -- 01-01-2009 13:12
ik krijg volgende melding....   ( 756)
Stijn (Brussel) -- 01-01-2009 13:22
dat is spyware. verwijder dat gelijk van de pc   ( 463)
Riccardo Ricci (Nunspeet, Noordwest Veluwe) -- 01-01-2009 14:46
Nee da's firefox/google   ( 737)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 01-01-2009 14:58
hier de integrale tekst van J-J   ( 561)
john heydanus -- 01-01-2009 13:56
Allerlei waarschuwingen als ik jou link wil aaklikken   ( 789)
Alfred (Groningen) -- 01-01-2009 13:19
bij mij niet van die meldingen   ( 604)
Oud-Gebruiker <ID-1912> -- 01-01-2009 13:22
zet er dan meteen dit bij   ( 798)
john heydanus -- 01-01-2009 13:25
  Oei, das niet zo mooi...  
Alwin (Zeist-West) -- 01-01-2009 13:28
Re : Onder IE werkt de site wel   ( 560)
Pieter (Alblasserdam) -- 01-01-2009 13:31
Re : Onder IE werkt de site wel   ( 575)
Alfred (Groningen) -- 01-01-2009 13:41
ik evenmin   ( 504)
john heydanus -- 01-01-2009 13:51
mobiele op tel met internet doet die het wel   ( 469)
sebastiaan (bussum) -- 01-01-2009 13:53
Hier werkt de site ook   ( 451)
Joris (Wormer) -- 01-01-2009 13:50
  Hier ook een waarschuwing JJ, zo ziet het eruit:  
Alwin (Zeist-West) -- 01-01-2009 13:26
Hmmmm... heel apart.   ( 637)
Jaap-Jan (Assendelft) -- 01-01-2009 13:29