Sfeerfoto's van Fries ijs

Bericht van: VdeV(Heerenveen) , 07-01-2009 23:26 

Onderstaande drie foto's zijn gemaakt op 'De Deelen'. Dat is een overblijfsel van een veenafgravingsgebied, inmiddels omgedoopt tot natuurgebied en ligt midden in Friesland, ergens ten noordoosten van Heerenveen. Het bestaat uit tientallen vennetjes, verbonden met een paar vaartjes. De vennetjes zijn slechts een halve meter diep, met daaronder een dikke laag veen die de bodemwarmte goed isoleert. Het is één van mijn favoriete schaatsplekken, omdat het ijs al snel houdt en het was dinsdag al bijna 10 cm dik. De foto's zijn van vorige week vrijdag. De heldere polaire lucht kwam binnen en het ging weer vriezen. Daarbij werd het ijs hard en dat gaf een enorm gekraak, soms net donderslagen.

De volgende foto's zijn vanmiddag op het Nannewiid genomen. Dat is een klein meertje ten westen van Heerenveen waar doorgaans ook vrij snel kan worden geschaatst. Er lag een dun laagje sneeuw op, wat voor een groot deel tot drap was gesmolten. Hoewel het ijs een beetje zacht was was het nog prima beschaatsbaar. Wanneer de drap opvriest zal het wel een stuk lastiger worden. Op een enkele plek was het trouwens best wel link. Ik was net aan het filmen toen het ijs onder me als een matras begon te golven. Ik wist niet hoe snel ik daar weg moest raken. Je moet dus altijd op letten!
Sommigen bleven er gewoon overheen schaatsen en er ging verder niemand door maar ik ben zekerheidshalve maar omgekeerd.


(Invalid img)

(Invalid img)

(Invalid img)







(Invalid img)

(Invalid img)

(Invalid img)



Tot slot nog het mistroostige beeld van regendruppels die het sneeuwdek aanvreten. De kattepootjes maken het toch ook wel weer schattig.

(Invalid img)


Victor

Sfeerfoto's van Fries ijs   ( 967)
VdeV(Heerenveen) -- 07-01-2009 23:26
Re : Mooie foto's   ( 468)
RemcoF (Amstelveen) -- 07-01-2009 23:32