Voor wie er in geïnteresseerd is, hier zijn wat visualisaties van de oppervlakte parameters van GFS. Vorig jaar keek ik er pas na toen het al droog was, dus was het speculeren wat de oorzaak van het lage bodemvocht in het model was.
Onderstaande afbeeldingen zijn voor vanmiddag 12Z op basis van de 00Z run van vandaag.
Vergelijkbaar met vorig jaar drogen de bovenste drie bodemlagen snel uit, en de vierde (onderste) vrijwel niet. Wat wederom bevestigd dat de vegetatie volgens het model daar geen beschikking over heeft. Al dan niet vanwege beperkte capillaire levering en/of een te geringe worteldiepte.
De latente warmtestroom is gigantisch, en de voelbare (daarom) erg laag:
Wat maakt dat de verdampingsfractie enorm hoog is (EF = LE / (LE+H)):
Als ik voor morgen de latente warmtestroom integreer over de dag, enigszins lomp door aan te nemen dat de instantane flux representatief is voor de 3 uur per tijdstap in het model (wat ook weer niet geheel onredelijk is gezien de lange daglengte), is te zien dat dit waarden van meer dan 10mm geeft. Onrealistisch hoog wat mij betreft, zeker gezien de bijdrage van de toplaag (kale bodem/ondergroei etc) waarschijnlijk al niet meer potentieel verdampt.
De oppervlakte temperatuur (~0m) en de bodem warmtestroom:
Het blijft speculeren, maar al met al bevestigd dit wel mijn vermoeden van vorig jaar. Namelijk dat GFS te veel verdamping berekent, daardoor onder andere de bodem te snel leeg trekt. Maar zolang die hoge verdamping aanblijft ook te lage oppervlakte temperatuur berekend (en daarmee wrs ook 2m etc). Tot het moment dat volgens het model bodemvocht wel de verdamping limiteert, en dan slaat logischerwijs het patroon om naar te weinig verdamping met te hoge temperaturen zoals we vorig jaar zagen. Dat moment is nu nog niet bereikt zoals blijkt uit de bovenstaande afbeeldingen.
Een tijdserie van wat energie balans gerelateerde parameters voor Bilt:
En op basis van de kaartjes hierboven is bijvoorbeeld te zien dat het bodemvocht voor wat gridcellen in Noord Vlaanderen erg laag is. Dus dezelfde tijdserie voor de gridcel van Maldegem:
Dat vergelijkend met De Bilt hierboven, laat zien dat bijvoorbeeld vandaag en morgen de latente warmtestroom nog steeds erg hoog is (400W/m2 is veel!), ondanks het geringe bodemvocht. Uiteraard keert de wal het schip, en verderop in de tijdserie, bijvoorbeeld 2023-06-18, is te zien de latente warmtestroom inderdaad sterk afneemt. Dan logischerwijs juist met een hoge voelbare warmtestroom, en bijbehorend groter verschil tussen bijvoorbeeld de oppervlakte temperatuur (0m) en de lucht temperatuur (2m). Dat moment is nu nog niet bereikt zoals blijkt.
Voor dat tijdstip (de 18e), en voor die gridcel, staat er een forse wind uit het noorden (veel zee invloed) waardoor het effect nog beperkt is. Bij minder wind zou je dan waarschijnlijk een vergelijkbare gekke TX zien zoals vorig jaar het geval was (onvermijdelijk met 400W/m2 aan voelbare warmte).