Ik ben niet echt vertrouwd met de situatie van de Noorse fjorden, maar ik zal proberen door logisch denken een antwoord te vinden.
Je eerste vraag:
Aangenomen dat is voldaan aan de voorwaarden van het theoretisch grenslaagmodel, bestaat de circulatie in gebergten vooral uit katabatische wind (bergwind) 's nachts en anabatische wind (dalwind) overdag. Deze circulaties zijn van thermische oorsprong. Dit is je wel bekend.
Tegelijk bestaat er ook nog een valleiwind (ook van thermische aard).
's Nachts waait de valleiwind ook omlaag, zoals de bergwind,
overdag waait die ook omhoog, zoals de dalwind. Bewolking ontstaat nabij de bergtoppen (als er voldoende vocht aanwezig is).
Wanneer een front of zo het gebergte nadert kan de lucht soms wel over de bergen worden gedwongen, met stijgingsneerslag tot gevolg.
je tweede vraag
Die is misschien al gedeeltelijk opgelost. Het ging misschien 's ochtends nog om de bergwind. De dalwind steekt doorgaans pas in de namiddag op.
Maar, wanneer een gebergte in de buurt van een kustgebied ligt, kan het ook nog invloed uitoefenen op de zeewind. De opwarming die 's middags gebeurt op de westelijke hellingen kan ervoor zorgen dat de anabatische wind de zeewind nog versterkt.
Op dezelfde manier kan de katabatische wind 's nachts een landwind sterker maken.
Maar nogmaals, ik weet niet of dit alles van toepassing is op de Noorse fjorden. Het zou natuurlijk wel kunnen...
Quote selectie