Daarin lees ik toch wat anders, namelijk dat een eerder vermoeden over een toekomstige forse versnelling van de afsmelt van Antarctica als gevolg van het verdwijnen van de Thwaites gletscher door dit onderzoek weersproken wordt. Dat houdt dus in dat de achterliggende veel grotere ijsmassa's niet veel sneller in de zee zullen stromen als de 'blokkade' van de Thwaites gletscher is verdwenen.
Ja, zo lees ik het ook. Kennelijk ben ik niet duidelijk geweest. Het afsmelten van het drijvende deel van de gletsjer heeft geen direct effect voor de zeespiegel (want het drijft al); het gaat om het indirecte effect; het afremmen van de ijsstroom van hogerop. Kennelijk valt dat indirecte effect dus wel mee.
Kennis over dit soort zaken is van groot belang voor de toekomstverwachting voor de Nederlandse en Belgische kust. Door de grote afstand telt Antarctica veel sterker mee dan Groenland. In het Klimaatsignaal 21 van het KNMI is een worst-case scenario ingetekend, waarin de CO2-uitstoot maximaal is én de ontstabiliteit van de Antarctische ijskap maximaal. Op die manier kom je tot potentiëel enorme zeespiegelstijgingen. De bovengrens van de verwachting voor 2300 komt dan op +17 meter! Ik vermoed dat dat met de nieuwste kennis naar beneden bijgesteld kan worden.