Jaaroverzicht tropische stormen (2021) - Deel 1

Bericht van: Kevin (Almere) , 26-12-2021 10:53 

Ik had dit jaar helaas geen tijd om wekelijkse stormoverzichten te maken zoals ik sommige van de vorige jaren wel deed. Maar nu we richting het einde van 2021 gaan, wil ik in ieder geval een jaaroverzicht maken. Hopelijk geeft het een goed beeld van de tropische storm activiteit. Dit overzicht is niet hetzelfde als mijn wekelijkse overzichten met een beschrijving van elke storm (dan moet ik een heel boek gaan schrijven), maar gaan meer over de algemene status en belangrijkste stormen per basin. Hier nog het jaaroverzicht van 2020 voor degenen die geïnteresseerd zijn.

Voor consistentie gebruik ik overal de benaming en classificatie van het NHC (1-minute sustained winds) waardoor het aantal typhonen/cyclonen net kan afwijken van andere bronnen, maar dit maakt het in ieder geval een heel stuk makkelijker om de verschillende basins direct met elkaar te vergelijken. In het geval dat de getallen in mijn overzicht afwijken van de door de voor de regio verantwoordelijke instantie dan staat het getal van de officiële instantie erachter. Dus als ik bijvoorbeeld door mijn NHC definitie op 18 stormen kom, maar de officiële organisatie heeft er 16 dan is dat vermeld als 18 (16).

Voordat ik echt begin is hier net als vorig jaar een lijstje aan links geven die handig kunnen zijn als je zelf meer wilt verdiepen in stormen:

NHC: het officiële waarschuwingssysteem van de VS voor orkanen, heeft ook links naar websites voor andere tropische storm basins.
Tropical Tidbits: website met orkaanverwachtingen van o.a. EC, HWRF, HMON, ICON, NAM & GFS. Geeft ook een overzicht van stormen op dit moment met ensembles erbij.
CIMSS ADT data: website die ADT berekeningen uitvoert (o.a. wolkentop-temperaturen en T-nummers).
Weathernerds: heeft een vrij volledig overzicht van ensembles voor alle actieve tropische systemen.
Zoom.earth: satellietbeelden van de aarde met zowel live als archiefbeelden waarmee je kan zien hoe alle stormen eruitzagen, welk pad ze namen etc.
NASA Worldview: nog een uitgebreidere database van satellietbeelden. Niet alleen visuele beelden, maar ook IR, CO, aerosolen en tientallen andere lagen.
Storm2k: het meest populaire stormforum, heeft vaak de nieuwste informatie.

Atlantische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Orkanen (+119 km/h)

Major orkanen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

21

21

7

4

0

*Slachtoffers: 161 / Economische schade: +70.543 miljard dollar
*Sterkste storm: Sam (Categorie 4 orkaan - 250 km/h - 929 hPa)

