Climategate.nl: misleiding maar toch een interessante dataset.

Bericht van: Bart (Abcoude) , 11-08-2022 13:08 

Ik reageer regelmatig op de site van 'Climategate.nl', een beruchte site van klimaatonkenners en sceptici van het klimaatbeleid. Gisteren werd mijn aandacht getrokken door een stuk met de titel: Tenminste 17 jaar geen opwarming in de VS volgens een zelden geraadpleegde niet-stedelijke database, die vrij is van verstorende warmtebronnen.

De invloed van de directe omgeving op de temperatuurmetingen is één van de terugkerende thema's. Op zich een terecht punt om naar te kijken: het is denkbaar dat een groot aantal van de meetpunten op plekken zijn die een toenemend stadseffect ondervinden. De gemeten opwarming komt dan (voor een deel) niet door broeikasgassen, maar door lokale factoren.

In de VS blijkt een meetnet te bestaan dat speciaal is opgezet om storende invloeden uit te sluiten: het U.S. Climate Reference Network (USCRN). Het bestaat uit meetpunten verspreid over de VS, op plekken ver van de bebouwde opgeving. Interessant dus. Het bestaat sinds 2005.

https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/national-temperature-index/

De gegevens per maand (over de US Lower 48 states) zijn van de site te downloaden. Dat lijkt overigens niet helemaal goed te gaan: ook bij het downloaden van de gegevens in Celsius verschijnen de gegevens in Fahrenheit. Zelf omrekenen dus.

Ik heb de gegevens gedownload en vergeleken met de gegevens van UAH, USA Lower48. Dit blijkt goed overeen te komen. Opvallende verschillen: in de metingen op het land komen grotere uitschieters voor dan in de metingen van UAH, en de metingen op het land meten voor de onderzichte periode een sterkere opwarming: 0,35 graden per decennium versus 0,30 graden per decennium. Beide overigens heel fors. De verschillen zijn te verklaren uit het feit dat UAH met gridcellen werkt: langs de kust zijn er ook stukken oceaan meegerekend. Dat heeft een dempend effect voor uitschieters en voor opwarming.

 

De vergelijking is tegelijk ook een goede check voor de kwaliteit van de UAH-dataset: deze lijkt in ieder geval voor de VS goed te voldoen. Voor meer gegevens van UAH zie:

http://logboekweer.nl/International/UAH_USA48.pdf

Climategate.nl komt op grond van dezelfde gegevens met een heel ander verhaal: er zou geen opwarming meer geweest zijn sinds 2005. Dat is pure misleiding en dat blijkt niet uit de gepresenteerde grafiek. Er is ook geen moeite gedaan om een trendlijn te bepalen. Ook de stelling dat de rurale stations veel minder opwarming meten dan gemiddeld gaat niet op; het verschil is juist opvallend klein.

https://www.climategate.nl/2022/08/tenminste-17-jaar-geen-opwarming-in-de-vs-volgens-een-zelden-geraadpleegde-niet-stedelijke-database-die-vrij-is-van-verstorende-warmtebronnen/



Bericht laatst bijgewerkt: 11-08-2022 13:23

Climategate.nl: misleiding maar toch een interessante dataset.   ( 866)
Bart (Abcoude) -- 11-08-2022 13:08
Re: Climategate.nl: misleiding maar toch een interessante dataset.   ( 518)
Ben (Lelystad) ( 13m) -- 11-08-2022 13:30
Satellietmetingen vs grondmetingen   ( 539)
Bart (Abcoude) -- 11-08-2022 14:08
Re: Satellietmetingen vs grondmetingen   ( 517)
Ben (Lelystad) ( 13m) -- 11-08-2022 14:51