De onderzoekers melden dat 77 procent van de steden in de wereld tegen 2050 te maken krijgt met een "opvallende verandering" in klimaatomstandigheden.

Het gaat in sommige gevallen zelfs om omstandigheden die momenteel niet worden ervaren in bestaande grote steden, stellen ze in een verklaring.

 

In Europa wordt het in zowel de zomer als winter warmer, waarschuwen de wetenschappers. Ze willen het voor mensen tastbaarder maken wat klimaatverandering voor hun eigen leefomgeving betekent. Er is onder meer een interactieve kaart gemaakt, waarop te zien is hoe het klimaat in steden naar verwachting zal veranderen.

'Temperatuur in Amsterdam meer dan 3 graden hoger'

"Het klimaat in Londen zal in 2050 vergelijkbaar zijn met het klimaat nu in Barcelona, Madrid met Marrakesh, Moskou met Sofia", sommen ze op. Uit de kaart blijkt dat de maximale temperatuur tijdens de warmste maand in Amsterdam in 2050 waarschijnlijk 3,4 graden hoger ligt dan nu het geval is.

Wetenschapper Tom Crowther zegt dat precies meten wat de gevolgen van klimaatverandering zijn niet langer de grootste uitdaging in klimaatwetenschap is: het gaat er volgens hem nu vooral om mensen zo ver te krijgen dat ze de concrete gevolgen ervan visualiseren zodat ze in actie komen.

'Mensen te weinig doordrongen van acute klimaatprobleem'

"De geschiedenis heeft herhaaldelijk uitgewezen dat alleen data en feiten onvoldoende zijn om mensen van gedachten te doen veranderen of ze ertoe aan te zetten in actie te komen", zegt hoofdonderzoeker Jean-François Bastin. Uit berichten over klimaatverandering zou momenteel onvoldoende naar voren komen hoe acuut het probleem is.

"Het is bijvoorbeeld moeilijk om te visualiseren hoe een temperatuurstijging van 2 graden, of veranderingen in de gemiddelde temperatuur in 2100, het dagelijks leven kunnen beïnvloeden."