Ik zeg juist het tegenovergestelde, vandaar regelmatig mijn vraag om onderbouwing van de stelling.
Het is wat mij betreft prima om te stellen dat verdamping iets eenvoudiger is boven warmer water, de partitioneringsterm in de evenwichtsverdamping laat dat prima zien, maar die "winst" pak je pas na condensatie. Dat speelt wat mij betreft meer bij intensivering, en minder bij initialisatie.
Het vaak gehoorde argument dat orkanen makkelijker formeren, en er dus meer komen, bij hoge SSTs is mij niet duidelijk. Het IPCC AR6 rapport zegt dat ook duidelijk, er is geen rede om een toename in frequentie te verwachten.
Iets als de grens van x-graden die nodig is voor formatie is wat mij betreft vooral een pragmatisch vuistregeltje, maar wel op basis van SSTs in een oud klimaat. Een paar maanden terug kwam exact hetzelfde ter sprake en, als ik het mij goed herinner, plaatste Peter destijds een artikel van Knutson waarin ook gesteld werd dat dergelijke grenswaarden in een veranderend klimaat mee veranderen met de stijgende SSTs.
Zie ook bijvoorbeeld een recenter artikel:
Klimaatmodellen hebben een vrij grove resolutie in de context van orkanen, dus het is prima om een slag om de arm te houden bij dergelijke resultaten. Maar ik vind het een onlogisch uitgangspunt punt om aan te nemen dat er geen of weinig uitwisseling is tussen SSTs en de bovenlucht.
Edit; dit is de eerdere post die ik aanhaalde:
https://www.weerwoord.be/m/3118488
Met specifiek deze publicatie:
Simulated reduction in Atlantic hurricane frequency under twenty-first-century warming conditions