Zie deze link:
Weer.nl: Origineel winters vakjargon
Overigens is WA een afkorting voor warmteadvectie (aanvoer van warmere lucht). In kaartbesprekingen in de winter wordt het vaak gebruikt om aanvoer van een diepe laag warme lucht aan te geven welke kan leiden tot opbouw van een zgn hoogterug (met daaruitvolgend een hogedrukgebied aan de grond - uitleg hoe dat gebeurt is nogal technisch en laat ik voor nu even).
WA is in de winter mi wel een beetje een modewoord/modeterm geworden. Het wordt veel gebruikt en of iedere gebruiker (v/d term) de preciese meteorologische betekenis weet betwijfel ik.
Overigens kun je zelf op internet als beginner nog meer kennis/info vinden. Voor iedereen die z'n kennis wil verrijken of opfrissen alsvast wat handige linkjes.
* Weerkunde - Meteorologie voor iedereen, door Kees Floor
http://www.keesfloor.nl/weerkunde/index.htm
* KNMI-publicatie 184a: Inleiding tot de algemene meteorologie : studie uitgave ; 2e geheel herziende druk / B. Zwart, A. Steenhuisen, m.m.v. H.J. Krijnen ea. 1995
http://www.knmi.nl/bibliotheek/knmipubmetnummer/knmipub184a.pdf
* Verzameling van links naar publicaties mbt winterweer, onweer en stormen (op de website van de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde)
http://www.weerkunde.be/extreem-weer.htm
* Karims verzameling van interessante publicaties (ook Engelstalige)
http://users.telenet.be/weather/cursus.htm
Verder staat er in mijn onderschrift (hieronder) een vaste link naar mijn uitleg van wat de GFS-kaarten die je op Wetterzentrale kunt vinden precies vertonen/beschrijven qua meteorologische informatie. Het is gÊÊn leeswijzer voor weerpatronen, maar wÊl een korte beschijving van de getoonde parameters en wat je er voor informatie uit kunt halen.
Quote selectie