Na het 30 storm tellende seizoen van 2020 kon 2021 uit meteorologisch oogpunt eigenlijk alleen maar tegenvallen. Maar verrassend genoeg kwam 2021 toch nog best dicht in de buurt van vorige recordbrekende jaar. Met 21 tropische stormen was 2021 het 3e meest actieve Atlantische stormseizoen sinds het begin van de metingen in 1851 [#1: 2021 (30), #2: 2005 (28), #3: 2021 (21)]. 7 van deze stormen groeide uit tot orkanen en 4 werden major orkanen (categorie 3+). Net als vorig jaar was er echter geen enkele categorie 5 orkaan, hoewel er wel één randgeval was (daarover later meer). Veel andere stormen dit seizoen bleven echter relatief zwak en daarom is de ACE (accumulated cyclone energy) waarde van 142.4 misschien iets minder dan je normaliter met een dergelijk stormaantal zou verwachten. In tegenstelling tot 2020, 2017 en 2010 is de hyperactieve grens van 159.6 ACE dit jaar dan ook niet bereikt. Met ruim 70 miljard dollar aan schade staat dit jaar ook op #4 van meest dure orkaanseizoenen, alleen achter 2005 (Katrina, Rita, Wilma), 2017 (Harvey, Irma, Maria) en 2012 (Sandy). Dit jaar is het leeuwendeel van die 70 miljard dollar schade aangericht door orkaan Ida. Met 115 slachtoffers is Ida ook de dodelijkste orkaan van dit Atlantische seizoen. Ida was een categorie 4 orkaan die op 29 augustus, op de dag exact 16 jaar na Katrina, aan land kwam net ten westen van New Orleans. Op Katrina na is Ida de krachtigste storm die sinds het begin van de metingen in de staat Louisiana aan land is gekomen (wat betreft kerndruk). Ida ontstond in de Caribische Zee en onderging rapid intensification nadat de orkaan als een categorie 1 over het puntje van Cuba trok. Wat Ida nog bijzonderder maakt is dat de storm ook boven land nog zeer lang krachtig bleef. Ida bleef voor maarliefst 8 uur na landfall nog een major orkaan, waarschijnlijk vanwege het 'brown ocean' effect van de natte moeraslanden in Louisiana. Vervolgens trokken de overblijfselen van de storm over de New Jersey/New York regio waar extreme regenval voor 48 doden zorgde. Ida was niet de enige orkaan die ontstond in de Caribische Zee. Eerder in augustus groeide Grace uit tot een categorie 3 orkaan voordat de orkaan aan land kwam in Mexico in de staat Veracruz. Met windsnelheden van 205 km/h was het de sterkste storm in de Golf van Campeche sinds orkaan Karl in 2010. Met 15 slachtoffers was het na Ida ook de meest destructieve storm van het seizoen.

Zowel Ida als Grace waren echter niet de sterkste storm van het seizoen. Dit jaar vormde er twee sterke orkanen in de beruchte MDR (main development region), een rechthoekig gebied op de open oceaan tussen Afrika en Amerika waar veel van de sterkste stormen van het seizoen ontstaan. Deze orkanen heetten Larry en Sam. Orkaan Larry trok begin september over de open oceaan en onderging vanwege het zeer warme zeewater rapid intensification naar een categorie 3 orkaan. Vervolgens onderging de storm meerdere eyewall replacement cycles waardoor de grootte van Larry's oog steeds verder toenam. Hierdoor veranderde Larry in een 'annular' orkaan, een zeldzame orkaansoort met een groot oog, een symmetrisch uiterlijk en waarbij er één grote ring van intense convectie is. De meeste orkanen hebben een dunne binnenring waar de sterkste wind zich bevindt, net buiten het oog. Hieromheen draaien dan zogenaamde 'armen' van de orkaan. Bij een annular orkaan zijn deze armen verdwenen en is er alleen maar één dikke ring van intense convectie. Ik vond het vooral bijzonder hoe de overgang naar een annular orkaan zo goed werd voorspeld door de modellen. Net zoals je langzamer ronddraait op het ijs als je je armen uitsteekt, zorgen eyewall replacement cycles ook voor een groter maar zwakker windveld en hierdoor kon Larry nooit sterker worden dan een categorie 3. Ondanks dat was Larry toch een van de meest bijzondere orkanen die ik de afgelopen jaren heb gezien.

