Tropische stormen update: 15 juli 2019

Bericht van: Kevin (Almere) , 15-07-2019 10:02 

Net als vorig jaar tijdens het orkaanseizoen volgt hier een update van de tropische stormen op aarde. Volgende week maandag ben ik zeer waarschijnlijk niet beschikbaar dus volgt er dan niet zo'n update, maar de weken daarna ben ik er gewoon weer. Alle regio's zijn momenteel in hun stormseizoen, behalve de Australische en Zuid-Pacifische regio's. Daar eindigde het seizoen al op 30 april. Het Australische seizoen was een gemiddeld seizoen met als krachtigste storm cycloon Veronica, een categorie 4 cycloon met windsnelheden tot 230 km/h. Alle windsnelheden in dit overzicht zijn bovendien 'sustained 1-minute wind speeds' en alle categoriën zijn omgezet naar de schaal van Saffir-Simpson. Het Zuid-Pacifische seizoen was ondergemiddeld met geen cyclones van categorie 3 of hoger op de schaal van Saffir-Simpson. Hieronder volgt een overzicht van de huidige stormen en disturbances en een overzicht van de recente landfalls.

Atlantische Oceaan

Barry

Tropische depressie - 48 km/h - 1008 hPa

Momenteel is Barry nog maar een tropische depressie in Arkansas, maar vorige week kwam Barry aan in Louisiana met orkaankracht. Daarmee is Barry de eerste orkaan van dit Atlantische orkaanseizoen en pas de 4e keer dat een orkaan in Louisiana aan land komt in juli. Voor zover bekend is er gelukkig niemand overleden door de storm, maar er is wel tot 230 mm aan regen gevallen en er was een stormvloed van op sommige plekken ruim 2 meter. Verwacht wordt dat Barry verder naar het Noorden beweegt en zeer binnenkort wordt geclassificeerd als een remnant in plaats van een actieve storm.

Overige meldingen

Geen verdere Nhc disturbances op dit moment. Voor de rest zijn GFS, EC & ICON ook rustig zonder stormvorming in hun modelruns op dit moment. Als er iets gaat gebeuren is dat zeer waarschijnlijk pas op de LT, minstens 7 dagen vanaf nu.

Oost-Pacifische Oceaan

Disturbance 1 (Four 04E)

In de Pacifische Oceaan is momenteel een disturbance met slechts een 20% kans van vorming in de komende 5 dagen. Bij GFS komt de disturbance niet lager dan 1001 hPa en vormt hij zichzelf nooit echt als een storm. EC en ICON zien er ook niet veel in en bovendien is er in de officiële orkaanmodellen HWRF en HMON niet echt orkaanvorming te zien.

Overige meldingen

Geen verdere Nhc disturbances op dit moment. Op de KT zijn de meeste modellen ook redelijk rustig. Orkaanvorming is te zien, maar begint in zowel GFS en EC pas op gang te komen rond 24/25 juli en details daarover bespreken heeft nu dus niet veel zin.

West-Pacifische Oceaan

Disturbance 1 (Invest 98W)

Ten Oosten van de Filijpijnen ligt momenteel een disturbance. Er wordt verwacht dat deze disturbance de komende 48 uur een tropische depressie/storm wordt en vervolgens als storm op woensdag over het Noordelijke puntje van de Filijpijnen trekt. GFS denkt aan een kerndruk van 988 hPa met windsnelheden tot 120 km/h. Dit laat de potentie voor een officiële typhoon zien. Vervolgens trekt de storm bij GFS verder naar het Westen richting China, maar in alle modellen breekt het systeem al uit elkaar voordat het voor een 2e keer aan land kan komen. EC heeft een ander vrij bijzonder scenario staan, waarbij de storm na de Filipijnen naar het Noorden keert, Taiwan schampt en vervolgens als een typhoon met windsnelheden tot 140 km/h aankomt in Noord-Korea op 21 juni. Het is vrij apart dat de 2 modellen zo'n verschillend idee hebben voor een storm 2 à 3 dagen vooruit. ICON steunt het EC scenario. Het orkaanmodel HWRF laat een stuk meer intensificatie zien en de storm scheert daar op woensdag langs de Filipijnen met een kerndruk van 977 hPa. Vervolgens schampt de storm als een typhoon met 965 hPa Taiwan en komt vervolgens aan land in China. In grote lijnen lijkt HWRF dus juist meer op GFS. Het CMC model is dan weer vergelijkbaar met EC. Op dit moment is het dus GFS & HWRF vs. EC, CMC & ICON. We gaan binnenkort merken wie er gelijk krijgt.

Overige meldingen

Geen verdere officiële disturbances en de modellen laten binnen 7 dagen geen overige nieuwe stormvorming zien.

Noord Indische & Zuid-West Indische Oceaan

Geen disturbances en stormvorming in GFS en EC.

Bericht laatst bijgewerkt: 15-07-2019 10:29

Tropische stormen update: 15 juli 2019   ( 583)
Kevin (Almere) -- 15-07-2019 10:02
Aanvulling op jouw bericht: lokale waarneming   ( 136)
Marcel (Den Haag) -- 15-07-2019 15:35