Opnieuw een analyse met wat CIN/CAPE plaatjes (GFS18Z)

Bericht van: Alwin (Zeist-West) , 25-05-2009 01:00 

Ter referentie: vanmiddag maakte ik een dergelijke analyse op basis van de GFS06Z run.

Dat neerslagsignaal boven de Achterhoek begrijp ik niet zo. Wel is het zo dat je daar ws. wat opglijding hebt vanwege advectie van hogere ThetaW (eigenlijk een soort van warmtefrontje) wat voor opwaartse forcering zou kunnen zorgen. Maar of dat genoeg is om door een barrière (MUCIN van 30-hPa dikke laag) van zo'n -50 J/kg te breken...?

Ik denk nu dat er in wellicht halverwege de middag al enkele geïsoleerde onweersbuien zullen ontstaan boven het uiterste noorden van Frankrijk (ten oosten van Amiens?) zo richting de Ardennen en later ook de Eifel. Deze zullen waarschijnlijk langzaam noordoostwaarts bewegen en na enkele uren of misschien nog in de eerste avondhelft uitsterven.

In de namiddag dan waarschijnlijk vorming van hevigere buien boven NW- en N-Frankrijk plus ZW-België, die de neiging hebben om de Noordzee op te trekken. Opglijding van de warme landlucht (op geringe hoogte) over de koele maritieme grenslaag kan voor extra forcering zorgen met die OZO-stroming. Later op de avond en in de nacht maakt W-, later ook NW-Nederland kans op zware onweersbuien.

In alle buien zijn lokaal grote hagel en zware windstoten mogelijk. Die buien boven de Achterhoek zie ik nog niet zo zitten, maar een trigger zou dus die warmteadvectie kunnen zijn. Onderaan de 18Z progtemp voor 52N 6.5E (roosterpunt met neerslag in de Achterhoek) plus de ThetaE850-kaart van 18Z waar je het warmtefront op kunt herkennen die dan voor de trigger zou kunnen zorgen.

Wat de progtemp betreft: de SREH is hoog, maar die neemt ook de stabiele onderste laag mee, die effectief niet meer in de bui belandt rond die tijd (SBCIN van rond -260 J/kg zegt genoeg). Je ziet dat de meeste SREH juist in die stabiele laag zit, wat een vertekend beeld geeft.

Groet,
Alwin














Bericht laatst bijgewerkt: 25-05-2009 01:07

Opnieuw een analyse met wat CIN/CAPE plaatjes (GFS18Z)   ( 806)
Alwin (Zeist-West) -- 25-05-2009 01:00