Hier in België hebben we voor de minder gegoede mensen sociaal tarief wat neerkomt op ongeveer 21 cent per kilowatt. Het is een vast tarief, en daar komen dus ook geen toeslagen bij behalve een heel kleine aansluitingsvergoeding (ik geloof 15 euro per jaar ofzo).
En dan heb je het standaard tarief waar veel varianten van bestaan (zoals vast, flexibel of dynamisch). De kostenstructuur daarvan is echter uiterst complex, de energieleveranciers tonen een basiskost per kWh maar daaronder staan zeker tien bladzijden met extra kosten, vergoedingen, kortingen, afwijkingen, uitzonderingen etc waardoor het eigenlijk onmogelijk is om de exacte prijs per kWh te berekenen. Als je er een volle week aan besteedt om alles tot in detail uit te knobbelen kom je er wel achter (al kan het dan wel zijn dat je iets over het hoofd hebt gezien en het dan toch niet blijkt te kloppen) dus wat je uiteindelijk betaalt is altijd een verrassing. Volgens Google zou het momenteel wel neerkomen op ongeveer 25 cent per kWh al is dat sterk afhankelijk per energieleverancier. Je kunt dit via een simulator van de VREG vergelijken al worden daar enkel de jaarprijzen getoond en is het voor 1 kWh dikwijls ook nog een hoop reken- en nattevingerwerk om erachter te komen.
Het vreemde is dat alles ook steeds berekend wordt voor 'gemiddelde gezinnen'. Dus als je hier op het nieuws hoort dat de elektriciteitsprijzen gaan stijgen, zeggen ze steeds dat 'een gemiddeld gezin zoveel euro per jaar extra zal moeten betalen', maar hoeveel de prijs per kWh dan bedraagt daar wordt nergens met ook maar een woord over gerept. Alleenstaanden of gezinnen met veel of geen kinderen hebben er dan het raden naar.
Daarbuiten heb je ook een capaciteitstarief, dan betaal je een toeslag bovenop je factuur als je per maand een of meerdere pieken hebt van meer dan 2500 watt over een kwartier gemeten (15 minuten gemiddelde). Hoe dat exact berekend wordt is ook moeilijk exact na te gaan (ja dat is nu eenmaal België => edit: die bug met die knipoogjes zit blijkbaar nog steeds op weerwoord - maar het zou voor de meeste mensen die af en toe er eens boven gaan tot pakweg 4000 watt op enkele honderden euro's per jaar neerkomen. Hierin komt een thuisbatterij wel goed tot haar recht, zelfs als je geen zonnepanelen hebt kun je de batterij zo instellen dat deze extra stroom levert om je afname van het net tot 2500 watt te beperken (of een wattage dat je zelf instelt) en over de levensduur van zo'n batterij scheelt dit toch al snel vele duizenden euro's waardoor je de investering volgens mij wel snel terugverdient. De batterij laadt zichzelf weer op met netstroom om terug buffer op te bouwen voor de volgende piek en de grootte van de buffer kun je zelf instellen (bij het model dat ik heb toch).
Salderen kun je hier niet, je krijgt een kleine vergoeding per teruggeleverde kWh die ook per leverancier verschilt. Er bestaat hier ook een systeem van energiedelen dat tot voor kort heel interessant was maar ondertussen rekenen de meeste maatschappijen daar een grote administratiekost voor aan waardoor het interessanter is om gewoon te verkopen aan die kleine vergoeding. Op zich is dat eigenlijk hetzelfde als salderen of een terugdraaiende teller, alleen draait hij veel langzamer terug bij levering dan dat hij vooruit draait als je stroom afneemt.