Misschien wel zo laat in het seizoen, maar over het algemeen is de verwachting ook dat sneeuwval in de delen van de wereld waar het ook in de toekomst koud genoeg blijft zal toenemen. Reden daarvoor is de toenemende hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten bij hogere temperaturen. Dit geldt niet alleen voor Groenland, maar ook voor Scandinavië en waarschijnlijk ook de hogere bergen in Scandinavië.
Wij zitten daarentegen aan de andere kant van het 'kantelpunt', de hoeveelheid neerslag neemt weliswaar toe, maar dat kan de afname in sneeuwval door hogere temperaturen niet compenseren. Sterker nog, het zal (snel) steeds minder gaan sneeuwen.
Hoe definieer je dan het 'kantelpunt'? Het is me bekend dat bijna alle gletsjergebieden op aarde massa inleveren. Daar is de toenemende afsmelting dus groter dan de (al of niet) toenemende sneeuwval. Maar of die situatie al bereikt is op Groenland en Antartica is zeer de vraag. De laatste jaren lijkt het massaverlies minder te worden, zie figuur. Maar de jaarlijkse variatie is groot, dus statistisch is dat niet erg zeker. En bij voortgaande opwarming wordt de situatie weer anders.