Kan je me dan wel uitleggen waarom bij negatieve dauwpunten ijs niet smelt? Ik kan er met mijn hoofd niet zo best omheen namelijk. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij vochtdeeltjes condenseren, maar waarom ligt dat dan boven daadwerkelijke luchttemperatuur? En ijs is dan al gecondenseerde vorm toch? Ik las dat juist door luchtverplaatsing bij lage dauwpunten het ijs op 0 graden kan blijven, maar dat is dan nog niet de diepgang op het proces...
Dat is eigenlijk nogal simpel uit te leggen. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp condenseert, d.w.z. dat waterdamp bij die temperatuur zich transformeert in vloeiare vorm. Als de temperatuur waarbij dat gebeurt (dus het dauwpunt) negatief is, dan kan de condenserende waterdamp niet anders dan in vaste vorm condenseren zonder eerst een vloeibare vorm aan te nemen. Daarom kan ijs in principe niet smelten indien het zich in lucht bevindt die zo droog is dat hij een negatief dauwpunt vertoont, ook al is de luchttemperatuur zelf hoger dan 0°C.
De delta tussen dauwpuntstemperatuur en absolute luchttemperatuur wordt dus uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Hoe droger de lucht, des te groter het verschil tussen dauwpunt en absolute luchttemperatuur. Bij 100% relatieve luchtvochtigheid zou de absolute temperatuur precies gelijk moeten zijn aan de dauwpuntstemperatuur. Dat is eenvoudigweg het gevolg van het feit dat verdamping van water energie kost die wordt gehaald uit de onmiddellijke omgeving, dus hoe droger de lucht (en dus hoe lager de relatieve luchtvochtigheid), hoe lager de dauwpunttemperatuur zal uitkomen in vergelijking met de absolute luchttemperatuur.
Quote selectie