Overzicht UAH gegevens voor verschillende delen van de wereld

Bericht van: Bart (Abcoude) , 09-01-2023 11:51 

De dataset van UAH is één van de datasets met temperatuurgegevens (anomalie) op wereldschaal, gebaseerd op satellietgegevens. Ze leveren ook gegevens voor delen van de wereld. Vorig jaar heb ik voor het eerst overzichten gemaakt van deze gegevens, met gegevens per maand en per jaar en gemiddelden over 10 jaar. Daarvan nu een update. Zie ook de draad van vorig jaar:

https://www.weerwoord.be/m/2849351

UAH berekent minder opwarming dan andere datasets op basis van satellietgegevens, en ook minder dan datasets op basis van metingen aan de grond. Dat roept de vraag op of de data wel voldoende kwaliteit hebben. Vorig jaar heb ik een vergelijking gemaakt tussen de UAH gegevens van 48 Amerikaanse staten, en de meetgegevens van een netwerk van weerstations op grote afstand van de bebouwing (klik hier.) Hierin bleken de UAH gegevens verrassend goed te kloppen. Dat hoeft dan nog niet overal zo te zijn; misschien zijn de UAH gegevens wel speciaal voor de Amerikaanse situatie geijkt.

Hieronder de bijgewerkte gegevens tot en met 2022.

Op wereldschaal heeft het afgelopen jaar geen record opgeleverd, maar de langjarige opwarmende trend gaat gewoon door. La Niña zorgt nog steeds voor wat tempering van de opwarming.

http://www.logboekweer.nl/International/Globe.pdf

Het verschil tussen de opwarming van continenten en oceanen wordt door de jaren heen steeds groter. Deze ongelijke opwarming kan er voor zorgen dat luchtstromingen veranderen en lokale klimaten sneller veranderen dan het wereldgemiddelde.

http://www.logboekweer.nl/International/GlobeLO.pdf

 In de Tropen is het effect van La Niña het meest duidelijk. Het afgelopen jaar scoorde hier onder het langjarig gemiddelde van 1991 - 2020. 

http://www.logboekweer.nl/International/Tropics.pdf

In het noordpoolgebied gaat de opwarming juist veel sneller dan gemiddeld. Dat was ook in 2022 het geval, maar het was geen record.

http://www.logboekweer.nl/International/ArcticArea.pdf

Het gebied van de Zuidelijke Oceaan (het zeegebied ten zuiden van 60 ZB) berekent UAH geen opwarming. Een opmerkelijk feit. De afgelopen tien jaar zijn er grote fluctuaties geweest in de hoeveelheid zeeijs. Rond 2013 was de hoeveelheid zeeijs erg groot, en nu is de oppervlakte juist erg klein. Het lijkt weinig te correleren met de temperatuur van dit gebied.

http://www.logboekweer.nl/International/SouthernOcean.pdf

Het continent Antarctica scoorde iets boven gemiddeld. In maart was er een opmerkelijke 'warmtegolf', waarbij de temperatuur midden op het continent tot een voor het seizoen ongekende hoogte steeg. Dit is nauwelijks terug te zien in het maandgemiddelde. Voor de toekomst van de ijskap is de trend van de temperatuur natuurlijk van belang. Maar daarbij gaat het vooral om de temperatuur op zeeniveau, langs de kust. Helaas is daar geen aparte statistiek van. Bovenop de ijskap (3000 m boven zeeniveau) kan het ook in het huidige klimaat nog erg koud worden.

http://www.logboekweer.nl/International/AntarcticaContinent.pdf

In het aaneengesloten deel van de Verenigde Staten was het vooral in de zomermaanden warmer dan gemiddeld. In December was er een heftige koudegolf, maar die is nauwelijks terug te zien in het maandgemiddelde. Dat bleef maar een klein beetje onder normaal. 

http://www.logboekweer.nl/International/USA48.pdf

Het jaargemiddelde in Australië kwam niet boven het 10-jarig jaargemiddelde uit. Vooral de laatste maanden verliepen relatief koel. Toch loopt het 10-jarig gemiddelde nog verder op, doordat 2012 nog koeler was.

http://www.logboekweer.nl/International/Australia.pdf

 

Bericht laatst bijgewerkt: 09-01-2023 14:37

Overzicht UAH gegevens voor verschillende delen van de wereld   ( 447)
Bart (Abcoude) -- 09-01-2023 11:51
Re: Overzicht UAH gegevens voor verschillende delen van de wereld   ( 212)
Ben (Waterland) -- 10-01-2023 23:28
UAH betrouwbaar?   ( 238)
Bart (Abcoude) -- 13-01-2023 22:31