De koning der orkanen dit seizoen was echter de andere MDR storm: orkaan Sam (zie afbeelding hieronder). Naar mijn mening is Sam zo'n beetje een schoolvoorbeeld van de perfecte orkaan. Vormend in de MDR boven hoge zeewater temperaturen, gevolgd door rapid intensification en een pad waardoor de orkaan vele dagen zijn kracht kon behouden. En daarbovenop bleef de storm boven open oceaan en kwam hij nooit aan land. Hierdoor was Sam een vriendelijke reus: ondanks z'n enorme kracht zorgde de storm gelukkig nergens voor schade of gewonden. Zoals ik al zei, de perfecte storm voor weerfanaten. Sam werd op 25 september een categorie 3 orkaan en groeide daarna snel uit tot een categorie 4. Op 26 september werd de 1e piek van orkaan Sam gemeten van 250 km/h, net onder de 255 km/h grens van een categorie 5 orkaan. Daarna bleef Sam voor vele dagen rond de categorie 4 regio en bereikte Sam een secundaire piek van 240 km/h op 1 oktober. Sam was, zoals we dat zeggen, een echte vechter. Ik heb zelden een orkaan gezien die tegen verwachtingen in, in staat was om lang krachtig te blijven. Sam zwakte pas af tot een categorie 2 orkaan ter hoogte van Noord-Marokko en was nog steeds een categorie 1 orkaan op dezelfde breedtegraad als Zuid-Frankrijk. Door het extreem lange leven van Sam als orkaan (maarliefst 13 dagen), is Sam zelfs een van de hoogste ACE stormen in de satellietperiode. ACE is een graad voor de totale energie van de storm in z'n hele leven en met 53.8 ACE punten staat Sam op plek #7 van hoogste ACE orkanen sinds 1950. Ter vergelijking, de laatste keer dat een orkaan meer dan 50 ACE punten behaalde was in 2017 met Irma, daarvoor Matthew in 2016 en daarvoor moeten we helemaal terug naar Ivan in 2004. Dat laat dus zien dat Sam echt bij de joekels van de stormen hoort. Sam is ook eens kanshebber om ergens volgend jaar in post-analysis tot een categorie 5 ter worden opgeschaald. Ongeveer 6 uur voordat de recon vlucht in Sam ging tijdens z'n eerste piek leek Sam namelijk op IR beelden zo indrukwekkend dat iedereen er bijna vanuit ging dat Sam een categorie 5 was. Echter, ongeveer 2 uur voordat het vliegtuig bij Sam kwam begon een eyewall replacement cycle waardoor de storm snel afzwakte en 'slechts' 250 km/h was toen de storm aankwam. Extra metingen van het vliegtuig lieten zien dat de intensiteit van Sam gedurende verschillende passages van het vliegtuig snel afnam. Door deze metingen de andere kant op de extrapoleren in combinatie met de geweldige IR beelden zou dat een goed argument kunnen zijn om te zeggen dat Sam eerder die dag een categorie 5 orkaan was. Echter, vergelijkbare argumenten bij orkaan Eta zorgde vorig jaar ook niet voor een upgrade naar cat 5 dus het is nog even afwachten.

Hoewel er verder nog een aantal stormen aan land kwamen (Claudette, Danny, Henri, Mindy, Nicholas in de VS en Elsa, Fred in de Caribische eilanden en de VS), zorgde deze gelukkig niet voor schade vergelijkbaar met bijvoorbeeld Ida. Bij Claudette en Fred waren helaas wel respectievelijk 14 en 7 doden te betreuren door regenval en tornado's. Tropische storm Victor vormde op 29 september. Met oktober en november nog te gaan leken we dus op weg naar een stormaantal rond de 30, net als in 2020. In oktober/november 2020 vormde er 7 stormen waaronder de beruchte Delta, Zeta, Eta en Iota. En in 2005 hadden we Wilma in oktober, de krachtigste Atlantische orkaan sinds het begin van de metingen. Maar 2021 trad niet in de voetstappen van deze seizoenen. Na Victor ontstond er slechts 1 tropische stormen in de rest van het seizoen, Wanda op 31 oktober. De abrupte stop van het seizoen na Victor verstelde (en verstelt nog steeds) veel mensen. De beste uitleg die ik vond is dat een onverwachte lokale Atlantische Niño zorgde voor hoge shear en dat de tropische golven allemaal op Zuid- en Centraal-Amerika botsten voordat ze konden vormen. Het was echter niet alleen een lokaal fenomeen, na september was er wereldwijd een uitzonderlijke kalmte qua tropische stormen op het Noordelijk halfrond. Maar daarover later meer. Hoe dan ook was het natuurlijk goed nieuws voor de bewoners van het Amerikaanse continent, die na september eindelijk een rustperiode kregen qua tropische stormen.

