Stilleven van bliksem (19 foto's)

Bericht van: Peter (Ameide) , 26-05-2009 17:12 

Beste Weerwoorders,

Ten eerste mijn bewondering voor de vele mooie verslagen en foto’s. Spijt voor diegenen die vooral schade hebben ondervonden door het noodweer. (Ook voor hen aan wie het noodweer is voorbij getrokken en die daar last van hebben een welgemeend medeleven 😉)

Het was een gedenkwaardige avond en nacht. Ik moet eerlijk zeggen: het is hier in Maarssen allemaal niet zó heftig geweest als in plaatsen en provincies om mij heen. Des al niettemin was er genoeg te genieten.

Gisteravond kon ik zelf WW niet goed op en tot overmaat van ramp liep de buienradar bij mij ook vast. Afgeleid door andere zaken ontging mij eigenlijk het voorspel van wat er op ons afkwam vanuit Frankrijk en België. Totdat ik om een uur of 22 de lucht zag en de wolken structuren dwarrelig werden. Helaas werd het donker toen de shelf die ik slecht kon onderscheiden over kwam. Gelijk er achteraan de wind en de eerste druppels en de eerste klap onweer. Ik besloot naar een open plek te gaan om foto’s te maken. De regen nam flink toe, niet echt fotogeniek weer. Later trok de eerste bui over en was het gedaan voor Maarssen.

Maar kijkend naar het Westen zag ik de ene na de andere lichtshow. Veel geluid had ik er niet bij. De wind stond de andere kant op. Ik zag twee onweershaarden op afstand aan mij voorbij trekken. En mensen wat een licht show was dat. Veel CG in de eerste haard, er tussen een periode van meer CC en daarna de opkomende tweede haard met CG. Het liep tegen 23.30 en de show was nog niet voorbij. Ik stond op een plek bij een meertje met open zicht. De afstand was me iets te groot en tegelijk voelde ik me wel zo veilig. Inmiddels was het droog.

Aan het einde trokken de buien over Amsterdam weg naar het noorden. De lichtshow die dat nog gaf (met name CC) is het best te omschrijven als een apocalyptisch strobocopisch fenomeen dat z’n weerga niet kent. Niet te fotograferen maar erg indrukwekkend. Net zoiets als een groot vuurwerk waar aan het einde van de show alles even uit de kast wordt getrokken. Daarna was het eigenlijk zo’n beetje gelijk afgelopen en in iig aan mijn zicht onttrokken (0.15 uur).

'snachts natuurlijk nog een keer getrakteerd op een mooie onweershaard die naar mijn beleving snel overtrok, weinig lawaai produceerde en ook niet echt over Maarssen heen trok, althans niet het actiefste deel. Slechts één inslag nabij, met een knetterend geluid. Ik heb ze heftiger meegemaakt qua lawaai. De hoeveelheid bliksem was echter wel indrukwekkend.

Hieronder mijn foto bijdrage van gisteravond. Bedenk dat dit van afstand is genomen aan de rand van een meertje, weinig gerommel te horen vooral veel watervogels die vrij luidruchtig waren voor dat tijdstip… 😉 Een stilleven van een indrukwekkend energiek schouwspel: bliksem! Verder geen commentaar. Geniet 🙂.

gr
Peter







































Bericht laatst bijgewerkt: 26-05-2009 17:22
Het weer is altijd bij je 🙂

Stilleven van bliksem (19 foto's)   ( 1450)
Peter (Ameide) -- 26-05-2009 17:12
Re : Mooie serie Peter   ( 448)
RemcoF (Amstelveen) -- 26-05-2009 17:26
  Mooi met die weerspiegelingen  
Alie (Weebosch gem Bergeijk NL) ( 37m) -- 26-05-2009 22:42
Op de valreep ernaast gegrepen   ( 433)
Rikkie Neerpelt -- 26-05-2009 17:46
Re : Sfeervolle plaatjes.   ( 423)
Peter (Mariakerke bij Gent) ( 7m) -- 26-05-2009 22:33