Ja, ik lees de stukken van Bart met interesse. Minder massaverlies blijft massaverlies Wim. Het verandert weinig aan de trend, zeker niet de langetermijntrend want dat ziet er gewoon zeer beroerd uit zeker in het licht van de stijgende trend van CO2 in de atmosfeer, de stijgende trend van de atmosferische temperatuur en het oceaanwater.
Jouw visie is echt heel somber Jan. Maar zoals ik al zei, het is vooral ons probleem, niet zo zeer dat van de aarde zelf. Uiteindelijk is de kunst om ons als soort aan te passen aan de veranderende condities opdat we overleven en niet uitsterven. Hoe zie jij deze kansen binnen nu en 1000 jaar? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.
Dat hangt sterk af wat we nog kunnen realiseren de komende jaren omdat een aantal kantelpunten naderen of misschien al zijn bereikt. Het gaat daarbij niet alleen om opwarming maar bijvoorbeeld ook om de snelle achteruitgang van biodiversiteit. Dat er zo wordt gehamerd op 1,5 of 2 graden opwarming heeft met die kantelpunten te maken.
Een mooi verzamelwerk van inzichten van publicisten, onderzoekers, denkers is te vinden in Het Klimaatboek. Op verzoek van Thunberg hebben bijna 100 mensen hun visie en kennis gedeeld. Echt een aanrader om inzicht en een totaalbeeld te krijgen wat er allemaal speelt in de lucht, zee en in de grond.