Oost-Pacifische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Orkanen (+119 km/h)

Major orkanen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

19

19

8

2

0

*Slachtoffers: 13 / Economische schade: +255 miljoen dollar
*Sterkste storm: Felicia (Categorie 4 orkaan - 230 km/h - 945 hPa)

Net als in 2020 zorgde La Niña voor een actieve Atlantische Oceaan en daardoor een iets rustiger Oost-Pacifisch seizoen. Al met al presteerde de Pacifische Oceaan in 2021 toch nog een stuk beter dan in 2020. 19 stormen ligt boven de normaal van 15 en 8 orkanen is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Slechts 2 major orkanen ten opzichte van een gemiddelde van 4 zorgde wel voor een licht beneden gemiddelde ACE waarde van 93. Er werd al ruim van tevoren verwacht dat dit seizoen vrij rustig zou zijn, maar toch ging de Pacifische Oceaan in het begin vrij vlot van start met maarliefst 9 stormen voordat juli voorbij was. Andres, die vormde op 9 april, was zelfs de vroegste storm in de Oost-Pacifische Oceaan sinds het begin van de metingen. In juli en juli vormden onder andere Enrique en Hilda, twee categorie 1 orkanen. Enrique bleef als orkaan zeer dicht langs de westkust van Mexico wat zorgde voor levensgevaarlijke golven waardoor 2 mensen om het leven kwamen. De sterkste storm van het seizoen kwam ook al voor in juli: orkaan Felicia. Felicia (zie afbeelding hieronder), een typische 'open ocean' storm, piekte uiteindelijk als een categorie 4 orkaan en werd zo één van de twee enige major orkanen van dit Pacifische seizoen. De andere categorie 4 orkaan, Linda, volgde in augustus en had een vergelijkbaar pad. Als extratropische storm bezorgdde Linda wel grote hoeveelheden regen aan Hawaii.

Met 'slechts' 13 slachtoffers (natuurlijk nog steeds 13 te veel), was dit seizoen wel een van de minst vernietigende van de afgelopen jaren. Van de afgelopen jaren was alleen 2019 vergelijkbaar wat betreft het lage dodental en de relatief lage economische schade. Zeker dit jaar is dat eigenlijk uitzonderlijk aangezien 2021 het hoogste aantal orkaan landfalls had in Mexico (vanaf de Pacifische Oceaan) sinds het begin van de metingen, namelijk 4. Deze 4 orkanen waren: Nora, Olaf, Pamela en Rick. Aangezien de Q bij naamgeving wordt overgeslagen, waren dit er niet alleen 4 stormen in één seizoen maar ook vier op een rij. Nora vormde eind augustus en de rest volgde in september en oktober. Vanwege de sterke La Niña werd dergelijke activiteit eigenlijk niet meer verwacht, maar precies de reden dat de Atlantische Oceaan en eind september plots mee ophield was waarschijnlijk de reden waarom deze stormen (vooral Pamela en Rick) wel vormden. Doordat veel van de Atlantische tropische golven in Midden- en Zuid-Amerika werden geduwd, konden sommige van deze depressies de oversteek maken en onverwacht in de Pacifische Oceaan activeren. Het is dit seizoen meerdere keren gebeurd dat een onschuldige disturbance met een development kans van 10% de volgende dag plots een 90% kans op development heeft. Hoewel elk van deze 4 stormen helaas wel schade en slachtoffers veroorzaakte, waren ze eigenlijk allemaal een stuk minder krachtig dan origineel werd verwacht. De modellen gingen helemaal los op Pamela en Rick en die modellen waren zelfs zo overtuigend dat het NHC in hun eerste advisory meteen zei dat Pamela waarschijnlijk een sterke major orkaan zou worden. Gelukkig bleef het bij een categorie 1. Hetzelfde gold voor Rick, die uiteindelijk als een categorie 2 piekte. Door het lange pad langs de kust was Nora met 3 doden en 125 miljoen dollar aan schade de meest vernietigende van deze 4 orkanen. Later dat seizoen volgden Sandra en Terry nog, overigens ook allebei gevormd uit origineel Atlantische tropische golven, maar allebei bleven ze ver van bewoonde gebieden. En daarmee kwam het Pacifische seizoen van 2021, het 3e 'rustige' (qua ACE) seizoen op rij, ten einde.

