Re: Waarom wordt het klimaat extremer?

Bericht van: Cees-Rotterdam , 29-05-2023 10:39 

In deze bijdrage wil ik wat meer aanvullende info verzamelen over de toename van extremen bij klimaatsverandering. Vooral de technische onderbouwing van het hoe en waarom is interessant. Laten we zien welke visies en onderzoeken hiervoor ingebracht kunnen worden.

Je zou in eerste instantie verwachten dat het klimaat opwarmt en dat alles dan gewoon verder schommelt, maar dan rond een hogere gemiddelde temperatuur. Dat leidt tot meer hitte extremen maar minder extreme koude. Echter lijken de temperatuurverschillen grimmiger te worden.

Secundair. Als gevolg van hogere temperatuur kan de atmosfeer gemiddeld meer waterdamp opnemen (7% per graad stijging). Dan kan er ook meer uitvallen met wateroverlast te gevolg. Anderzijds verdampt er meer water bij hogere temperatuur dus verdroging. Algemeen neemt de hydrologische cyclus toe. 

Meer volgt...

P.S. wiskundig kunnen extremen niet toenemen. Strikt genomen is een extreem iets wat weinig weinig voorkomt. Als het vaker voorkomt is het dus niet meer extreem. 

Als ik probeer uit te zoomen, dan zie ik een systeem dat uit het evenwicht is geraakt. Zo neem ik aan dat in de actuele situatie de aarde nog niet in staat is om dezelfde energie uit te stralen als dat er wordt ingestraald door de zon. Met andere woorden: er is geen evenwichtstoestand.

Het systeem zal dus reageren met fenomenen die streven naar een nieuw evenwicht. Als ik het goed zie is er een veelheid van fenomenen en processen die dit moeten bewerkstelligen. Door genoemde verstoring van het evenwicht kunnen naar mijn idee onevenwichtige reacties optreden, met alle gevolgen van dien voor temperatuur, neerslag, stromingsregimes e.d.  Is daar voldoende over bekend? Ik heb de indruk van niet, maar het lijkt me voor de hand te liggen dat dergelijke processen invloed hebben op extremen.

Veranderende Oceaanstromingen, zwaardere tropische cyclonen, afsmelt van ijs, verandering en verstoring in de grootschalige drukpatronen. Dat lijken me zo een paar fenomenen die bijdragen aan onevenwichtigheid. Temperatuur en neerslaghoeveelheden veranderen als resultaat. Als gevolg daarvan kunnen grotere extremen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan droogte als aanjager van extreem hoge temperaturen.


Waarom wordt het klimaat extremer?   ( 606)
VdeV(Heerenveen) -- 25-05-2023 11:12
Wat met de vergelijking met water op een kookvuur? Wat gebeurt er?   ( 401)
Nick (Boutersem) ( 66m) -- 25-05-2023 12:56
Re: Waarom wordt het klimaat extremer?   ( 456)
Rutger (Meppel) -- 25-05-2023 14:22
Re: Waarom wordt het klimaat extremer?   ( 278)
Cees-Rotterdam -- 29-05-2023 10:39
Re: Waarom wordt het klimaat extremer?   ( 247)
VdeV(Heerenveen) -- 29-05-2023 12:50
Jetstreams.   ( 193)
Ben (Waterland) -- 04-06-2023 00:35