Vergelijking opers op +144 uur

Bericht van: Robin (Barendrecht) , 06-01-2009 10:48 

EC:


GEM:


GFS:


JMA:


NOGAPS:


UKMO:


GME heb ik niet meegenomen in deze. Hij rekent tot 132 uur, waarbij de hogedruk boven de EU stand lijkt te houden. EC, GEM en UKMO gaan voor een inzettende ZW circulatie over zes dagen. GFS, JMA en NOGAPS zien dit nog niet zitten.

Wat verder opvalt is dat vrijwel alle modellen vanaf de Azoren nieuwe hogedrukimpulsen laten zien en daarmee warmte richting het noorden sturen. Wellicht leidt dit later tot versterking en/of vernieuwing van hogedruk boven (noord)-Europa. GFS laat deze optie reeds terugkomen met kansen op een Scandinavisch hoog.

Kortom: de winter heeft het volgende week in grote delen van Europa voor het zeggen. Vanaf dat moment proberen oceaanstoringen op te dringen richting Europa met als gevolg dat er enige verzachting mogelijk is vooral in de kustgebieden. Tegelijkertijd stroomt nieuwe bovenluchtwarmte richting het noorden met kans op hogedruk en verlenging/vernieuwing van deze winter! Ik ga er vanuit dat de huidige koude lucht boven land volgende week stand zal houden (veel sneeuw) en wellicht later zal verscherpen. Past volledig in de huidige winter.

Vergelijking opers op +144 uur   ( 807)
Robin (Barendrecht) -- 06-01-2009 10:48