Gelden die Grosswetterlagen voor Europa?
De voorspelbaarheidshorizon verschuift met de schaal waarop je kijkt, waar ik ook met de discussie over het poolijs op doel. Een afzonderlijke cumuluswolk of de exacte lokatie van een zware windstoot is al binnen enkele uren onvoorspelbaar terwijl het wereldwijd gemiddelde klimaat tot een eeuw vooruit is te berekenenen.
Wanneer het weerbeeld sterk van details afhangt is een verwachting langer dan drie dagen vooruit al onbetrouwbaar. Wordt het weerbeeld door de grootschalige circulatie bepaald dan kun je een wel een dag of tien vooruit kijken. Overigens, de details die vanuit de grootschalige stromingen moeten worden gedestilleerd, hangen ook samen met de ligging van land en water. Die factoren veranderen niet binnen veertien dagen.
De GWL betreft Europa en een stuk Oceaan. Groot gebied, grotere setting. Er is geen reden om uit de chaos van de opvolging van GWL's tot orde in dit opzicht elders op te wereld te concluderen (en zowaar - op El Niño-voorspelbaarheden na, is die orde er inderdaad niet).
Verder is klimaat iets totaal anders dan het weer. Het weer is de toestand van de atmosfeer op een moment, het klimaat is een gemiddelde over aanzienlijke tijd. De aanpak en waarde van verwachtingen voor deze entiteiten zijn ook totaal verschillend. Je kunt deze dingen niet verwarren. Voor de duidelijkheid: dit onderscheid heeft niets met schaal te maken.
Quote selectie