Ik werk zelf in dit domein, en de eerste studies met zulke FACE (free air carbon enrichment) systemen overschatten het positieve effect van CO2 op de groei, omdat ze enkel keken naar de korte termijn. Hoe langer de studies doorgingen, hoe duidelijker het werd dat die groei aftopte. Inderdaad: niet alleen 'acclimatiseren' planten aan hogere CO2 concentraties, de andere limitaties beginnen ook te spelen - stikstof, fosfor, droogte, hitte, etc. Zelfs als de productie hoger is, is de 'kwaliteit' voor de landbouw in de natuur dikwijls lager, omdat de verhouding koolstof (C) tot stikstof (N) toeneemt, en voor vleesproductie wil je vooral genoeg eiwitten (N), niet de suikers (C).
Niettemin bleven sceptici steeds op dezelfde nagel van 'hogere groei' kloppen. Niet hun eerste 'zombie-argument' (een stelling die eigenlijk al ontkracht is, maar die blijft terugkomen). In serres en intensieve landbouw kan je zorgen dat andere limitaties opgeheven worden, en de groei wel toeneemt met CO2, maar in de natuur is CO2 meestal niet hetgeen de groei het meest onderdrukt.