Maar dat verandert weinig aan mijn mening. Wat het gaat ongeveer als volgt. Stel: er wordt een lange termijn verwachting gemaakt voor komende zomer, waarbij we voor het gemak alleen naar de temperatuur kijken. Dan wordt alles wetenschappelijk bekeken en stel dat het onderstaande dan de uitkomst zou zijn:
"60% kans dat De zomer warm wordt, en wel hierom..." (de wetenschappelijke argumenten worden benoemd).
"30% kans dat de zomer gemiddeld wordt, en wel hierom..."
"10% kans dat de zomer koud wordt, en wel hierom..."
En wat blijkt als het september is geworden? De zomer was inderdaad warm. Dan wordt er wellicht triomfantelijk gezegd: "Zie je wel! we hadden het bij het rechte eind!"
Maar als de zomer gemiddeld is verlopen, wordt er wellicht iets gezegd als: "De kans was ook behoorlijk groot dat de zomer 'gemiddeld' zou verlopen..."
En na een koude zomer wordt er wellicht gezegd, dit om het teleurgestelde commentaar van de zomer(warmte)liefhebbers te pareren: "Het was een kans dat de zomer warm zou worden, en geen zekerheid."
En dat is wat ik bedoel dat een lange termijnverwachting, ondanks de uitkomst, altijd als 'juist' wordt gezien.
Aha, je lijkt de meeste moeite te hebben met wat jij ziet als rechtpraten. Het stukje communicatie rondom de verwachting.
Even ingaand op de commentaren die erbij geleverd worden
1) het triomfantelijke zie ik niet of nauwelijks. Mezelf prijzen is niet iets wat me ligt. Opmerking nav Sjoerd, deed ik zojuist om duidelijk te maken hoe nuttig het deze winter was. En laten we ook fair zijn, ook als een verwachting op basis van kansverdeling klopt. Zoals in jouw vb, dan is er ook geen absolute zekerheid of het wel komt door de genoemde factoren en/of de kansverdeling wel juist was. Hooguit een 'best educated guess'.
2) 30% vind ik niet groot
3) Ja, er is geen zekerheid, dat wordt zowel van te voren als na afloop gezegd. Het gaat om de kansverdeling.
Het 'rechtpraten' zie ik zelf dus niet of nauwelijks, anders dan er opm. worden gemaakt over zekerheid/geen garanties die nu eenmaal zo zijn.
Het zou m.i. interessanter zijn, als we gaan kijken of de kansverdeling wel klopt? Worden deze juiste parameters gepakt. Wat kunnen we hiervan leren enzovoort.
Quote selectie