Foto's uit Deventer: de losse cel en de buienlijn

Bericht van: Stefan (Wezep) , 10-07-2024 09:57 

Gisteravond zijn we met z'n drieën even op pad geweest in de richting van Apeldoorn / Deventer. Het doel was om de losse (super)cel die vanuit België richting het noordoosten trok op te vangen aan de zijkant van de bui. Vanaf Wezep reden we via de A50 richting Apeldoorn en gingen vervolgens naar het oosten via de A1 in de richting van Deventer. Bij Deventer hebben we gekozen om de bui te fotograferen van de dijk bij de IJssel langs het Pothoofd.

De bui leek in eerste instantie langs ons heen te trekken, maar groeide op het laatste moment toch wat aan aan de oostzijde. Omdat mij op basis van de radarbeelden niet helemaal duidelijk was of er wel of geen (grote) hagel in zou zitten, kozen we voor zekerheid en zijn we even de A1 op gegaan richting Bathmen om de bui langs te laten trekken.

Visueel gezien was de bui niet heel spectaculair meer. Ja, het valscherm van de regen was wel te zien, maar dat was het dan ook wel zo'n beetje.

Toen we net buiten Bathmen stonden zagen we in de richting van Arnhem de arcus van de buienlijn al hangen. We zijn dus maar weer terug naar dezelfde locatie in Deventer gereden, omdat het uitzicht ons daar wel beviel. Bij aankomst terug in Deventer viel op dat er toch wel aardig wat regen gevallen was en ook diverse bomen hadden al wat blad verloren.

En toen ging langzaam het licht uit: de arcuskraag kwam dichterbij en het werd donkerder en donkerder. Op de foto's zie je dat natuurlijk minder omdat je dat compenseert met je sluitertijd/ISO.

De aankomst van de buienlijn werd vergezeld van wat sporadische CG's die aan de overzijde van de IJssel insloegen. Na enige tijd was dat ook het signaal voor ons om de veiligheid van onze auto's op te zoeken. Kort daarop gingen de hemelsluizen open en kwam het tot hevige regenval. Geen downburst verschijnselen: er was wel wat wind, maar niet heel noemenswaardig.

Het was een mooie passage, zeker weer even genieten. Enerzijds mooi dat veel ellende is uitgebleven in onze regio, anderzijds viel het mij qua randverschijnselen nog wel een beetje tegen. Je zag ook in de laatste Harmonie runs dat de wind in het oosten van het land flink afgenomen was, terwijl Harmonie eerder op de dag nog flinke windstoten op de kaarten had staan (100km/h+).

Hopelijk volgen er de komende weken nog meer mooie situaties. Ik heb nog steeds honger naar een mooie set-up waarbij buien langs trekken met CG's in de nachtelijke uren. Dat ontbreekt eigenlijk nog een beetje de laatste maanden en zou toch wel mooi zijn voor een nachtje foto's maken in de polder.


Foto's uit Deventer: de losse cel en de buienlijn   ( 642)
Stefan (Wezep) ( 2m) -- 10-07-2024 09:57
Mooi Stefan, vergelijkbaar met wat ik heb gezien   ( 49)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 10-07-2024 11:12
Re: Mooi verslag Stefan   ( 43)
VdeV(Heerenveen) -- 10-07-2024 11:23