Radarbeelden van Wideumont erbij

Bericht van: Bram (Oldebroek/Bilthoven) , 03-05-2018 23:47 

De data van Wideumont voor zondag heb ik gelukkig snel ontvangen, dus hier zijn dan de radarbeelden die ik beloofde. Ik heb er 3 animaties van gemaakt, waarbij de eerste de onderste long-range scan toont, en daarmee een groot deel van de levensloop van het systeem spant (op een geïsoleerde melding na, beginnen de schademeldingen in de ESWD om 15Z). De radarbundel scant natuurlijk wel op grote hoogte en de radarbins zijn erg groot, dus voor details kun je beter naar radarbeelden van Infoclimat kijken, waarvan ik een animatie in mijn vorige bericht had geplaatst: https://www.weerwoord.be/m/2385218

De tweede animatie toont de reflectiviteit en snelheid voor de onderste short-range scan, en de laatste toont in detail de reflectiviteit en snelheid voor 4 scans in Noord-Frankrijk en Zuid-België. 

https://streamable.com/red60

https://streamable.com/d2fp2

https://streamable.com/7hrbg

 

Op de eerste animatie, en vooral op de radarbeelden van Infoclimat, lijkt het erop dat er zich aan de oostzijde van het systeem tussen 15 en 16Z uur (en enige tijd eromheen) een supercell bevond, die onder andere de tornado van op die video in de buurt van Vanault-le-Châtel produceerde. Daar hoort onderstaand radarbeeld bij, waarbij de marker de locatie van Vanault-le-Châtel markeert. Ik zag een foto van die tornado die om 16:01Z was gemaakt, en die tornado leefde maar zo'n 3 minuten. Wat eerder, gezien de locatie vermoedelijk rond 15:20Z, werd er ook erg forse schade aangericht bij Vendeuvre-sur-Barse: https://twitter.com/EKMeteo/status/991361184640241670

Na 16Z neemt het systeem langzaamaan de vorm van een bow echo aan, en vormt zich in het noorden van Frankrijk een sterke cyclonale bookend vortex, aan de westkant van het systeem. De tweede animatie laat dat goed zien voor de onderste scan van Wideumont, en de derde animatie laat ook de hogere scans zien. Zoals op de kaart van de ESWD te zien is, zijn er uit die omgeving flink wat schademeldingen binnen gekomen. Vermoedelijk deels door zware windstoten in de buurt van die bookend vortex, maar mogelijk ook door enkele tornado's. 

In mijn vorige bericht gaf ik aan dat de schade in Bouvellemont (toen had ik het over Vouzinois) me aan tornadoschade liet denken. Hier een radarbeeld uit die periode waarin dat systeem over Bouvellemont trok (rode marker). Dit zou in mijn ervaring geen vreemde plek zijn voor een tornado in zo'n soort systeem. 

En uiteindelijk komen we dan in België aan, waar bij Waulsort dus een boerderij voor een groot deel verwoest was. De marker op onderstaande radarbeelden geeft de exacte locatie van die boerderij aan. In deze periode is van de bow echo inmiddels weinig meer over, en ook de bookend vortex heeft in de reflectiviteit niet meer de duidelijke krul die er in N-Frankrijk was. Wel is in de snelheid nog duidelijk een grote en redelijk sterke circulatie te zien, die bij die bookend vortex hoort. 

Binnen die bookend vortex activeert rond 18Z een cel, te zien aan de toenemende reflectiviteit. In de snelheid ontbreekt door filtering helaas erg veel data, maar toch is op sommige scans (zoals de 1.2-graden scan van 18:04Z) wel een compactere circulatie bij die cel te zien, binnen de grootschaligere circulatie van de bookend vortex. Het centrum van de circulatie is op de meeste scans niet/nauwelijks aan te wijzen, door de grote hoeveelheid ontbrekende data. Een compactie circulatie op de plek van de tornado is daardoor ook niet te zien. Het smalle schadespoor, over die boerderij zo'n 80 meter breed, spreekt echter overtuigend voor een tornado.

Hopelijk brengt Belgorage de komende dagen meer info uit over het totale schadespoor van deze tornado. Ze hebben al een begin gemaakt: https://www.facebook.com/Belgorage/posts/1706099359466729

Ook is Keraunos nog niet klaar met hun onderzoeken naar de aangerichte schade, en is voor mij daarom nog niet al te veel duidelijk over wat er in Frankrijk precies verantwoordelijk was voor de schade in de verschillende gebieden.

Maker van NLradar. Voor de laatste versie (8 augustus 2020) zie: https://www.weerwoord.be/m/2624415

Analyse van het systeem dat de tornado's in Fr en Be produceerde   ( 1012)
Bram (Oldebroek/Bilthoven) -- 01-05-2018 10:08
Radarbeelden van Wideumont erbij   ( 619)
Bram (Oldebroek/Bilthoven) -- 03-05-2018 23:47