West-Pacifische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Typhonen (+119 km/h)

Cat 3+ typhonen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

41

22

11 (9)

5

4

*Slachtoffers: 548 / Economische schade: 2.772 miljard dollar
*Sterkste storm: Surigae (Categorie 5 typhoon - 305 km/h - 895 hPa)

Voor de West-Pacifische Oceaan is het verhaal in grote lijnen vergelijkbaar met 2020. De La Niña koelt de open oceaan af waardoor stormen dichter bij de kust vormen, maar door relatief hoge windshear is het ook voor die stormen dichter bij land lastig om zich te ontwikkelen waardoor we net als vorig jaar een licht benedengemiddeld seizoen hebben met, volgens het JMA, 22 stormen en 9 typhonen tegenover een langjarig gemiddelde van 26 stormen en 16 typhonen. Er is echter wel een enorm verschil waardoor dit seizoen een stuk langer herinnerd zal worden dan de vorige jaren. Elke storm die sterk was, was ook echt heel sterk en veroorzaakte veel schade. Waar 2020 slechts 1 cat 5 had, heeft 2021 er 4: Surigae, Chantu, Mindulle en Rai. De eerste van die drie, Surigae (zie afbeelding hieronder), was de sterkste storm van het jaar wereldwijd en vormde zeer vroeg in het seizoen halverwege april. Surigae vormde ten oosten van de Filipijnen en sterkte snel aan terwijl hij langzaam verder richting de eilanden dreef. Twee dagen nadat Surigae een typhoon werd, bereikte de storm een piekintensiteit met windsnelheden tot 305 km/h en een kerndruk van 895 hPa. Daarmee is Surigae de sterkste typhoon in april sinds het begin van de metingen. Kort na de piek zorgde een eyewall replacement cycle ervoor dat Surigae afzwakte en na meerdere cycli werd Surigae net als Larry 'annular'. Hoewel Surigae wegkrulde van de Filipijnen en Taiwan, zorgde hoge golven langs de vele eilanden in de regio toch nog voor 18 slachtoffers. Dit is ook mijn jaarlijkse reminder dat de JMA extreem conservatief is qua stormintensiteit: ze hebben in tegenstelling tot de vorige 2 basins geen recon vliegtuigen en baseren hun intensiteit dus volledig om satellietbeelden en metingen van de grond (ook al laten ze die metingen van de grond vaak om voor mij onduidelijke redenen buiten beschouwing). Het Amerikaanse JTWC (joint typhoon warning center) schatte Surigae bijvoorbeeld in op 888 hPa, wat ik een realistischere waarde vind dan 895. Maar hoe dan ook, Surigae was echt de joekel van dit stormseizoen.

Twee van de andere cat 5 typhonen volgden kort na elkaar en ontstonden allebei in september. Met een kerndruk van 905 hPa en windsnelheden tot 285 km/h was typhoon Chantu ook zeer krachtig en deze typhoon trok wel over land. Specifiek trok Chantu als een cat 5 over the Batanes eilanden van de Filipijnen en later als een tropische storm over de regionen van Nagasaki in Japan. Een grotere ramp werd voorkomen doordat Chantu op enkele tientallen kilometers ten oosten van Taiwan trok. Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers gemeld door deze typhoon. De derde cat 5 typhoon, Mindulle, trok ruim ten oosten van Japan en veroorzaakte daardoor geen schade.

