Traject tornado Roetgen 13 maart 2019

Bericht van: Roland (Maastricht) , 18-03-2019 20:39 

Na de beelden gezien te hebben eerder in die week heb ik gisteren (zondag) zelf in die omgeving wat onderzoek gedaan waar precies die tornado overheen getrokken was.
Als wandelaar en weerliefhebber kriebelde het wel om daar ook even in die omgeving te gaan kijken, temeer ik er ook wel eens vaker een wandeltocht maak want het is er een prachtige streek.
Ik ben vanuit Raeren / Schossent ( België ) vertrokken met de tocht, ik wist al dat de tornado de noordflank van het dorp Roetgen had getroffen, dus die lijn denkbeeldig doorgetrokken om te zien of de tornado ook al eerder contact met de grond had gemaakt en daarop mijn wandeltocht afgestemd.
Op de snelweg E40 even ten noorden van Eupen (streek Lontzen / Walhorn) had ik ook een idee dat daar al een strook was met meer windschade gezien er heel wat struikgewas plat lag, maar daar waren ook wegenwerken gaande, dit was wel precies in het pad van de betreffende bui, maar daar verder geen werk meer van gemaakt voor verder onderzoek.

De eerste tornadosporen trof ik aan op de Vennbahn (bekende fietsroute tussen Luxemburg en Aken), op de onderstaande kaart gezien het begin van de rode lijn.
Daar hadden op een smal stukje diverse bomen over de weg gelegen en waren inmiddels al opgeruimd, enkele boomtoppen waren er afgerukt.
Verder het spoor gevolgd was er relatief weinig schade meer te zien totdat ik aan de bosranden kwam nabij het dorp Roetgen, hier lagen steeds meer bomen om.
In het dorp aangekomen was de kracht van de wind duidelijk te zien, over een smalle strook was alles van bomen en struiken compleet gesloopt.
Ook in het dorp zelf was de schade aardig indrukwekkend te noemen, vooral als je op details gaat letten.
Een geluk bij een ongeluk dat deze tornado alleen de noordflank van dat dorp heeft geraakt, even iets zuidelijker en deze was recht door de kern heen gegaan en dan was de schade nog vele malen groter geweest.
Er was al veel opgeruimd, containers met puin in de straten, de daken met plastic afgedicht, ramen met hout dichtgemaakt
Ook in de bossen ten oosten van het dorp was er doorgaans in een strook van 100 meter breed zowat alles met de grond gelijk gemaakt, zeer indrukwekkend wat een krachten dat veroorzaakt hebben.
Ook vond ik tot bijna een kilometer van het dorp vandaan nog steeds stukjes van dakbedekking, dakpannen en andere plastic dingen die mensen nog wel eens in een tuin hebben liggen, zelfs tot een bloempot aan toe.
Zelfs stukken verwrongen metaal kom je tegen, echt bizar wat er allemaal zo door de lucht kan vliegen.
Ook frappant die totale verwoesting in een smalle strook van 100 meter breed, terwijl daar even vandaan helemaal niks geweest is.

Als ik deze schadebeelden van de tornado in Roetgen ga vergelijken met die van Zutendaal (Heiwijkerbos) op 7 juni 2012 vond ik deze laatste toch net iets indrukwekkender, het schadespoor was daar breder en echt alles was er toen met de grond gelijk gemaakt, maar doordat het dorp grotendeels gespaard bleef is hier niet zoveel gerucht aan gegeven.
Ook de bomen lagen daar heel scherp in de richting van de tornado, in Roetgen lagen deze voornamelijk allemaal in de trekrichting van de bui.

Hieronder de kaart van het tornado traject zoals ik het heb waargenomen, langs de rode lijn was de schade enigszins geringer en meer sporadisch, langs de paarse lijn was de schade groot en indrukwekkend.
De foto's zijn met een telefoon gemaakt, heb er in het dorp zelf geen gemaakt, daar zijn er genoeg van op internet te vinden.
Je wilt niet de ellende van andere mensen staan te fotograferen of als buitenstaander ramptoerist spelen.
Verder aan het eind ben ik niet meer op onderzoek gegaan, het weer zat niet echt mee, toch wel griezelig in zo'n bos als je een aantal malen de donder hoort bij een opkomende dreigende buienwolk.
Alles gehad, regen, hagel, onweer en natte sneeuw, in de avond op de terugweg rond Eupen en Verviers volop (natte) sneeuwval bij 0°C, het begon daar zelfs op 270 meter hoogte al wit te worden, erg slecht zicht ook.

 










Bericht laatst bijgewerkt: 18-03-2019 20:55
http://www.meteomaastricht.nl

Traject tornado Roetgen 13 maart 2019   ( 1233)
Roland (Maastricht) ( 80m) -- 18-03-2019 20:39
Heel indrukwekkend verslag   ( 323)
Gerbert (Elburg) -- 18-03-2019 21:48
Re: Traject tornado Roetgen 13 maart 2019   ( 273)
Michiel (Utrecht - Antwerpen) -- 19-03-2019 00:37
Re: Traject tornado Roetgen 13 maart 2019   ( 113)
Roland (Maastricht) ( 80m) -- 19-03-2019 19:17