Ok, het wordt me duidelijk, we hebben gewoon een totaal verschillende opvatting over hoe je kan voorspellen en hoever.
Nee, ik ken die tabel niet.
Maar ik kan niet geloven dat instituten zoals eps en gfs die pluimen zomaar op de markt brengen terwijl ze voor meer dan de helft nonsens zouden zijn.
Ik geloof dat een zeer goede stielman, iemand met echt veel kennis van zaken, zo een pluim ook na tien dagen op een manier kan interpreteren die de kansverwachting correct weergeeft. Dat kan een wetenschappelijke analyse nooit, daarvoor is die te eng, te beperkt in denken.
Maar goed, ik respecteer je mening en je aanpak, die het zuiver wetenschappelijke boven het subjectief-interpreterende menselijke stelt. Ik doe net het omgekeerde.
Diederik
De OT-discussie die ik nu kan gaan opzetten betreft het gegeven dat wetenschap nu juist het subjectief-interpreterende kan aanvullen, zo niet verbeteren. Als er iets historisch duidelijk geworden is, dan is het wel dat 'intuïtie' in het algemeen de plank volkomen misslaat. Daar draait de zon om de platte aarde.
Overigens is er niets niet-menselijks aan wetenschap: je onderscheid vind ik oneigenlijk.
De pluimen voorbij GKB moeten als experiment gezien worden. Ook meteorologen hopen, veelal tegen beter weten in, op mirakels - en terecht.
Iets over die tabel. Er zijn een stuk of 25 'Grosswetterlagen' (stromingspatronen) geïdentificeerd en voor elke dag sinds 1901 opgetekend. Meestal domineert zo'n patroon een periode van drie tot zeven dagen. Vraag: is er een regelmaat voor alle of sommige patronen in het overgaan naar bepaalde andere patronen? Antwoord: statistisch is keihard vastgesteld dat zo'n regelmaat niet bestaat. Met andere woorden: voor een bepaald stromingspatroon wordt het daaropvolgende patroon uitsluitend bepaald door het klimaat.
Een gevolg: de stelling 'een koude winter kiest altijd voor koude oplossingen' is hol. Een winter wordt alleen maar koud door een toevallige langere reeks van koude circulaties. Dit is niet veel anders dan een run van drie zessen werpen met de dobbelsteen.
Iedereen die meent dat je verder dan een dag of zeven vooruit kan kijken moest eens naar die tabel kijken. Als het goed is ben je daarna voor de rest van je leven verschoond van die illusie.
Overigens is de voorspellingshorizon ook theoretisch/wiskundig aantoonbaar, zelfs reeds in heel eenvoudige weermodellen. Berust op het 'vlindereffect'.
Quote selectie