Na Mindulle was er een periode van ongeveer 2 maanden zonder een cat 3+ typhoon, een echte zeldzaamheid voor de piek van het West-Pacifische seizoen. Maar helaas was het geen indicator voor een mogelijk rustig einde van het seizoen. De vierde en laatste cat 5, Rai, vormde eerder in december toen ik al bezig was om dit bericht te schrijven. Surigae was de sterkste storm, maar de kans is groot dat Rai de storm is waar we nog het langst over napraten. Dit komt helaas door de grote schade die Rai heeft veroorzaakt. Men verwachte dat Rai zou uitgroeien tot een cat 1 typhoon voor landfall in de Filipijnen. Maar tegen de modellen in zorgde onverwacht lage shear en een opmerkelijk goede stormstructuur ervoor dat Rai extreem snel aansterkte tot een categorie 5 typhoon. Daarmee is Rai de eerste cat 5 typhoon in december sinds Nock-ten in 2016. Een eyewall replacement cycle zorgde ervoor dat Rai iets afzwakte tot een categorie 4, maar het was bij lange na niet genoeg om enorme schade in de Filijpijnen te voorkomen. De typhoon kwam aan land op het Siargao eiland en was nog steeds een categorie 2 zelfs nadat de typhoon over de Filijpijnen trok. Wat daarna gebeurde was misschien nog unieker: in de Zuid-Chinese Zee sterkte Rai opnieuw aan tot een categorie 5. Hoewel condities gunstig waren, was een dergelijke aansterking niet verwacht en dit zal in post-analyses zeker uitvoerig worden onderzocht, want dit soort onverwachte aansterkingen zijn in het huidige tijdperk van weermodellen zeer zeldzaam. Gelukkig zwakte Rai daarna weer af en krulde de typhoon weg van Vietnam en China. Enkele dagen later verdween Rai. Met minstens 401 slachtoffers (dit getal zal waarschijnlijk nog oplopen) is Rai de dodelijkste typhoon sinds Lionrock die in 2016 voor extreme overstromingen in Noord-Korea zorgde. Rai is een vergelijkbaar geval dat ook regio's aantastte die ver buiten het pad van de storm lagen. Zo zijn vanwege Rai ook grote overstromingsproblemen gaande in Vietnam en Maleisië.

Verder waren er ook nog een aantal 'zwakkere' stormen die vanwege hun pad voor een onverwacht hoog dodental zorgde. Kompasu was een vrij zwakke tropische storm, maar in combinatie met hoge regenaantallen in de Filipijnen in de voorafgaande weken, zorgde de storm voor veel modderstromen en overstromingen die 44 mensen het leven kostten. Categorie 1 typhoon Conson, die iets minder dan een maand eerder over dezelfde regio trok, was een vergelijkbaar verhaal en kostte ook minstens 20 en mogelijk zelfs 50 mensen het leven. En typhoon In-fa zorgde in China voor veel schade (1+ miljard dollar) en speelde bovendien een rol in de Henan overstromingen die ruim 300 slachtoffers veroorzaakte. En zo zal 2021 herinnerd worden als een seizoen dat statistisch qua stormvorming vrij normaal of zelfs iets ondermaats was, maar dat vanwege de grote schade van een paar echte joekels en ook de onverwachte schade vanwege de zwakkere stormen nog lang in het geheugen zal bijblijven.

Noord-Indische Oceaan

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cyclonen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

10

6

3

1

0

*Slachtoffers: 261 / Economische schade: 5.31 miljard dollar
*Sterkste storm: Tauktae (Categorie 4 cycloon - 220 km/h - 950 hPa)

In veel internetartikels houdt men na de Atlantische, Oost- en West-Pacifische Oceaan op met het benoemen van stormen. Maar er zijn nog veel meer regio's waar tropische stormen voorkomen en die wil ik zeker niet onbenoemd laten. Eerst de Noord-Indische Oceaan. Met 6 stormen was het Noord-Indische Oceaan seizoen van 2021 vrij gemiddeld (langjarig gemiddelde is 5 à 6 stormen). Helaas kosten stormen in deze regio vaak aan veel mensen het leven vanwege de dichtbevolkte kuststrook rondom India en Bangladesh en het feit dat veel huizen daar ook minder goed bestand zijn tegen stormgeweld. En ook dit jaar was dat het geval.

De zwaarste storm van het seizoen, Tauktae (zie afbeelding hieronder), vormde vrij vroeg in het jaar in mei. Tauktae vormde ten zuidwesten van India en sterkte vanwege zeer gunstige condities (30 graden zeewater temperatuur en lage shear) binnen 2 dagen aan van een depressie tot een cat 1 cycloon, abnormaal snel voor stormen in die regio. Terwijl Tauktae steeds dichter bij de kust van India kwam, sterkte de storm verder aan tot een piekintensiteit van 950 hPa met windsnelheden tot wel 220 km/h. Door een eyewall replacement cycle zwakte de storm iets af naar een cat 3 voordat hij aan land kwam in de staat Gujarat in het noordwesten van India. Door vochtige lucht kon de cycloon vervolgens nog bijna 800 km door het binnenland trekken voordat hij eindelijk als een depressie uit elkaar viel. De cycloon zorgde voor extreme regenval en flash flooding in India, maar ook in Sri Lanka toen Tauktae nog een stuk zwakker was. Ruim 200 duizend mensen moesten hun huis (tijdelijk) verlaten en in totaal heeft de cycloon voor ruim 2 miljard dollar aan schade gezorgd. In totaal kwamen minstens 174 mensen om het leven door de storm en daarnaast zijn er ook nog 81 vermisten. Deze 81 mensen kwamen vooral van vissersboten op zee die na Tauktae nooit meer teruggevonden.

