...dat vanuit elke willekeurige setting op een termijn van 10-15 dagen vooruit een kans van zeg 20% op winterweer bestaat. Zoals deze EPS aangeeft. Je bevindt je immers niet altijd in hetzelfde deel van de Lorenzvlinder, zeg maar. Je ziet toch ook dat het EPS lang niet altijd deze bifurcatie geeft in de winter?
Groet,
Alwin
Als de eps na zes virtuele dagen uitkomt op een stroming die twee onderscheiden kanten kan kiepen, geeft ie een bif voor het vervolg. Dat is logisch. De waarde van de Uitvoer van die zesde dag is echter al tamelijk gering, hoewel niet meer nul. De kans is groot dat de volgende pluimen geen bifurcatie meer laten zien, maar meer of minder tubes of gewoon een gespreid geval - dat hangt dan weer van de Uitvoer voor die dag nu nummer 5 1/2 af! De kans is niettemin ook aanwezig dat de bifurcatie nog even blijft.
Je kunt een bifurcatie in het GKB in wezen dus op dezelfde manier beoordelen als een specifieke Uitvoerkaart. Bifurcaties in de Uitvoer komen en gaan zowat als de virtuele Scandi's in de GFS-GlasKugel. Dat komt (even hetzelfde anders uitgelegd) doordat de grap van bifurcatie is dat ie op een moment(-opname) begint. De meeste weerssituaties evolueren tamelijk eenduidig (vandaar de Modelbetrouwbaarheid tot +120h ofzo), sommige zijn wipsituaties die een enkele keer zelfs per +72h volslagen 'bifurc' uitpakken (hetgeen 's winters slecht voor het winterliefhebberhart is

).
Quote selectie