Lijstje met veelgebruikte afkortingen

Bericht van: Saskia (Diepenveen)  - moderator - , 19-11-2020 23:03 

Ooit samengesteld door Henk (Groningen):

 

-------------------------------------------------

DWD
Deutsche Wetterdienst, het officiële Duitse weerinstituut.

ECMWF
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, samenwerkingsverband van weerinstituten uit 24 Europese landen. Afkorting wordt ook gebruikt voor het computermodel van dit centrum. Soms wordt een afkorting gebruikt als 'EC2712', waarmee dan bedoeld wordt het computermodel van ECMWF, dat uitgaat van de meetgegevens op de 27e van de maand om 12 uur UTC. Een aanduiding als '+72' geeft aan dat het om een kaart gaat die 72 uur vooruit in de tijd kijkt.

EPS
Ensemble Prediction System. Geeft 50 verschillende uitkomsten van het ECMWF model voor een bepaalde plaats in een grafiek weer (ook wel genoemd de Pluim). Elke uitkomst volgt uit een met opzet iets verstoorde beginsituatie van het model. De beginsituatie kent immers altijd een bepaalde onzekerheid, omdat in bepaalde gebieden weinig meetgegevens zijn en sommige beginwaarden daarom geschat moeten worden. De pluim geeft zo een indicatie van de betrouwbaarheid van het model. Lopen de 50 lijnen dicht bij elkaar, grote betrouwbaarheid. Lopen veel lijnen uit elkaar, de onzekerheid over de verwachting neemt toe.

GEM
Global Environmental Multiscale model, computermodel van het Canadase weerinstituut Meteorological Service of Canada (MSC).

GFS
Global Forecast System, computermodel van de Amerikaanse weerdienst. Wordt vier keer per dag vernieuwd, op basis van metingen van 00, 06, 12 en 18 uur UTC. Omdat metingen vertraagd binnenkomen en ook nog gecontroleerd worden, begint de computer pas veel later dan zo'n tijdstip feitelijk een model te 'draaien'. Zo'n vijf uur na de tijd van waarnemingen komen de uitkomsten van het model op internet te staan. De kaarten volgens het GFS model op basis van de gegevens van 12 uur (de 12-uur 'run') worden ook wel eens kortweg als 'GFS12' aangeduid. Met 'GFS2112' wordt bedoeld de run van 12 uur op datum de 21e van het GFS-model.

GKB
Afkorting van Duitse weeramateurs voor Glaskugel Bereich, in het Nederlands ook vertaald in Grote Koffiedik Boek. Aanduiding voor kaarten van computermodellen voor de lange termijn (meer dan 5 of 7 dagen vooruit), waarin de betrouwbaarheid zeer snel vermindert. Afkorting wordt soms nog door een of meer letters U voorafgegaan, om aan te duiden dat het Ultra is, oftewel héél ver vooruit.

GME
Global-Modell, computermodel van de Duitse weerdienst (DWD).

HIRLAM
High Resolution Limited Area Model, computermodel voor de korte termijn van de weerinstituten uit Denemarken, Finland, Ierland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden.

JMA
Het officiële Japanse meteorologische instituut. Afkorting wordt veelal ook gebruikt voor het computermodel van deze dienst.

KMI
Koninklijk Meteorologisch Instituut, het officiële Belgische weerinstituut.

KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, het officiële Nederlandse weerinstituut.

MC
Meteo Consult, een der Nederlandse commerciële weerbureaus.

METAR
Metingen van weerstations in codevorm, wordt vooral in de luchtvaart gebruikt. Op de Nederlandse publieke Tv-zenders zijn deze metingen halfuurlijks te vinden op Teletekst pag. 707.

NCEP
National Centers for Environmental Prediction, weerinstituut uit de Verenigde Staten, onderdeel van de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Beheert databanken van wereldwijde (historische) weergegevens en is verantwoordelijk voor het computermodel GFS.

NOGAPS
Navy Operational Global Atmospheric Prediction System, computermodel van de Amerikaanse marine.

OT
Betekenis: Off Topic. Kan aan de kop van een bericht worden toegevoegd om aan te geven dat het onderwerp eigenlijk niets met het weer van doen heeft.

SYNOP
Metingen van weerstations in codevorm (5-cijferige groepen).

Tact
Temperatuur actueel.

Tx
Temperatuur maximum.

Tg
Temperatuur etmaalgemiddelde.

Tn
Temperatuur minimum.

UKMO
United Kingdom Meteorological Office, het officiële weerinstituut van Groot-Brittannië (ook wel MetOffice genoemd). Afkorting wordt tevens gebruikt voor het computermodel van deze dienst. Een aanduiding als 'UK12' staat voor het UKMO model op basis van gegevens van 12 uur UTC.

UTC
Universal Time Coordinated, ook wel korter aangeduid met UT en soms enkel met de letter Z. Ze zijn alle gelijk aan het aloude GMT (Greenwich Mean Time). In West-Europa loopt de lokale tijd 's winters 1 uur en tijdens zomertijd 2 uur voor op UTC.

VVW
Vlaamse Vereniging voor Weerkunde, de Vlaamse vereniging voor weergeïnteresseerden. Geeft maandelijks het blad Halo uit en beheert een eigen website (www.weerkunde.be).

VWK
Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. Nederlandse vereniging van weergeïnteresseerden. Geeft maandelijks het blad Weerspiegel uit en beheert een eigen website (www.vwkweb.nl).

WC
Westcirculatie. Weerpatroon waarbij via een overheersende westelijke stroming in de bovenlucht veel depressies ons weer beïnvloeden.

WMO
World Meteorological Organization, onderdeel van de Verenigde Naties met hoofdkwartier in Zwitserland. Stelt standaards vast voor waarnemingen van het weer, regelt de internationale uitwisseling van gegevens en organiseert/bevordert honderden wereldwijde onderzoeksprojecten.

WO
WeerOnline, een der Nederlandse commerciële weerbureaus. Heeft ook een eigen weerforum gehad, die soms met dezelfde afkorting aangeduid werd.

WW
Weerwoord, oftewel de naam van het forum waar deze lijst van afkortingen te vinden is.

WZ
WetterZentrale. Duitse site met een overvloed aan kaarten van computermodellen (www.wetter-zentrale.de).

 

------------------------------------------------

Bericht laatst bijgewerkt: 19-11-2020 23:09

Een verzameling informatieve en leerzame publicaties   ( 2388)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 11:10
En verder nog enkele andere informatieve links   ( 649)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 11:11
En nog het artikel 'Origineel winters vakjargon'   ( 1602)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 11:18
Wat leuk om al die termen terug te lezen!   ( 550)
Jaap-Jan (Assendelft- Zaanstad) -- 19-11-2020 11:54
Re: Wat leuk om al die termen terug te lezen!   ( 448)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 22:26
IMHO is dit min of meer verplichte kost voor nieuwe Weerwoorders.   ( 544)
Hans (Diemen) ( -1m) -- 19-11-2020 12:29
Re: IMHO is dit min of meer verplichte kost voor nieuwe Weerwoorders.   ( 468)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 22:32
Re: Tof Saskia, ik had al een deel opgeslagen, ik deed al eens een   ( 509)
Marc (Lierde O-Vl) ( 45m) -- 19-11-2020 12:33
Re: Tof Saskia, ik had al een deel opgeslagen, ik deed al eens een   ( 463)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 23:00
Lijstje met veelgebruikte afkortingen   ( 954)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 23:03
En er bestaat ook een aandere lijst met weertermen   ( 456)
Saskia (Diepenveen) ( 5m) -- 19-11-2020 23:12