Tussen mei en september waren er vervolgens geen tropische stormen meer. Het tweede gedeelte van het seizoen (vanaf september) bestond vooral uit zwakkere tropische stormen waaronder Gulab, BOB5 en Jawad. Ondanks dat BOB5 en Jawad qua wind niet veel voorstelden, zorgden ze vanwege regenval toch voor veel schade. BOB05 was een tropische depressie die voor uitzonderlijke regenval zorgde in Sri Lanka en de Kerala regio van India. Grote regio's langs de kust kregen ruim 200 mm regen te verwerken en dit leidde tot overstromingen en aardverschuivingen die in totaal 41 slachtoffers veroorzaakte. Gulab kwam als tropische storm aan land in Oost-India en zorgde lokaal voor bijna 300 mm regen in 24 uur. De Godavari rivier trad buiten haar oevers en bereikte een piekstand van +13.4 meter. De overstromingen kostten aan 20 mensen het leven. Het verhaal van Gulab eindigde echter niet hier. Hoewel Gulab extratropisch werd, bleef het onweersysteem bij elkaar en trok het over het gehele Indiaanse subcontinent. Vervolgens intensiveerde de overblijfselen van de storm opnieuw aan nadat ze aan de westkust van India weer boven water kwamen te liggen. Aangezien dit technisch gezien een andere storm is, kreeg het een nieuwe naam: Shaheen. Het is een zeer uitzonderlijke situatie, ik kan me niet herinneren dat er in recente geschiedenis een storm een dergelijk pad over India heeft overleefd en toen weer opnieuw aansterkte boven water. Shaheen trok verder naar het westen en sterkte aan tot een categorie 1 cycloon met windsnelheden tot 130 km/h. De regio waar dit gebeurde is de reden waarom dit zo'n noemenswaardige storm is. Shaheen bereikte cat 1 kracht in de Golf van Oman. Hiermee is het de 1e cycloon in de Golf van Oman in ruim 10 jaar. Als categorie 1 cycloon kwam Shaheen ook in Oman aan land en zorgde daar lokaal voor 369 mm regen in Al-Khaboura. Ter vergelijking, normaal gesproken krijgt Al-Khaboura zo'n 80 mm regen in een jaar tijd. De regio kreeg binnen 2 dagen dus zo'n beetje een regenhoeveelheid equivalent aan 4 jaar te verwerken. Echt ongekend. Zoals je waarschijnlijk zal verwachten zorgt regen op zo'n gortdroge ondergrond al snel voor overstromingen en in Oman kwamen dan ook 14 mensen om het leven.

Australische Oceaan

2020 - 2021

2021 - 2022

Depressies

Stormen (63 - 120 km/h)

Cyclonen (+119 km/h)

Cat 3+ cyclonen (+178 km/h)

Categorie 5 (+252 km/h)

30

14 (11)

4 (3)

2

1

*Slachtoffers: 272 / Economische schade: 519 miljoen dollar
*Sterkste storm: Niran (Categorie 5 cycloon - 260 km/h - 931 hPa)

