Het weerfenomeen DANA komt daar vaker voor met extreem weer, echter zien we de laatste jaren ook de Middellandse Zee opwarmen (net als de rest van de zeeen) Een koude bovenlucht doet dan de rest. Al het vocht wordt vanaf zee opgepikt en je hebt een constante aanvoer. Het wordt dus allemaal steeds heftiger.
Klopt op zich wat je zegt, maar er zijn natuurlijk wel meer ingrediënten nodig en alles moet soort van "goed" (of slecht eerder) vallen om zulke extreme toestanden te krijgen. Deze DANA werd als het ware ingevangen tussen twee systemen en bleef daardoor rondtollen precies boven de zee met dus constante aanvoer van zeer vochtige warme lucht met een stevige zuid-stroming.
Als deze situatie dus niet exact zo was geweest had je heus nog steeds felle buien en een DANA gehad maar waren deze niet blijven aangroeien en stationair blijven hangen op bepaalde plaatsen waardoor de hoeveelheden zo extreem konden worden.
De zeetemperatuur rond Alicante - Valencia is momenteel een graad of 21 en dat is nog redelijk binnen de normalen voor deze tijd van het jaar. Dat gezegd hebbende, ik wil niet ontkennen dat de opwarming een rol speelt in dit soort situaties. Echter eerder het feit dat dit (nog steeds, in het huidige klimaat) een nogal uitzonderlijke samenloop van omstandigheden is geweest wat het mogelijk heeft gemaakt.
Quote selectie