Verslag passage tropische storm Leslie

Bericht van: Paul ('s-Hertogenbosch/Terneuzen) , 15-10-2018 19:04 

Donderdag vetrok ik voor een lang weekend richting Lissabon, met prima weersvooruitzichten. Slechts in het weekend bestond de kans op een enkele bui. Vrijdag werd echter ineens duidelijk dat orkaan Leslie, al dagenlang rondtollend op de Atlantische Oceaan, werd opgenomen in de straalstroom en koers zou zetten richting de zuidwestkust van Portugal. De eerste berekeningen lieten de storm aan land gaan iets ten zuiden van Lissabon. 

Vreugdedansje

Waar veel Portugezen en Spanjaarden wat zenuwachtig werden, deed ik een klein vreugdedansje. Zaterdag was de dag des onheils. De verwachting en weergoden waren me nog wat gunstiger gezind, want in de laatste berekeningen zou de storm vol over de omgeving van Lissabon trekken, weliswaar afzwakkend naar een tropische storm. Gezien mijn roots in Zeeland ben ik heel wat stormen gewend, maar een orkaan... 

Warme zaterdag

Daarom trok ik zaterdag vol goede moed richting de kust, omgeving Cascais. Hoewel de orkaan in de avond aan land zou komen, was de storm tevens de veroorzaker van een prachtige en warme zaterdag. Met een zuidenwindje werd namelijk warme lucht vanuit Afrika op transport gezet. Dat resulteerde in temperaturen die richting de 26 tot 32 graden klommen. Daarbij was het overwegend licht bewolkt, met het naderbij komen van de straalstroom wel meer windveren en sluierwolken in de lucht.

In de ochtend was er dan ook nog geen vuiltje aan de lucht, en ook op straat ging het leventje z'n gang. De wind was hooguit zwak, en getuige de foto, lagen de bootjes rustig te dobberen in de haven van Cascias.

Hoogste alarmfase

Met het naderen van de storm werden de golven in de middag echter steeds hoger, en zeker aan de rotskust waren mooie rollers te zien van enkele meters hoog. Ondertussen vertelde een blik op de satelliet mij dat de storm toch wel behoorlijk westelijk lag om vol over Lissabon te trekken. Daarbij liep de storm parallel mee op de straalstroom, hetgeen een veel noordelijkere koers zou opleveren. Echter in de berichtgeving werd daar nog met geen woord over gerept. En dus bereidden de Portugezen in Lissabon en omgeving zich voor op het ergste. Alle journaalbulletins gingen richting de avond op live en vanaf verschillende locaties werd verslag gedaan. In Lissabon, waar ik verbleef, gold een negatief advies om de straat op te gaan.

Metershoge golven

Ondertussen genoot ik einde van de middag van de metershoge golven die tegen de rotsen beukten. Het spektakel trok veel bekijks. Het duurde behoorlijk lang voor de weersverandering zichtbaar werd aan de hemel. Ook de wind hield zich tot de avond koest. Pas rond 18 uur trok de wind ineens flink aan, van een zwakke windkracht 2 naar ruim 6 a 7 bft in een uur tijd.

Koerswijziging

Inmiddels waren de verwachtingen bijgesteld, en werd de eerdere verwachting over de koers van de storm bijgesteld: De storm komt zo’n 200 kilometer ten noorden van Lissabon aan land. Hoewel de storm op vrijdag nog totaal niet leefde in de berichtgeving in Lissabon, was iedereen zaterdagavond in opperste paraatheid over wat komen ging. Hoewel mijn spanningsboog wat gekrompen was (de storm zou ons net schampen) sprak iedereen in Lissabon over de storm des doods. De eigenaar van de acccomodatie waar ik verbleef, klopte aan dat het verstandiger was binnen te blijven. Zijn eigen uitje naar de stad had hij inmiddels ook afgezegd.

Spookstad

Maar omdat ik goed op de hoogte was van de actualiteit en niet vies ben van een flinke storm, trok ik juist richting de stad om een hapje te eten en de impact van de storm op de stad te zien. Het immers bruisende Portugal was in sommige straten veranderd in een spookstad, waar de stroom regelmatig knipperde door de harde windvlagen. De kortdurende stortregens maakten het beeld compleet. Restaurants waren half leeg, terwijl het puin op straat in het rondvloog. Een bijzondere gewaarwording. Toch duurde dit alles maar kort, de storm kwam en ging binnen no-time. Ook de grote hoeveelheden regen vielen noord van Lissabon.

De volgende dag was er niks meer te merken van alle ophef. De zon scheen weer volop. De enige zorgen die bleven, zijn de zorgen de toekomst. Het is wachten op de volgende orkaan die het Europese luchtruim binnentrekt...

 










Bericht laatst bijgewerkt: 15-10-2018 19:11
twitter.com/PaulBegijn - Natuurmonumenten - Zuidwestelijke Delta

Verslag passage tropische storm Leslie   ( 2444)
Paul ('s-Hertogenbosch/Terneuzen) -- 15-10-2018 19:04
  Prachtig verslag!  
Jef (Zolder, Limburg) ( 41m) -- 15-10-2018 19:10
storm in glas water voor NL begrippen?   ( 563)
Vincent (Westerhaar, Ov) -- 15-10-2018 19:51
Spookstad omdat het hoogtepunt bij Lissabon werd verwacht...   ( 594)
Martijn (Vlaardingen) ( -2m) -- 15-10-2018 20:11
Iemand die metingen heeft van de windstoten?   ( 362)
Marcus (Sleidinge) ( 6m) -- 15-10-2018 20:27
Re: Iemand die metingen heeft van de windstoten?   ( 290)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 15-10-2018 21:13
122 km/u in Coimbra   ( 527)
Erwin (Sint-Truiden) ( 52m) -- 15-10-2018 21:21
  Prachtig verslag!!!!!!!  
Alie (Weebosch gem Bergeijk NL) ( 37m) -- 15-10-2018 20:17