De Australische regio is de 1e van 3 regio's die ik behandel waarbij de seizoenen zich niet aan de grenzen van het kalenderjaar houden. De seizoenen lopen van november tot april. Dat betekent dat ik in dit overzicht een deel van het 2020 - 2021 seizoen bespreek en ook de eerste twee maanden van het 2021 - 2022 seizoen. Het 2020 - 2021 was een gemiddeld tot licht beneden gemiddeld seizoen als het gaat om stormactiviteit. Een normaal stormseizoen heeft zo'n 11 tropische stormen per seizoen en 2010 - 2021 had er ook precies 11, of 8 als je de definitie van de Australische instanties gebruikt. Het 2021 - 2022 seizoen is al vlot van start gegaan met 3 tropische stormen in november/december, waaronder een cat 1 cycloon. De regio was dus niet rustig, maar het was alles behalve opmerkelijk druk. Toch zal het 2020 - 2021 seizoen nog lang herinnerd worden vanwege één vernietigende storm: Seroja. Het was de enige storm in de regio met dodelijke slachtoffers in 2021, maar alle 272 stormdoden van dit jaar in de regio zijn naar Seroja terug te leiden. Seroja laat, net als eerdere voorbeelden in dit bericht, zien dat wind lang niet alles is wat een storm met zich meebrengt. Regen kan vaak nog een veel groter probleem zijn en dat was hier ook het geval. De meeste slachtoffers vielen dan ook in Indonesië en Oost-Timor toen Seroja nog een tropische storm was. Meerdere dagen bleef Seroja boven de eilanden rondtollen. De eerste landfall kwam 's nachts en in combinatie met de achteraf gezien zeer matige waarschuwingen en communicatie van weer- en regeringsinstanties zorgde dat ervoor dat veel mensen overvallen werden door de storm. Minstens 30 duizend huizen zijn door de storm verwoest en/of overstroomd en in totaal zijn dus 272 mensen omgekomen. Daarmee is Seroja de tweede dodelijkste storm in de Australische regio sinds het begin van de metingen, alleen achter de vernietigende Flores cycloon in 1973. Na Indonesië sterkte Seroja verder aan tot een piek als een cat 1 cycloon en maakte met deze intensiteit ook landfall in het zuidwesten van Australië. Het was de eerste cycloon die in het zuidwesten van Australië aan land kwam sinds Elaine in 1999.

Op Seroja na was het voor de rest gelukkig niet een noemenswaardig seizoen qua schade. Enkele tropische stormen kwamen aan land in Australië, maar hadden geen of minimale impact. De enige 2 stormen die ik nog wil benoemen zijn Marian en Niran. Deze twee stormen vormden beiden in februari en waren de 2 sterkste stormen van het seizoen. Marian was een categorie 3 cycloon die een vergelijkbaar pad volgde als Seroja, maar dan een aantal honderd kilometers naar het zuidwesten verschoven. Daardoor bleef Marian ver weg van land en viel de storm uiteindelijk door te koude zeewater temperaturen uit elkaar ten westen van Australië. De sterkste storm van dit Australische seizoen was echter aan de oostkust te vinden. Niran (zie afbeelding hieronder) was met windsnelheden tot 260 km/h de eerste categorie 5 cycloon sinds Marcus in 2018 (volgens NHC) of Veronica in 2019 (volgens BOM). Niran ontstond vlakbij Australië, maar trok vervolgens naar het zuidoosten waar hij z'n piekintensiteit bereikte. Kort daarna trok de cycloon op slechts enkele tientallen kilometers ten zuiden van Nieuw-Caledonië als een cat 3. Hoewel regen en windstoten zorgde voor ruim 200 miljoen dollar aan schade, zijn er gelukkig geen mensen zwaargewond geraakt of omgekomen door Niran.

Bericht laatst bijgewerkt: 26-12-2021 13:16

Jaaroverzicht tropische stormen (2021) - Deel 1   ( 735)
Kevin (Almere) -- 26-12-2021 10:53
Jaaroverzicht tropische stormen (2021) - Deel 2   ( 338)
Kevin (Almere) -- 26-12-2021 10:53
Re: Jaaroverzicht tropische stormen (2021) - Deel 1   ( 256)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 26-12-2021 11:07
Storm Aurore   ( 318)
Kevin (Almere) -- 26-12-2021 11:13
Re: Storm Aurore   ( 242)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 26-12-2021 11:28
Re: Jaaroverzicht tropische stormen (2021) - Deel 1   ( 241)
Peter (Wiltz -Luxemburg) ( 381m) -- 26-12-2021 12:40
Re: Jaaroverzicht tropische stormen (2021) - Deel 1   ( 248)
Kevin (Almere) -- 26-12-2021 13:17